Бъдещето - след двадесет години

Когато се събуди още нямаше 4 часа. Цялото тяло го болеше, а още със ставането кашлицата го разтресе и няколко минути прекара в напразни опити да я успокои. Лекарят се шегуваше, че е от цигарите, а не от мръсният въздух, настанил се в столицата за постоянно. Цигара пушеше веднъж дневно, заради цената им и то по скоро като бунт срещу жестоките ограничения. Китайските газови маски, които всички бяха длъжни да носят на открито пропускаха повечето отрови.
Отвори хладилника , но се отказа от закуската. По пътя щеше да вземе от автомат един „BIG BIG Energy”. Автоматите бяха през петдесет метра и срещу една монета пускаха ароматно хранително блокче и кутийка енергийна напитка. Две такива засищаха гладът за цял ден. Вярно, че се състояха основно от синтетични материали, а и казваха, че причиняват алергии и рак, но за тази цена... Фирмата май беше индийска, но никой не знаеше със сигурност.
Върна се в стаята и седна пред двата екрана. Представляваха тънки гъвкави ленти, с дебелина на лист хартия. Клавиатурата на компютрите също беше от подобен материал. Не се цапаха и драскаха, а бяха и евтини.
Погледна телевизорът. Картината беше от Къщата, а съквартирантите в този час спяха. Тъпо... Поредното издание на Big Brother си беше скучно. Ако не измислят нещо ново, следващото няма да го гледа. Преди две години беше апогеят, когато бивш Президент прави секс с бивша Мис, но с това въображението на сценаристите се изчерпа.
Новините си бяха познати. Поредният скандал за корупция в парламента. Нови заплахи на европейска комисия, че ще бъдем изхвърлени. Нови бомбардировки на американската авиация в Иран. Сирийската авиация беше сравнила със земята Йерусалим, а израелската Дамаск. В Китай продължаваше гражданската война. Градове Триади с Промишлен, Жилищен и Развлекателен район, бяха оградени със стени, зад които милиарди умираха от глад и бяха готови да бъдат роби за купичка ориз. Председателят на Централния комитет на Руската република, размахваше пръст на японците и ги обвиняваше за поредицата аварии в руската Лунна станция. Открито си признаваше, за свалянето на новата японска совалка и намекваше за още „санкции”.
Виж това вече, го засягаше. Лобито на БПЦ в парламента беше прокарало всеобщ данък за обслужване душите на мъртвите. Не стига, че входът в църквите вече беше платен, а и това....
Времето напредваше и вече закъсняваше. Облече се, нахлузи маската и на излизане от блока и се оплези на камерата отсреща. Бяха навсякъде, но вече не правеха впечатление на никого. Да му мислят американците! Още от раждането зад ухото им се имплантираше чип за следене. Разказваха, че е разработена технология, чрез чиповете да се четат и внушават мисли, но май бяха само слухове.
Навън гъста мъгла покриваше всичко, прорязана само от фаровете на неспирният автомобилен поток. Дори да не беше замърсяването, небето пак не се виждаше. Кипеше строителство и се застрояваше всеки сантиметър площ. Дори пространството над улиците вече беше застроено. След земетресението преди три години, много сгради рухнаха. Повечето бяха от строените преди двайсетина години, но имаше и нови. Разказваха дори, че много предприемачи сами са разрушили сградите си, заради застраховките и сигурно беше така. Изгоряха само обикновените хорица, но така си беше откакто свят светува. Сега се строеше наново, и определено имаше нужда. В столицата живееха около 4,5 милиона души. Сигурно към милион бяха нелегални емигранти. Шляеха се навсякъде, но странно тях камерите не ги ловяха. Или пък си плащаха на когото трябва.
Пак се беше разсеял, а времето вървеше. Вдигна яката на якето и се втурна в гъстата мъгла сливайки се с милионите сиви силуети.
Над входа на метрото часовникът показваше 5.00 часа, а датата беше 16 ноември 2029 година.

*
Миналата седмица прочетох при ЧуденкаКакво ще е след двадесет години. Не съм пророк. Ако бях щях да се съсредоточа върху числата от тотото. Мисля, че описанието там е реалистично, а темата е интересна и реших да опитам. Мислех да разкажа за един прекрасен нов свят, но в неделя смених аватарът на блога си с черно–бял и сигурно затова докопах четката с черна боя. Можеше и да е по-черно, но съжалих хората, които ще го четат.
Дано наистина съм лош пророк!

.

10 коментара:

  1. Дано... Макар, че звучи повеече от реално...

    ОтговорИзтриване
  2. Без коментар ми страшничко и реалистично..

    ОтговорИзтриване
  3. Ако има „2012“ може да няма 2029 :), а иначе - живота си върви и няма кой знае каква разлика от този днес и този през 1989, 2029, 1029, 0029 и т.н. Е, само малко - в нюансите :)))

    ОтговорИзтриване
  4. :-) от всички възможни варианти за бъдеще и този може би е възможен, но аз съм оптимистка, която така или иначе живее в паралелен свят независимо от историческия период.

    не биваше да ни жалиш така, можеше и още по-мрачно да го направиш - като е гарга, да е рошава.

    ОтговорИзтриване
  5. Много черно, напомня ми на Оруел! Сигурно има и по-оптимистичен вариант!

    ОтговорИзтриване
  6. Всъщност,посмях се на переспективата, през 2029 г. все още да го има Big Brother -)

    ОтговорИзтриване
  7. @Златина, Руми, все се надявам да е само болна фантазия:).
    @Балтазар, като гледам накъде вървим, може да е дори и по-рано:(
    @slavuncho , мисля си все пак,че има. Само,че настъпват постепенно и не усещаме разликата. Това е и хубаво и лошо.
    @Aria , щях още да го начерня, но се уплаших и реших да спра:).
    @diandra , повярвай ще има Big Brother. това го видях ясно:))). Ако го няма, ще има нещо още по...

    ОтговорИзтриване
  8. Липсват само дупките на морлоците. :(

    ОтговорИзтриване
  9. frog'n'roll , там са , но забравих да ги спомена:(

    ОтговорИзтриване