Медии ли са блоговете?

Няма начин да не сте попадали на обсъждания на дебатът, започнат в Капитал - Медии ли са блоговете?
Коментира се много и се превърна в говорилня. Дебатът продължава с нови и нови участници.
Мисля, че и изборът на Капитал за защитници на основната теза е погрешен. И Иво Инджев и Боян Юруков са известни и популярни в блогосферата и разглеждат нещата от една гледна точка, въпреки различните тези. В България и в света обаче, по-голямата част от блоговете, по една или друга причина не се радват на популярност. Никой не знае колко са, а всеки ден се появяват нови и изчезват съществуващи.
За по-голямата част от тези български блогове, подобна дискусия е излишна. Водещи те ги, биха се изсмели на твърдението, че това, което е в техните блогове е информация. Също биха се изсмели и на твърдението, че променят света с блоговете си. Такова нещо може да твърди човек, който чете не повече от десетина блога и си мисли, че с тях светът свършва. Тези хиляди малки блогове, просто не се интересуват от подобна дискусия.
Според Уикипедия спорът е излишен. Там блоговете са изброени, като вид медия. Обобщава се и край.
Проблемът е друг. Говори се за блоговете, като нещо фиксирано, което може да се разглежда общо, а те не са. Различни са и като съдържание и като цели. Нещо повече, блоговете може да се променят във времето, както хората, които го водят. Няма начин да се сложат в една кошница и това им е най-хубавото.
Дискусията е излишна, но поводът за дискусията е сериозен. Да има или няма регулация на блоговете?
Мисля, че някаква регулация на блоговете би била полезна. Не от гледна точка на контрол въпреки, че в някои сфери контролът също би бил полезен. Преди да започнете с протестите срещу контролът, нека изясня, какво имам в предвид.
Един доброволен режим на регистрация, би бил полезен за някои категории блогове.
Например една регистрация на блоговете, чиито автори се опитват да са журналисти и признаването им за такива, би им открило допълнителни възможности, а и защита.
Друга сфера, в която може да има полза е за блоговете, които публикуват авторски материали. Знаем, че копирането на материали става все по-редовна практика. Цели сайтове се пълнят с копирани материали, а администрацията им подкрепя негласно подобно поведение. Ако блог стане жертва на кражба, единственото което може да направи, е да потърси съчувствие от колегите си. Получава го и понякога шумът е достатъчен, но по-често не е така. За съжаление някои от „колегите” му също не се свенят да копират безразборно. В тази област нещата също не да регулирани.
Сещам се и за още нещо. Част от хората се опитват да печелят от блоговете си. Печалбите са смешни, но за сметка на това сложността на деклариране и узаконяване на тези приходи, прави повечето от тях нарушители. Едно облекчаване в тази област би било полезно.
Това са само примери, но сигурно има и други области. За да е ефективна, блоговете трябва да получават реална полза от тази регистрация и тя да е доброволна. В противен случай, тя няма да е нито успешна и нито полезна. От значение е и каква ще е цената, защото знаем, че безплатен обяд няма.
Има, обаче нещо, което блоговете няма как да изгубят. Това е свободата си. Никаква цензура не може да я победи, защото блоговете не са нещо еднородно, не се правят по схема и не могат да се вместят в такава.
Свободата и различията са най-ценното, което имат и то ги отличава от медиите. Ако го ги загубят, дискусията отново ще е излишна. Блоговете вече ще са медии.

21 коментара:

 1. Да.Наистина преди да се спори за каквото и да е, трябва да се уточнят понятията.Дефинираме какво е медия и какво - блог, съпоставяме определенията и това, както казваш е направено в Уикипедия, но спорът вместо да се обезмисли, се разраства...
  И това според мен хвърля допълнителна светлина върху това ,що е блог, т.е- медия и ...още нещо :)))

  ОтговорИзтриване
 2. Кръстю, забелязал ли си,че цитираме Уикипедия, безкритично:) Самата Уикипедия, винаги уточнява,че написаното в нея подлежи на още доработки и корекции.

  ОтговорИзтриване
 3. Владо,хубавото му на блоговете,е че можеш да излееш душата си,да споделиш болка и радост,щастие и мъка,докато ако се превърнем в медии всичко умира.Приятен уикенд:)

  ОтговорИзтриване
 4. Ние често класифицираме, за да можем на следващия етап да регулираме. Рамкирането и контрла върху мрежата е мечта на мало и голямо властимеющо.
  От друга страна, повечето човешки понятия са измислени с определена цел. Ние не знаем що е разум, но гордо сме накичили с определението за целия си вид sapiens! Да, но на планетата не е известен друг такъв. С кой се сравняваме?!
  На Иво Инджев ако му харесва да е медия, така да бъде. Ако иска и официоз да се нарече - негов проблем. Аз не искам да съм медия. Искам някъде да си пиша глупостите и дори това, дали ме четат или не не е въпрос, който ме тормози...

  ОтговорИзтриване
 5. За мен блоговете са си блогеве, има различни, но не мога да ги нарека медия. Хубавото е че аз избирам кой да чета и посещавам, докато другите уж медия сайтове, ме заливат с постоянна реклама, една новина не мога да прочета и вече не ми предлагат това което ми е нужно като информация.
  Когато открих блоговете се зарадвах най-накрая открих своето място, добро или лошо, но си е личното пространство.
  Що се отнася до контрола, ами то и сега го има под някаква форма, или влизаш и го четеш или не.

