Социалните мрежи

Преди около година в блоговете се въртеше една серия от верижни постове. Темата беше социалните мрежи и кой как ги използва. Не помня от къде започна, защото много рядко участвам в подобни поредици. Тогава отклоних поканата и по друга причина, която е актуална дори и днес- не харесвам социалните мрежи.
Мисля, че малко или повече, те бавно убиват блоговете, а аз преди всичко съм блогър. Самите блогове са своеобразна социална мрежа, но за да си в нея, трябва определен тип нагласа и за писане и за четенето им. С времето обаче, започвам да се замислям, че греша. Всъщност социалните мрежи може да са чудесно допълнение, към блоговото общуване.
Пример е моето отношение към Facebook. Преди около две години, когато направих профила си там, се чудех къде съм попаднал и защо въобще съм там. Днес вече оценявам мрежата, като чудесно място за организиране на информационен поток. Всеки сам избира, какво ще има в потока му, а и кои хора ще допусне до себе си. Не мога да разбера хората, които добавят приятели на килограм, или пък всеки който пожелае, а след това се оплакват, че в потока им има предимно безсмислени неща. С подходящ подбор и органицзация, вместо да обикалям сайтовете, мога да имам всичко на едно място.
Не са за пренебрегване и личните контакти, колкото и условно да звучи това в нета. Мисля, че времето прекарано там си е струвало, най-вече заради хората, които съм добавил.
Facebook предлага и неща за блогърите. Включването на блога в NetworkedBlogs и създаването на страница на блога са нещо, което се прави за минути и не изискват поддръжка и усилия. Има хора, които предпочитат да следят всичко през Facebook и да коментират там и доколкото виждам стават все повече.
Следващата социална мрежа е twitter. Имам профил, но не ми харесва. По принцип това е също начин за организиране на информационен поток и лични контакти, но може би просто не съм подредил добре нещата си там. Не ми харесва и поведението на хора, които мислят, че ако не уведомят света, през twitter, че ги сърби, не могат да спят спокойно. Затова следя ограничен брой хора, но повечето неща споделени там, са ми вече познати. Не виждам и смисъл да проявявам остроумие, поне не там.
Google + вече не може да се нарече нова мрежа. В началото се надявах, че ще е нещо различно от Facebook, но почти всички хора от кръговете ми там, са стари познати. Мен са ме добавили повече хора, дори от приятелите ми във Facebook, но масово са фирмени профили и SEO „специалисти“, от които не се интересувам. Информацията се дублира, а за моя изненада, след публичното отваряне на мрежата, интересет към нея рязко спадна. Ако зад нея не стоеше Google, бих и предрекъл край за не повече от година. Имаше нещо хубаво все пак в появата на Google+. Facebook реагира почти веднага с промени и подобрения, от което спечелиха потребителите там.
Накрая оставих и една социална мрежа, в която започнах. Става въпрос за Свежо.нет, единствената работеща в България. Преди време съм писал специален пост за нея:

Популяризиране на блог- Свежо.нет

Дори имах специални банери тук и в Другият и почти две години не съм качвал нищо там. Мнението ми за мрежата и администраторите там, не се е променило, но все пък не съм спрял да я използвам. На първо място, заради Прочети това и Защо? Мрежата се промени в това време, но за сметка на потребителите. Посещенията за публикациите, са спаднали наполовина, въпреки че според статистиката тези на сайта въртят нагоре. Единственото добро нещо е, че администраторите поне явно не се наместват с манипулации, но два случая ме убедиха, че отношението към потребителите им е същото.
В първия подадох сигнал за явна манипулация с поне шест фалшиви профила. Във втория случай пък сигнализирах за множество коментари под публикация с обидна и расистка терминология.
При първия случай, администраторът отговори след три дни, през които редовно беше в сайта. Беше премахнат само един от фалшивите профили, а за потребителя който ги беше създал с цел измама, не последва нищо. Това отношение определено стимулира и други подобни.
При втория случай дори не последва отговор. Зная, че сигнал е подаден и от други потребители, но реакция няма и няма да има. За редовното качване на порнографски материали, отдавна вече не си правя труда да подавам сигнали.
Само, че след тези случаи, противно на всяка логика реших да се върна в Свежо. Както вече казах, една мрежа е такава каквато я направят нейните потребители. Когато преди години споделях приказките си там, дължа успеха си на потребителите там. Не са малко хората, които предпочитат смислените неща, напук на чалгата, полу-порнографските материали и пробутваните от партийни партизани, тъпи реклами за вождовете им. Нещо повече, част от потребителите там, по примера на блогърите използващи Свежо, си направиха собствени блогове.
Днес още има хора от познатите ми блогъри, които са там, а и част от блоговете, които чета съм намерил в там. Затова ще се върна. Може би не днес или утре, но ще го направя, напук на всичките ѝ недостатъци.
Една социална мрежа се прави от администраторите и програмистите ѝ, но как ще бъде използвана, зависи от всеки участник в нея. От мен зависи как ще използвам всяка социална мрежа, в която участвам.

9 коментара:

  1. Владо, в свежо не съм влизал от 2 години :), поради причините описани от теб. Фейсбук така и не ми хареса, много настройки и инициативи. Г+ не е нищо особено и не ти дава някакви нови възможности.Туитер обаче ми харесва. Там мога да получавам информация за нещата които ме интересуват, а виждам, че въпреки малкия си брой, има хора интересуващи се от мойте туитове. Блогер си остава това което е, и нямам намерение да го сменям:))
    Но ти пускай инфо за свежо, ако се промени може да ме спечелят отново:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ама, Емо, защо той да пуска инфо, просто пробвай. Всеки си играе неговата игра, в която и да е мрежа. Но не приемам да се плюе по нещо, което на теб лично (говоря по принцип) не ти е от полза (както някои непоканени още в началото от Just се опитаха да го унижават, като че тяхната кльомбаинфо е нещо по-различно, е може и да е по-различно ако имат финансов еквивалент за труда си). Владо, къде останаха суперлативите ти за Г+, сравнявайки го с Фейса, голямо подскачане беше, когато пускаше само "богоизбрани" (сега убеди ли се, че Фейса е по-добър във всяко отношение, Гугъл винаги се провалят).
    Ако искаш ми изтрий коментара (ти не търпиш критика, особено в блога си), но ако ти го кажа на четири очи, гласът ми ще остане пак ничий.
    Не мисля, че съм груба, просто държа нещата да се поднасят неизкривени.

    ОтговорИзтриване
  3. @Емо,не мисля, че свежо ще се промени, но пък отдавна съм се дистанцирал нещата, които не ме вълнуват там, а и не роня сълзи, ако поста ми не стане популярен. Там съм намерил и ще намеря и в бъдеще свестни хора, а това е по-важно.
    @Svetla , правилата за коментиране тук са качени горе в лентата и ги спазвам. Имам разбира се и личен избор кога и как ще постъпя, но не се притесняма от критика. По-скоро ме дразни ласкателството. Тук си отдавна и ако се разровиш ще видиш доста критики, но това че от 6000 коментара съм изтрил двадесет за три години блог, едва ли е важно.
    Искам да ми кажеш, точно къде и кога съм твърдял, че плюса е идеален. Сигурен съм,че не съм го казал или написал никога. Когато бъркам нещо си го признавам и не се притеснявам от това.
    Ще пропусна да отговоря на началната част на коментара ти. Не защото не мога, а защото обвиненията са нелепи, особенно за "фонансов еквивалент". Знаеш това, както и знаеш моята позиция, но ще замълча. Когато имам да кажа нещо повече, ще го пусна тук с точните думи и нещата такова каквито ги разбирам аз, дори да са грешни.

    ОтговорИзтриване
  4. Светла, не виждам смисъл и да се оправдавам за каквото и да било. Аз съм юзер в социалните мрежи, като такъв споделям виждането си за тях. Не плюя никого. На едни им харесва едно, на други друго-такъв е живота. С Владо имаме сходни вкусове и в голяма степен казаното от него е вярно и за мен. Обвиненията са ти безпочвени.

    ОтговорИзтриване
  5. ОК, момчета, не искам да споря, понякога това е безсмислено. Няма да търся доказателства, предпочитам да си замълча.

    ОтговорИзтриване
  6. "...Мен са ме добавили повече хора, дори от приятелите ми във Facebook, но масово са фирмени профили и SEO „специалисти“, от които не се интересувам.."
    Аз направо ги блокирм. А от Свежото отдавна съм се отлюспил. Минавам от време на време, но виждам, че простотията не намалява.

    ОтговорИзтриване
  7. @ ivo_isa, аз ощ не съм започнал да блокирам, защото не ми пречат. С управлението на кръговете мога да определя и да не виждат публикуването, но тенденцията е точно масовост за фирмени профили. За простотията в свежо си прав, но не забравяй, че освен спамери има и нормални хора. Преди седмица срешнах един познат, който беше попаднал от там на Прочети това и чете там редовно. Заради такива хора ще опитам пак, пък винаги мога да спра:)

    ОтговорИзтриване
  8. Аз не искам да участвам в масовки :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Аз никога не съм бил част от масовка, защото дори сред хиляди хора не забравям, че всеки от тях е уникален. Аз също:)

    ОтговорИзтриване