Оръжията

Мъж на средна възраст с бирено коремче стои пред павилиона. Разкопчал е връхната дреха и сакото, но не защото му е топло. Демонстрира закачения на кръста кобур, от който се показва черното дуло на пистолет.
Не ми прави впечатление веднага, но след като отминавам се замислям. Очевидно оръжието е законно и е скорошна придобивка. Човека си мисли, че ще смае света с това и най-вероятно избива някакви комплекси. Само, че замисляли ли сте се, колко такива хора има в България?
Днес режимът за лични оръжия е доста по-либерален. Не мисля, че улиците са станали по-опасни или по-безопасни от това. Ако някой иска да извърши престъпление, няма да използва личното си оръжие. Не е проблем, ако имаш парите да си купиш свободно дори и автомат. От друга страна пък, притежаването на оръжие, не те защитава от престъпление. То е просто играчка, която за комплексари.
Скоро научих, че заради законов пропуск, носенето на хладно оръжие на практика е свободно. Дънкан Маклауд може спокойно да се разхожда с меч в ръка по родните улици и това ще е в рамките на закона.
За любителите на ловните подвизи, не ми се говори. Може би някои се изживяват, като нещо голямо, но отнемането на живот, без всякаква нужда, отново говори за психични проблеми.
Преди години оръжия притежаваха, само органите на властта и ловците. Имаше и правила за съхранение, но както и днес те не се спазваха. Един познат военен, дори в дискотека, не се разделяше с оръжието си и го демонстрираше, а често вечерта завършваше с безразборна стрелба в небето, или по някое нещастно дърво. Зная и няколко случая, на прострелване на хора със служебно оръжие, които се покриха. Дори когато се разследват, такива случаи свършват до отделния инцидент, а не стигат до дупките в правилата.
Сигурно причината е отново в парите. Има търсене и предлагане. Търговците на смърт печелят, а болни хора се чувстват велики.
Странно ми е, че с годините не само в България, а и в целия свят, вместо да се затегнат правилата, на практика се облекчават. Няма аз или вие да променим това, но пък ако вече не ни прави впечатление, дали и ние не сме болни?

.

6 коментара:

  1. Нашите закони са странно толерантни към "лошите"
    Не знам обърнал ли си внимания какви ще бъдат последствията за теб, ако случайно свариш някой крадец в къщи го "повредиш"?!
    А иначе сме големи капиталисти на думи, частната собственост била свещенна и неприкосновенна, вятър:(

    ОтговорИзтриване
  2. Аз съм виждал и поп с пистолет на кръста. Но при него нещата са различни. Трябва му за да си пази имуществото - мотоциклет, джип.

    ОтговорИзтриване
  3. Пишкомерци..., но такава е и медийната среда. Накъдето се обърнеш всеки (без бебетата от памперсите - засега) вади пищов - колкото по-голям - по-добре, и са започва една.
    Тук се сетих за онова цивилизационно недоразумение - Митьо Пищова. Защо ли толкова му се радват?
    Другите признаци за разпознаване са: пръстен, колкото главичката на врабче, Колата, фльорцата...

    ОтговорИзтриване
  4. Владо, темата е страхотна. Познавам хора, които са маниаци на тема оръжие и имат сериозен арсенал, което закона го допуска. Ловждийте имат по няколко пушки, други се регистрират в клубове по спортна стрелба и имат по 2-3 пистолета.

    Но за друго исках да пиша. Представи си какво може да постигне света, ако пренасочи бюджета на всяка отделна държава, отделян за разработване и въоражение в медицината, екологията и изхранването.

    ОтговорИзтриване
  5. @Кръстю ,ами те оръжията по-често не са в ръцете на престъпниците, но не зная да са опазили някого. Не само заради проблеми след използването им.Частната собственост, трябва да се защитава от хората на които им се плаща за това.
    @ivo_isa и за съм виждал. Използваше го когато се напиеше да, стреля по един котарак и по луната:)Дори когато нямаше нито катарак, нито луна.
    @slavuncho, тук си прав. Не всеки може да закачи такъв пръстен, но пистолет или ловджийски нож да:) Колкото по-голям, толкова по-голям:)
    @Емо, ами може с този арсенал се пазят от марсианците:) Иначе средствата, които се отделят за армиите са поне тройно пъти по-големи, отколкото са нужни и при военен конфликт. Отдавна вече никой не се лъже, че тези средства са необходими в такива размери, но машината е добре смазана.Печалбите са по-важни, от хората.

    ОтговорИзтриване
  6. Подкрепям Емо!
    Стрелбата е хоби и една флоберка е добре дошла за всеки маниак на тази тема !Като войник бях в рота за фойерверки и ми доставяше удоволствие да стрелям! Дори и с халосни патрони !

    ОтговорИзтриване