Овце и гъски

Овцете са кротки животни. Социални са, също като хората. Ако една овца тръгне нанякъде, всички останали я следват, дори да е скочила в дълбока пропаст. Нямат ли водач, могат да стоят с дни на едно и също място, чакайки някой друг да направи първата крачка. Защитата им от нападение не е бягство, а притискане плътно една в друга. Търсят сигурност в множеството си.
При овцете липсва всякаква агресия. Дори когато животът им е заплашен, безропотно приемат съдбата. Оставят се изцяло в ръцете на стопанина, като срещу грижите, добри или лоши, не се противят да бъдат стригани, доени и използвани за храна.
Овцете отдавна са опитомени от човека и дотолкова са привикнали, че на свобода не могат да оцелеят сами.
Гъските също, като овцете са социални. Имат сложен речник за комуникация и го използват без притеснение. Дори опитомени от човека, те гледат да се държат настрани. Запазват фиктивно своята независимост, но също, както овцете биват използвани за различни нужди от стопаните.
Разликата е, че гъските са доста по-гласовити. Използват крякането за защита и го правят по всякакъв повод. Шумно заплашват реалната или фиктивна опасността, като с това прикриват слабостта си. Древните римляни използвани рационално и това им качество. Използвали са гъски за охрана на лагерите си вместо кучета. За разлика от кучетата, гъските вдигат шум и при враждебни, и при приятелски действия. Това е част от природата им.
Защо пиша за толкова прозаични неща? Това не е приказка, не е и важна информация.
Причината е в думите на един познат, който твърди, че в нета хората не обичали материали, в които се споменават овце и патки. Ако имало и картинки, съвсем ги отбягвали.
Замислих се за възможната причината, а междувременно реших да направя този експеримент. Замених патки с гъски, но не мисля, че това е важно. Според мен, ако има такова нещо, то се крие някъде в подсъзнанието ни.
Всички знаем основните „характеристики“ на овцете и гъските. Донякъде преувеличени, те често се използват за отрицателни примери. Ако се замислим обаче, хората също са определен тип опитомени социални животни. Имат част от качествата и поведението, които приписват на животните, но не си признават често.
Също, като овцете сме вкарани в кошарата на държавната машина и позволяваме безропотно да ни стрижат и доят. Почти винаги чакаме някой да ни поведе, а без водач рядко рискуваме да направим нещо.
От друга страна крякаме, като гъските срещу всичко и всеки, опитвайки се да прикрием собствената си безпомощност срещу системата.
Това по някакъв начин е заложено във всеки от нас, през многото поколения опитомяване, но често го виждаме само в другите.
Затова се замислих, че може познатия ми да се окаже прав. Обичаме да се наричаме лъвове, тигри, зайчета и лебеди, но никой не казва за себе си, че е овца или гъска.
Е, какво пък, все някой трябва да започне първи. Аз си признавам, че понякога държанието ми е, като на днешните герои. Някой друг?

10 коментара:

  1. Аз на моменти се държа като патка, а понякога направо като...замениш първото"а" с "у" (смях)

    ОтговорИзтриване
  2. Прав е набора, но това е мъдростта от дистанцията на времето. Ако ни бе зададен същия въпрос преди 20-30 години щяхме да изревем като лъвове :)))
    Иначе, има една малка разлика с животинките. Ние сами си избираме дресьорите и стригачите и то след цяяяял ден за размисъл. Пък им се радваме, пък се снимаме с тях...

    ОтговорИзтриване
  3. Наборе,ама като те остригат ти става хубаво, леко и гадините дето хапят се махат с вълната, ако си див- каквото се оскубе по драките, това ти е....Че и доенето, да ходиш напращял работа ли е? (голям смях)

    ОтговорИзтриване
  4. Тъй де - млад, див и свободен... Привързаността към удобствата идва с годините. Преди си одърляш гърба в някое дърво и готово. Сега е голям кеф като те почешат, увеличат ти пенсията с 5 лв. пък после един разгул, един разврат... мани, мани!
    Лошото е, че много и като млади са овце и па(.)тки, а като остареят съвсем се влошават :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Нищо ново под слънцето, Владо. Единствената разлика е, че сега повече хора могат да споделят чувствата си...ппоне в нета.

    ОтговорИзтриване
  6. Чудех се патка, гъска или овца съм и не мога да се оприлича на никое животно. В еволюционно отношение се схващам като човек и се предполага, че съм надраснала животинското в себе си, изключая моментите, когато умишлено избирам да се държа като кучка. И ... дотам спират сравненията ми с еволюционно друг вид.

    ОтговорИзтриване
  7. @Кръстю , ами на всеки се случва, но това не означава, че е патка.
    @slavuncho , то се привиква постепенно. Преди време четох,че през трийсетте критикували продавачките в една верига американски магазини, че имат ицкуствени усмивки. Босът казал: Така е, но спокойно. След едно две поколения, ще заприличат на естественни.
    @Емо, могат навсякъде. Наистина има ограничения, писани или неписани, но в някаква степен те са нужни. Според мен проблемът е, че минаваме само на споделяне в нета или в кръчмата.
    @Omnia , никой човек не е нито овца, нито гъска. Имаме нещо повече от тях- възможността да се държим и другояче и го правим. А хората още от древността са използвали животните в басни, за да бъде по-образно казаното.

    ОтговорИзтриване
  8. Да, Влади, но и аз, и ти, и всички останали , които обичат израстването, познават хора, които са точно овце, гъски, патки и всякаква друга анимална хрумка, по простата причина, че не се държат никак по- различно от въпросните животинки, не са разбрали какво могат, искат и дават от себе си, освен примитивизъм. В държавата ни има твърде много такива представители, смятам, но те надали четат постове като твоя, а и да го направят, надали го разбират или виждат себе си там ...

    ОтговорИзтриване
  9. @Omnia , така е, но и на мен се е случвало да ме смачкат и да не виждам път пред себе си. Сигурно съм бил в същото положение, като тези хора, а това, че съм продължил, държа не на себе си, а на хора, които са ми протегнали ръка. Това също е част от разликата.

    ОтговорИзтриване
  10. По повод тези тежки разсъждения ето и един пример от "бай ганющината ни": Седи банскалията на чардако и чете пресата.Ама нали от политика не разбира и от кмета на Банско Краваров друг политик не познава и се чуди,кой е тоя "трактор"дека ще се кандидатира за президент.Дзвъни на шопо по мобилния и иска информация.Оня се смее и му дума:Маке ,избраееме "пожарникар"да гаси огиньо у ненаситните ни душички,оти сега да не изберем "тракторо"да ни ги зарие со трактора.Белким се курдулисаме накрая!

    ОтговорИзтриване