  ОтговорИзтриване
 6. До тук оставам с усещането, че някой Биг брадър се страхува от нашето Свободно пространство. Иска да ни вкара в Медии, за да попаднем под Закона за медии. Тогава, гудбай Свобода. Хелоу зомби!

  ОтговорИзтриване
 7. А със стотинките от реклами не мога да си купя дори плик, за да си подам декларацията в НАП.

  ОтговорИзтриване
 8. Интересно е продължението в Капитал по темата, където резултатие от анкетата са обърнаха, засега..

  ОтговорИзтриване
 9. Моето лично мнение е, че блоговете са медия в широкото разбиране за такава. Конкретната дискусия от "Капитал" не ми е известна, но е факт, че от няколко години в развитите информационно и комуникационно общества блоговете биват класифицирани в полето на т. нар. "нови медии". Мисля, че основанията за това са на лице.
  Разнородността на блоговете не изключва те да бъдат медии, да бъдат посредници, да са носители на съдържание и информация. Е, ако приемем, че медията влиза единствено в картинката на новини+спорт+времето+развлекателни програми, изобщо на нещо, "дето го дават по радиото и телевизията, или го пише във вестниците", тогава блоговете няма как да са медии. Все пак аз предпочитам широкото понятие и поглед върху т. нар. медии и това предопределя и виждането ми, че блоговете също са такива. :)

  ОтговорИзтриване
 10. Какви медии са блоговете, бе Влади?! :) Блогът в истинския смисъл е личен дневник.
  Напоследък много хора направиха "блогове" и пишат в тях за неща, от които и хабер си нямат. Преди беше модерна политиката, сега е на мода Интернет маркетинга. Де що има новоизлюпен блогър, пише за маркетинг, за да е в крак с модата. А така наречените блогове са пълен смях :)
  Свободата е нож с две остриета.

  ОтговорИзтриване
 11. Можем да наречем медии блоговете за икономика и политика.Но не ми се ще да се опетняват с това наименование личните блогове.В този ред на мисли , зависи от тематиката , желанието за посещаемост и издигане.

  ОтговорИзтриване
 12. @Силвия, така е. В блога можеш да правиш всичко, можеш и да не пишеш, ние определяме какви да бъдат, а не някой друг.
  @slavuncho, Иво Инджев е журналист, а не блогър. Аз точно това казвам: Който иска да е някакъв си, да бъде, а останалите нямаме отношение към диспута.
  @tcvetelinka,това е наистина най-важният контрол. Колкото до продължението, тези неща не стават с гласуване, нито с диспут. Съжалявам,че и аз се подведох да коментирам и пиша.
  @Lana, страх не.Блоговете не са толкова влиятелни. По-скоро някоя дребна душица се е почувствала засегната:)
  @8,е аз пък водя блог и честно казано не ме интересува, кой как ме нарича. Повечето блогъри също:)
  @fokusbokus и аз това казвам с допълнение,че дискусията е безмислена:)Колкото до така наречените блогове за SEO, маркетинг и политика, повечето не просъществуват дълго, но се опитват да привличат внимание. Те се ни риба ни рак.

  ОтговорИзтриване
 13. Лили, точно!Желанието, а то не определя същността:)

  ОтговорИзтриване
 14. Владо, аз не казвам, че Уикипедия е нещо като спец по всичко, или арбитър.Блог = Медия + още НЕЩО.
  В случая е много актуално мнението на Лана, а това кой от спорещите каква теза защитава ми помага да си обясня нЕкои работи,които няма да ги видим написани в никоя медия, или педия...но в крайна сметка са определящи :(

  ОтговорИзтриване
 15. Блоговете са медия, колкото сме излезнали от кризата :) , но това е впрос на гледна точка.
  Аз възприемам блогерството, като едно място в което всеки си казва мнението по определени теми. За разлика от кварталните кръчми, където мненията достигат единствено до авера по чаша, тук роуминг няма :) могат да те четат по целия свят. Но за да бъдеш медия, трябва да си изкарваш парите по този начин, да покриваш различни програмни модули и какво ли още не. Колкото до Инджев, аз много харесвам стила му на писане, но спрях да го чета, защото знам, че в началото или рая на текста ще прочета нещо за първанката, а това малко ми омръзна. Това което искам да кажа е, че за да си медия трябва и малко разнообразие :)

  ОтговорИзтриване
 16. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
 17. не само в уикипедия пише, то се и учи, че медия означава носител на някаква информация. в този смисъл целият интернет е медия, включително и блоговете. друг е въпроса каква част от тях вече спада към масс-медиите и така нататък в тоя дух...

  ОтговорИзтриване
 18. За мен са медии. Но ако от това произтичат ограничения на свободата на писане, с което не съм съгласна - не са. Всъщност това са нови медии и за тях не зная да има определение. Но всяко нещо публикувано в блог е новина за някой и то от първоизточника. Понякога може да е светкавична новина, за която вестниците ще се натуткат чак на другия ден:)))Отдавна черпя новини само от интернет. Дори и качването на снимка само, пак е новина. Понякога тя показва нещата точно каквито са в момента...

  ОтговорИзтриване
 19. @Емо, да това е по скоро разговор на публично място.
  @Ясмина, миналата година един бъдеш журналист и добър блогер се опита да спори с преподавателят си.Онзи не беше виждал блог и твърдеше, че блоговете са единствено в Блог.бг, но беше уверен,че не греши:)
  @Цветанка, дотолкова, доколкото информация е и разговор на публично място. Всеки може да го чуе, значи това е медия.

  ОтговорИзтриване
 20. Краси, сещам се за един виц:) Но ще го размия в друга тема, ако преценя, че си струва.

  ОтговорИзтриване