Лолита в нета

Скайпът звъни на пожар. Напоследък рядко поглеждам, кой е в него. С повечето ми абонати се виждаме често и ако някой се обади то е по спешен случай.
Тъкмо съм започнал поредната партия шах онлайн. Загубил съм безславно предишните три, а в тази съм притиснал противника здраво и поне ще завърша вечерта с победа.
Скайпът ми, обаче не спира го отварям. Една позната от друг град. Рядко се обажда, а в последната година се е сетила за мен два пъти.
-Пожар!
-Много спешно и важно... Ако си приятел... Помагай...
Дъщеря и участвала в конкурс в някакъв сайт. Първите три в крайното класиране получавали хубави подаръци и екскурзия за седмица в Гърция. Само,че...
Класирането било с гласуване и брой коментари. Крайният срок наближавал...
И да не забравя коментара! Нещо по-така, по-отворено и интересно!

Поглеждам към прозореца с шахматната дъска и с досада установявам, че времето ми е изтекло, а противникът отървал се по чудо е офейкал, без да ми даде възможност за реванш.
Нямам спешна работа и влизам в сайта. Изисква регистрация, но една повече или по-малко...
Намирам лесно конкурса, но първоначално не мога да позная момичето. Виждал съм го на снимки, но тези са различни. Предизвикателни пози, разголени тела и изкуствени усмивки предназначени да съблазняват. Гласувам , но коментарите ме притесняват. Чета ги един по един. Определено са доста „отворени”. Особено, когато става въпрос за 14 годишно дете. Нищо, че под снимките пише 17 години.
Излизам от сайта и отварям скайпа. Посреща ме порой от упреци, от които разбирам, че съм „задръстен” и не съм никакъв приятел.
След това ме оставят да разсъждавам над пороят от думи и емотикони.
Обмислям дълго жалкото си битие и душевност и се сещам, че преди два дни попаднах на подборка на снимки от сайт за запознанства. Възрастта на децата беше под 16 години, а етикетите бяха от рода: „интересно, готино, яко”. Напоследък такива подборки били на „мода”. Това е само еротика, както казват...

Кликвам с мишката и отварям нов прозорец:
„След шестмесечно разследване, с помощта на европейски и американски криминалисти е разбит канал за детска порнография. Задържани са три криминално проявени лица...”(цитирам по спомени).

Тази новина ме довършва съвсем. Шест месеца! Шест месеца, когато в български сайтове, качени на български сървъри, можеш да откриеш снимки не по-различни от задържаните!
Шест месеца!!!
Обаче съм спокоен. Държавата не спи. Вече е задържала цели трима от лошите, а другите треперят от страх.

Пак се замислям, но този път за това, какво мога да направя аз. Какво може да направите Вие?
И стигам до извода, че заглавието на блога ми отговаря точно на въпроса. Просто Нямам идея! Не знам! Мога да демонстрирам отвращението си, мога да сигнализирам на органите, но това не променя нищо.

„Кучетата си лаят, а керванът си върви...”
Върви...

....

21 коментара:

  1. krizt, бих искала да вярвам, че дъжавата не спи, че такива изроди без милост и без съвест ще бъдат затворени и ще си получат заслуженото. Но не знам защо от ден на ден загубвам доверие в системата. Държава с депутати педофили, които излизат сухи от водата и са недосегаеми...за какво правосъдие говорим :( :( :(...
    До кога?!

    ОтговорИзтриване
  2. Да не забравяме многопластовата личност на полицая сотаджия, педофил и кротък човек, който е праскал в продължение на три години девойчето, преди да му пръсне кофата със служебния си пистолет...
    От вчера се каня да пиша по въпроса, но не знам откъде да почна.

    ОтговорИзтриване
  3. да за съжаление ..., съвременните възможности за комуникация, колкото са полезни, също толкова могат и да навредят...и аз наистина също нямам идея какво бих могла да направя...

    ОтговорИзтриване
  4. @Aquawoman, не вярвам,че не спи. Няма начин хората, които трябва да осигурават спазването на законите, да не са попадали на такива неща. Само,че според мен само се демонстрира позиция и толкова.Нали това не са техните деца...
    @БАЛТАЗАР, трудно се пише, но това е от малкото неща, които можем да направим. Да не мълчим и да говорим за гадните неща, които са наоколо.Иначе ставаме мълчаливи съучастници.
    @water-lilly , не е в нета причината. В хората е, в хората...

    ОтговорИзтриване
  5. Според мен са за яко опердашване разни "модерни", съвременни майчета, които не само са дали благословия на малолетните за подобни конкурси, но и агитират познати и приятели да толерират такива участия. И после, педофилите били виновни. То че са виновни, виновни са, но няма дим без огън.
    Модата и киното от изкуства, се превърнаха в порнография, а подражателите и жадните за слава винаги ще намерят начин да се рекламират.
    Тъжно и жалко е.

    ОтговорИзтриване
  6. Има какво да се направи - да се пише и говори, като се възмущава и осъжда, не е от особена полза.
    Обществото приема и толерира реклами и медийни продукти със сексуален подтекст, чалга и освободености, които рефлектират върху малолетните. Готови са да съдят всяко последствие, а сякаш не забелязват причината.
    Измъкнало се от оковите на комунизма, обществото отприщва дълго потискани настроения. Сексуални революции, афиширане на права и свободи, разкрепостеност и "отвореност" са само рамката на някаква криворазбрана модерност.
    Поради същата такава доста родители са дезертирали от отговорността да поучават и насочват, смятайки, че дават на детето си свобода. Която в доста случаи си е чиста проба анархия и потъпкване на ценности.
    И докато се приема за нормално забавление малолетни да си играят на съблазнителки в нета, под удобното прикритие на анонимността, винаги ще има и кой да се възползва от тях.

    ОтговорИзтриване
  7. Тъжното е ,че е с подкрепата на родител ,в случая.Точно възратните би трябвало да са наясно,но уви,то не ходи по гората...

    ОтговорИзтриване
  8. Много пъти по други поводи съм казвала, че първопричината за това свободно поведение трябва да се търси в липсата на ангажираност на родителите към децата ... В крана сметка - нима на родителите не им прави впечатление, че детето се облича като проститутка - че има нови и скъпи дрешки, а семейния бюджет не позволява подобни разходи, че мобилният телефон е с пълни екстри и т.н. Имала съм в случай в годините, когато влизах в чат-програмата "мирка" - ичмаше канали за хора на моята възраст и за по-големи, където общувахме и въпреки, че не се позднавахме споделяхме :) отклоних се - мисълат ми е че като цяло чатовете са пълни с малолетни и непълнолетни и когато на едно такова му кажеш голяма съм - изчезни - не ми се занимава с глупости ...то казва - супер - таман ще ме отракаш ...внасяйки сексуален подтекст в разговора ...и се налагаше със сериозен тон да кажа, че по айпи адреса ще го открия и ще сигнализирам родителите му / а това изобщо не знам как става/ - познайте резултата - хлапето изчезваше :) - в същото време обаче чичковци на моята възраст :) не се свеняха да ухажват девойките във виртуалното пространство - без да се свенят, че това са млади момичета, да не кажа деца ........ нима няма майка и ли баща това дете, което с предизвикателна усмивка позира за снимка ... няма нужда дори да ги търсим в нета - тези момичета и момчета са на улицата ....без родителски надзор, въпреки, че не са сираци ...всъщност сякаш родните им майки и бащи са сякаш техни мащехи и пастроци ...

    ОтговорИзтриване
  9. Владо, аз не казвам, че е в нета причината, но това е предпоставка да излезе навън онази пошлост, облечена в анонимност, която се прикрива в душите на определени хора... И да - в хората е причината...

    ОтговорИзтриване
  10. Тази майка-твоята позната е добре манипулирана от дъщеря си,аз бих я посъветвала да заведе щерка си накъде да се изпоти здравата чрез спортуване,за да не мисли за глупости,но явно това не и е преоритета,и добре си направил като си написал такъв коментар:)

    ОтговорИзтриване
  11. Майката вероятно чрез щерка си избива стари , неосъществени амбиции на своята младост. И вероятно си е мислила, докато щерка и позирала за снимка, как тя на младини, ако беше сега..леле-лелее..не екскурзия до Гърция, ами кой знае още какви наградки щеше да спечели...Ъхххх, гадно.Майката е виновнааа, майкатааа..

    ОтговорИзтриване
  12. Че какви са тези конкурси, за бъдещи манекенки ли?

    ОтговорИзтриване
  13. Има ли закони? Има.
    Спазват ли се? Не.
    Остава Другото. Възпитанието. Имам две големи дъщери и знам за какво става въпрос. Косите са ми изправяли понякога с разкази за свои съученички.
    Медиите също възпитават. Дори ако не го искат или отричат. Който е гледал "Бягство към победата" е видял с какво пренебрежение се отнесоха по-голямата част от зрителите към това момиче, което не пожела да се съблече пред камерите "в името на победата". От друга страна, как "въздействаше" другото девойче, което ха видяло камера, ха хвърлило дрешките...
    Рекламите също са видиотяващи. Как може мъж на тези години - имам пред вид рекламата за мастиката и "дините", да се блещи така при вида на голи женски гърди?! То бива инфантилност, бива, ама...
    В крайна сметка, както са възпитавани родителите, така ще възпитават и децата си... Държавата да се оправи поне с психично болните...

    ОтговорИзтриване
  14. @Любо, конкурсът е за привличане на посетители и реклама на сайта.
    @Приятели, извинявам се, че няма да отговоря на всички. Малко съм смутен от многото коментари. Темата е "гореща" и вълнува всеки, но с коментарите си няма да променим нищо. За съжаление.

    ОтговорИзтриване
  15. Това е само еротика, както казват...

    И на мен ми е било интересно защо все говорят как децата трябвало да бъдат защитени от педофили, при положение, че те сами си го търсят. Децата, не педофилите. Иначе и аз съм попадал на снимки на деца, които са на границата между еротика и учебник по гинекология.

    Като цяло, поне според мен, с цялата тази работа с "детската порнография" се вдига прекалено много шум. Спомням си случая с една германка, осъдена за това, че снимала пет-годишната си дъщеря на плажа.

    Все пак жалко е, че днешните деца приемат секса като нещо по-маловажно от миенето на зъбите. Сексуалното привличане е било движеща сила на човечеството от самото му възникване. Разделянето на физическото задоволяване от емоционалното обвързване не може да доведе до нищо добро; още по-зле ще се отрази издигането в култ на физическото задоволяване.

    И тук се наблюдава един парадкос, който децата са малки за да осъзнаят, но яно и на възрастните не им прави впечатление. От една страна това, което величаем с наименованието "съвременно общество" приема секса като нещо напълно нормално, необвързващо и в реда на нещата. От друга, задоволяването на гениталния сърбеж се превръща във фокусна точка на същото това общество. Все едно да издигнем в култ ежедневна дейност като миенето на зъбите.

    ОтговорИзтриване
  16. Не мисля, че в случаят правилата трябва да се определят от децата. Става въпрос за отговорността на родителите и обществото. В петък и вчера Блага писа за това. Сигурно си го чел вече. Позицията, че така искали децата ми прилича на измиване на ръцете:).

    ОтговорИзтриване
  17. Може би не съм се изразил достатъчно пълно... Децата се държат така, защото това поведение е толерирано от родителите им. Оказва се, че самите родители не обръщат внимание на еротично-гинекологичните занимания на децата си, а държавата трябва да харчи ресурси за да лови възползвалите се.

    Все се говори за незаинтересованост на родителите към постъпките на децата им, липса на възпитание и т.н. Ами щом толкова родители "обръщат сляпото око", както казват англичаните, на малките курветини (защото за проститутките това е работа като всяка друга), защо държавата да се намесва? Явно това се приема за нормално. От една страна позволяват на щерките си да се снимат по дантелено бельо, от друга скачат два метра без засилка щом някой реши да събира снимките, както навремето ние събирахме картинки от дъвки "Турбо". Цялата работа заприличва на приют за душевноболни, където резидентите бъркат с вилици в контактите, а после санитарите го отнасят, защото не са ги пазили.

    ОтговорИзтриване
  18. Поздрав за всичко, което прочетох от Вас !
    Искрено и по човешки просто!!!
    По темата-зловещо отчайващ майчин зов за помощ!

    ОтговорИзтриване
  19. Ами обществото си е такова. Направете си една бърза справка за средната възраст в конкурсите за красота и ще видите. Манекенките ги учат от 6 годишни да представят телата си. Няма как да спреш децката порнография, при положение, че все се намират начини индиректно да се налага официално в обществото. А и ако трябва да сме честни и нехайството на родителите също е много силен фактор за това. Колко от вас тук имат деца и използват родителски софтуер, за да ги контролират в интернет?

    ОтговорИзтриване
  20. Адаш, това е друга тема. Не можеш вечно да контролираш и пазиш детето си. Трябва да го научиш да поема рискове, и да се пази само. Добрият родител е до детето си за да му помогне щом изпадне в беда, не за да го предпазва от бедите.

    ОтговорИзтриване
  21. Ами аз лично бих го предпазил от тези беди поне докато мога. Все пак като си на 14 мислиш по децки и наивен начи, а като си на 41 по доста по трезвен и улегнал. Та мисълта ми е, че можеш да използваш подобен софтуер, за да следиш дали не се регистрира в разни сайтове за запознанства и не си качва разголени снимки, за да се запознава с "чичковци и какички", защото сега така е "модерно". Като си на 14 години това ти изглежда като игра и забавление, но всъщност за 41 годишния от другата страна не е. А и също така не мисля, че изправянето на едно дете лице в лице с този проблем би му повлияло добре на психиката след това :)
    Естетвено, че трябва да насърчаваш и да оставиш детето само да се развива и да търси себе си, но все пак си родите не просто, за да стоиш в страни и да наблюдаваш, но и да поучаваш и насочваш.

    ОтговорИзтриване