Фактите

Там някъде, зад девет планини в десета, има една фабрика.
Фабриката е малка и дори не се вижда от минаващия наблизо път, скрита зад старата си желязна ограда, обрасла с бръшлян.
Зад оградата дремят няколко стари сгради с олющена фасада и зазидани прозорци, сякаш забравени от хората и времето. Пред вратите на тежката порта заключена с ръждясал катинар, едно старо куче се припича на топлия асфалт, ръмжейки в просъница на бълхите си.
Фабриката изглежда изоставена, но зад стените ѝ кипи неуморен труд. Ден и нощ, персоналът ѝ произвежда своя продукт, едва успявайки да задоволи търсенето. Продуктът е вечен, уникален за всеки клиент, а печалбата гарантирана.
Зад олющените стени, телефоните не спират, дори за минута.
– О, не! Съжалявам, но не можем да успеем за сряда! Разбирам, ви господине, но такива са сроковете. Правим всичко, което можем за вашата поръчка, но сме зависими от доставчиците. Вижте, какво става по света. Във Франция стюардесите отново стачкуват, в Испания искат автономия, в Англия ще напускат ЕС, а в Бразилия... Всъщност по-добре, да не знаете, какво се случва в Бразилия. Не, Господине! Не ви бавим нарочно, заради господин И. Не бихме си позволили, такова нещо спрямо нито един наш клиент. Поръчката ви ще бъде готова в четвъртък сутринта! Просто ще отложете пресконференцията с един ден, но ще имате най-добрите факти, които е възможно да купите. Със сертификат за автентичност на сто процента! Дочуване, господине!
– Ало! Да, тук е фабриката за факти. Искате да поръчате определен факт? Но, разбира се! Каквото поискате! Предполагам, че сте чели рекламните ни брошури? Произвеждаме всеки факт, който клиентът пожелае. Разгледайте клиентите ни. От президента на Америка, до Ким Чен Ун. В момента приключваме голяма поръчка за Русия. Не мога да ви кажа подробностите, но следете новините другата седмица. Гарантираме, че произведените от нас факти, ще са точно такива, каквито сте ги пожелали. Цените ли? До час ще получите нашата оферта и ще уточним сроковете за изпълнение.
– Ало! Иванов, шефът се обади. Иска да изтеглим Африканската поръчка с една седмица. Какво? Знам, че е невъзможно, но го кажи ти на шефа! Значи се разбрахме? Ще се обадя да потвърдя на клиента новия срок.
– Ало! Да, господин Директор! Трябва ви факт за лично ползване? Да, разбирам! Ще го възложа на Попов, той е най-добрия. До час ще е изпълнено. Не се притеснявайте, съпругата ви няма да се усъмни нито за миг! Но, разбира се! Аз съм гроб, а никой друг няма да е в течение! Дочуване, господин Директор!
– Фабрика за факти! Да, това е правилния номер! Господине, преди да говорим за цената, е хубаво да уточните какви точно факти искате. Не! Приемаме плащане само в брой, а това, че искате да си върнете сумата, чрез някой европроект, не ни интересува. Всъщност, господине, не мисля, че ще сме ви полезни. В България, нямате нужда от от каквито и да е факти. Нужни са ви слухове, а местните медии ви ги осигуряват в достатъчно количество. Освен това, не можем да поемем поръчката ви, докато не ни се издължите за предишната. Какво? Не сте я правили вие, а предишните управляващи? Този номер отдавна е изтъркан, господине! Измислете друг, атози не се опитвайте да ни го пробутате тук! На стар краставичар...
– Да! Разбира се, господине! Вие сте най-редовния ни клиент, но.... Разберете, че вече сме затруднени и не можем да ви предложим повече от фактите, които желаете. Като се почне от Исус, мине се през няколко папи, Атила и Чингис хан, Наполеон Бонапарт и Луи ХIV, Леонардо да Винчи и Алберт Анщайн, не остана личност в световната история, за която не произведохме факти, че е македонец. Какво? Бащата на Буда е бил македонец? Щом казвате, значи е така! Ще изпълним поръчката ви до седмица! Дочуване, Господине!
...
Там някъде, зад девет планини в десета, има една фабрика.
Фабриката е малка и дори не се вижда от минаващия наблизо път, скрита зад старата си желязна ограда, обрасла с бръшлян. Фабрика, която винаги има работа и не се вълнува от световните кризи. Малка фабрика, в която ден и нощ колективът се труди неуморно, за да бъде света по-подреден и истински...

2 коментара: