Сива икономика

сива икономика
Днес в работата, стана въпрос за сивата икономика. Всъщност поводът бяха повишаващите се цени и се замислих, доколко не правим разлика между сива икономика и престъпна икономика.
Формално погледнато и двете са извън закона. И двете крият данъци и си спестяват разходи, които трябва да пълнят бюджета.
Проблемът е, че не се прави разлика, между малката фирма с десетина човека персонал, която крие оборот защото, всяка стотинка е нужна за оцеляването и откровената кражба, извършена с куп счетоводители от някой промишлен или търговски гигант. Разликата не е само в размера на средствата. Малките фирми имат и друга функция- социална. Ако ги нямаше, безработицата щеше да е поне двойно по-голяма, защото за много хора, семейния бизнес е единственият възможен начин за препитание.
От години се говори, за средна класа и развитие на малкия и среден бизнес. Само, че всичко остава само с говоренето. Малките фирми не могат да са конкуренция на гигантите, но могат доста успешно да регулират пазара и цените. За целта не са нужни приказки, а реални облекчения. Иначе държавата сама ги тласка към сивата икономика. Другият им изход е фалитът.
Да вземем един пример, с малките квартални магазинчета. Едно по едно хлопват кепенците, притиснати от големите вериги. На първо време, това е хубаво за потребителя. Цените падат, редуват се чудни промоции, като мляко за 5-6 стотинки и потребителят е доволен.
Само, че след като се ликвидира, конкуренцията на малките магазинчета, веригите придобиват монополно положение и си избиват парите. Вече те единствени диктуват цените, и кое колко ще струва по цялата верига.
Преди нова година, когато избирах компютър, проверих цените в някои вериги. Почти нямаше разлика. След това минах и през малка фирма в града, където за същата конфигурация цената беше със сто лева по-малка. Само,че вече бях дал парите и ме хвана яд. За разлика от големите вериги, съм сигурен, че дори гаранционното обслужване, ще е по-добро. Вместо да се чака месеци, ако се случи нещо, ще отнеме ден или два за ремонт.
Сигурен съм, че и тази фирмичка с единия крак е в сивата икономика. Дава хляб на трима, или четирима човека, дава право и на избор, от който хората са доволни. Парите не се изнасят в чужди банки, а се завъртат отново и то без прекъсване, така че и държавата си взима своето.
Е, за тази сива икономика, мога само да кажа: Да ни е жива и здрава!
Все още са останали такива магазинчета и работилнички, но докога ли? Направих си груба сметка и установих, че в последните двадесет години, най-добре съм бил, точно когато тази малка „сива“ икономика, е била в разцвет.
А за другата икономика, която действа с бели ризи? Обществена тайна е, че най-големите измами с акцзите за алкохола, например са точно на големите производители. При горивата, е същото, а и навсякъде, където има монопол, независимо държавен или частен. Тези фирми, никой не ги пипа, защото си плащат, на когото трябва и най-вече на политическите партии.
Нещата няма да се оправят скоро. Мисля,че малката сива икономика ще я има винаги. Въпросът е да се извлича ползата и в какви граници е поносимостта към нея. За големите играчи, положението е още по-безнадежно. Щом премиерът сам подложи в гърди, в защита на един монополист, с аргумента,че е важен за бюджета, какво остава , за тези на по-ниските нива. Същото е и в топлофикациите, в енерго-разпределителните дружество, в телекомите и т.н..
Напоследък чета гръмки думи за търсене на картелни споразумения и наказания на виновни фирми. Проблемът е, че не им вярвам. Забелязал съм, че който и да е бил на власт, използва тези фрази, не заради потребителите. Просто се разчиства пътя на едни „приятелски“ фирми за сметка на други.
А Земята се върти....

13 коментара:

 1. Е, не. Така оправдаваме логиката на циганина, който казва: „Крада, защото съм гладен!“. Ами, като си гладен работѝ. Размерът на фирмата не може да определя значимостта на икономическото престъпление.
  Останалото е „особености“ на пазарната икономика :)))

  ОтговорИзтриване
 2. Наборе, работата е там, че логиката на циганина е оправдана на държавно ниво, пък твоята не е...(не знам дали е смешно)

  ОтговорИзтриване
 3. @slavuncho , прав си, но си остава факта,че най-добрите години, когато сме се почувствали поне малко бели хора, причината е в сивата икономика. Напоследък все повече, не вярвам на приказките за свободната конкуренция.Пък и ми омръзва, хем да работя, хем да не съм добре.
  @Кръстю , ами да, когато държавата дава пример, с какви очи ще критикува логиката на циганина:)

  ОтговорИзтриване
 4. В момента няма конкуренця, защото хората нямат покупателна способност. Промоциите са израз на отчаяние.

  ОтговорИзтриване
 5. Демек щом са от моите са добри, нищо че са "сиви" и си крадат, мамейки на дребно? :) Странна логика. Но що управниците ни са такива може това да се търси и у следващите мераклии за политически живот.

  ОтговорИзтриване
 6. @Емо , това е така, но ако големите фирми оцеляват, малките хлопват кепенци.Просто не могат да си го позволят.
  @8 , става въпрос за друго и не зная защо всички говорите за кражба. Малкия бизнес, няма реално никаква подкрепа.Това е лошото. Опитвал ли си да почнеш малък бизнес и да спазваш всички изисквания? Това не са крадци, а хора, повечето от които, са затънали в дългове, но не спят някъде на държавна служба, а изхранват и себе си и други хора. Дават много повече на държавата, отколкото се признава, а тя винаги си прибира своето, каквото и да говорим.

  ОтговорИзтриване
 7. С емоционалната страна на проблема съм съгласен. Самият аз имах огрооооомни илюзии през 1989 и няколко години след това, за което си платих.
  Въпросът е за фактическата страна. Коя фирма е малка и коя голяма? Кога едната преминава в другата? Дали като си си научил и си свикнал с „малките“ хитрини те няма да екстраполират в големи? и т.н.
  Ами ако имаш десетина „малки“ фирми?! :)

  ОтговорИзтриване
 8. За пречките пред стартирането и функционирането на частен бизнес съм съгласен. Но в текста горе нещата не са представени точно от тази гледна точка. Сивата икономика, под каквато и да е форма, е кражба и то не просто за пред чиновниците и държавата, а кражба и от всеки един честен участник в обществото.

  ОтговорИзтриване
 9. @slavuncho, не зная, но защо трябва да взимаме все лошия вариант.
  @8, аз си пращам данъците, но не мога да приема, че бабата, която продава ръчно плетени неща на пазара е престъпник и краде от мен, защото няма касов апарат, или не е регистрирана. В същото време, от парите, които по пряк или косвен начин прибират от мен, реално в моя полза се отделят не повече от пет процента. Повече от половината , обаче отиват за поддържане и издръжка на раздути държавни структури и чиновници, от които нямам никаква полза. Всъщност ако се замислиш, тази група си осигурява парите за съществуване на гърба на останалите. Кое ти прилича повече на кражба?

  ОтговорИзтриване
 10. Виновна е Системата... Системата, която залага не на човешките любознателност и творчество, а на човешката алчност. Която съзнателно издига в култ егоизма и стремежа към лична изгода, превръща ги в добродетели на обществото... Показателни за това са репликите:
  "Като си толкова умен, къде са ти парите?"
  "Да работят маймуните, за да станат хора!"

  ОтговорИзтриване
 11. ivo_isa, да системата ни деформира, но дали ние, всъщност нашите предци не са я създали точно такава, каквато отговаря на човешката природа. Казваме,че доброто е по-силно в хората, но примери в обратна посока има прекалено много.

  ОтговорИзтриване
 12. Няма добро и зло, ако не са осмислени. И са относителни - зависят от възпитанието. Във всички случаи възпитанието е малко или повече насилствен метод - оформя се характер срещу естествените елементарни(първосигнални)потребности на индивида. Затова и "желязото се кове докато е горещо", защото тогава е меко. И "младото дърво лесно се прегъва" за да се оформи.
  А няма по-силен метод във възпитанието от личния пример на човека стоящ по-високо в йерархията. Затова и "рибата се вмирисва откъм главата"
  Нашите предци не са живели при условията, които имаме ние и са имали доста по-здрав морал. Но посоката в която се движи "свободното демократично общество" е посока на най-малко съпротивление, което е пагубно за развитието му. Както и за категориите добро и зло.

  ОтговорИзтриване
 13. Смея да твърдя, че след като бабата продава каквото и да било е необходимо да плаща данъци, както и аз плащам. Въпрос на коректност и принципност е. А за държавната машина и армията и от чиновници съм съгласен с теб - услугата, за която им плащаме в преобладаващия случай не отговаря на минимума от качество. По икономически възгледи съм привърженик на либерализма и си мисля, че държавата трябва да е максимално изтласкана от стопанството. На мнение съм, че след като държавната система не може да осигури ефективно приложение на средствата, които събира от нас, като данъкоплатци, трябва да бъдат премахната възможно по-голям брой плащания в хазната. Държавното пенсионно и здравно осигуряване трябва да бъдат премахнати. Нека сам има възможността да решава дали и къде да внася личните си средства. И не е само това, но темата е дълга. :)

  ОтговорИзтриване