Завладяването на Британия

-Идат! Идааат! Съобщиха, че вчера са ги забелязали при франсетата, а утре рано ще са вече тук!
Слабото русоляво момче, тичаше с все сили по централната улица и гласът му се чуваше в цялото градче.
-Идат! Идааат!- крещеше момчето.- Всеки да се спасява, както може, защото настъпват дни на мрак и мизерия.
-Помилуй нас, Господи!- прекръсти се Пасторът.- Дай ни сили, да преживеем това изпитание! Дай ни вяра, да не се пречупим когато се изправим пред Антихриста!
-Идат! Идааат!- не спираше момчето.- Неизброими, като скакалци, свирепи, като термити, утре ще са тук, за да вземат присвоят всичко, което имаме.
-Ще вземат, ако го намерят!- промърмори Бакалинът и затръшна вратата на магазина си.- Може да са дяволи, но няма да получат от мен нищо. Като им насоля задниците със сачми и сол, ще съжаляват деня, когато са пожелали нещо мое.
-Идат! Идааат!- не викаше момчето.-Идат, като глутници бесни кучета и разрушават всяка цивилизация по пътя си. Казват, че са потомци на Атила и Чингиз, но по-вярно е, че Дяволът им е баща!
-Бог да пази Кралицата!- прекръсти се една стара Дама разхождаща кученце и припадна.
-О! Това е скандално! Питър, нали няма да допуснем тези варвари в клуба?
-Не се безпокойте, Сър! От петстотин години тук се допускат само хора с членски карти. Никакви жени, негри и аборигени! Няма да пусна и тези.
-Благодаря ти, Питър! Не зная, какво бих правил, ако няма къде да изпия следобедният си чай на спокойствие.
-Идат! Идааат!- не задъхваше се момчето.- Днес са при франсетата, а утре ще са тук. Цяла Европа са подчинили и сега е нашия ред. Дойде време и Британия, да изчезне от картата.
-Дами и Господа, не се поддавайте на паниката!- прогърмя гласът на един Полицай.- Преживявали сме и по-тежки неща, ще преживеем и това. Правителството взима спешни мерки, а кралицата се моли денонощно. Няма да допуснем Британия да загине, дори Принц Чарлс да се възкачи на трона!
-Идат! Идааат! - влетя момчето в кръчмата.
-Нека дойдат!- засмя се Кръчмарят.- Легендите разказват, че пият здраво, а тук ще им хареса. Ако си плащат, няма да имат проблеми с мен!
-Нека дойдат!- скочи на крака един стар Ирландец.- Крайно време е тази гнила империя, да бъде унищожена. Нека и вие англичаните видите, колко е приятно чужди крака да мачкат полетата на родината ти!
-При нас на север, няма да дойдат!- отпи от чашата брадат Шотландец.- Дори да дойдат, няма да получат нищо. Още не се е родил този, дето ще получи нещо от шотландец.
-Ама те, идват!- проплака момчето.- Идват за завладеят Британия и няма да пожалят никой и нищо!
-Извинете, че се намесвам!- намести очилата си един пълен Американец.- Не е моя работа, но кои идват? Да не би да е някаква атракция, за която не пише в рекламните материали? Плащам двойна цена за първия ред! Завладяването на Британия! Добре звучи! Кой все пак ще идва момче?
-Как кой бе, идиот такъв!- разяри се момчето.- Ти, телевизия не гледаш ли? Вестници не четеш ли? Българите идват! Българитееееее!

1 коментар: