Правда и Кривда

В Старата гора от години, животът си вървял без никакви промени, докато един ден не пристигнали Правдата и Кривдата. Те винаги вървели заедно. Не, че се обичали, а защото Кривдата нямала доверие на Правдата.
Харесало им в гората и решили да се заселят за винаги.
На Кривдата и било лесно. Вървяла напред и правела каквото иска. Правдата обаче, трябвало да поправя нещата, а не винаги успявала навреме.
-Хайде да се сменим. – предложила един ден Правдата.-Нека аз вървя първа, а ти след мен.
Съгласила се Кривдата, но нещата станали още по-лоши. Нямало кой да поправя стореното от Кривдата.
-Искаш ли пак да се разменим?- помолила Правдата.
Кривдата приела отново с усмивка, но с условие, че това ще е поредната промяна. След това поела напред, да си прави кривдите.
В началото животните дори не ги забелязали. Били свикнали да живеят по своите си закони и не се замисляли, дали са добри или лоши. Просто ги спазвали.
Когато Кривдата и Правдата дошли, нещата се променили. Животните започнали правят оценка на събитията и да се замислят върху своите постъпки и тези на другите.
Минела ли Кривдата покрай тях, оставяла куп беди и неподредени неща. Ако някой протестирал, се усмихвала мило и казвала:
-Не се безпокойте. Вярно, че не е приятно, но аз друго не мога да правя. След мен обаче върви Правдата. Тя ще подреди нещата. Нали знаете, че правдата винаги побеждава накрая.
Животните смутено се съгласявали и с надежда чакали Правдата, да мине и да оправи нещата.
Само, поправянето отнема повече време, отколкото развалянето. Правдата, колкото и да се стараела, никога не успявала да настигне Кривдата. Животните обаче, вече били спокойни. Търпели мълчаливо несгодите и несправедливостите на Кривдата и търпеливо чакали Правдата.
Тя се бавела все повече и повече, но какво значение имало това? Нали Правдата винаги накрая побеждавала?
Успокоени от тази надежда, животните така и не забелязали, че Правдата, не просто закъснявала, а никога не идвала. Била се уморила и разбрала, че Кривдата отново я излъгала. Навела глава и си отишла от Старата гора.
А животните чакали, чакали и чакали. Какво друго им оставало?

3 коментара:

  1. Защо ще чакат Правдата като Кривдата се е настанила в сърцата им и не я махат, няма смисъл.

    ОтговорИзтриване
  2. @Руми66 ,ами когато страда от кривдата всеки търси правдата.
    @Zvetanka Shahanska , така е.

    ОтговорИзтриване