Дискриминация и фалш

Напоследък е модерно, да се бориш против някаква дискриминация. Да, думата е модерно, както е и модерно, да твърдиш, че си жертва на дискриминация.
Всъщност не е само напоследък, но вчера се замислих, че зад декларираното желание да премахнем нещата, които разделят хората, в някои случаи нанасяме повече вреда. В желанието да премахнем разликите, правим други, които са по-дълбоки, вредни и понякога опасни. Опасни, защото са фалшиви и не лекуват раните, а ги крият. В демонстрациите, продиктувани от желанието да са покажем толерантни, често фалша е очебиен и дразнещ, но не го забелязваме.
Вчера Божо писа за един друг фалш:


Съгласен съм, че търсенето на начин за преименуване на нещата е само доказателство, че има проблем и нищо съществено не се прави, за неговото решаване.
Аз ще припомня две случки от новините наскоро. Първата беше раздуханата история със снимките на трима ученика с портретите на Левски, Симеон и княз Борис I. Реакциите не искам да коментирам. Учениците бяха наказани и с това нещата трябваше да приключат.
Само че, миналата седмица последва продължение. Група младежи от същия етнос изпяха българския химн и клипа обиколи нета и новините. Навсякъде се споменаваше, че клипът е направен като извинение за дейстията с портретите.
Всички ахкаха, охкаха и ръкопляскаха. Ръкопляскаха и никой не се досети , че това не е нормалната реакция, а поредната доза фалш.
Нормалната реакция според мен беше, да се обясни, на тези младежи, че всъщност те на никого не дължат извинение. Да им се обясни, че те не са отговорни за делата на други. Не са виновни и както всички българи не са виновни, за групите "супер патриоти" превърнали мухата в слон.
В тази ситуация фалша е и в тези, които се извиняват без да са виновни и в тези, които приемат подобно извинение.
Фалшиво е, но пък е напълно в духа на времето. Надявам се, следващия път, когато нещо подобно се случи, да се намерят достатъчно хора, които да посочат фалша навреме. Колкото повече стават, толкова по-малко ще е фалша. И дискриминацията....

1 коментар: