Красотата ще спаси света

Красотата ще спаси света. -Достоевски

Често повтаряме тези думи. Харесват ни и искаме да е така. Всъщност замисляли ли сте се, че красотата не може да спаси дори и себе си?
Хората обичат да се обграждат с красиви приятели и предмети. Красивите постъпки, винаги предизвикват коментари на одобрение и възхищение, но ако погледнем внимателно нещата, красотата никога не е била пречка през унищожителният ни нагон.
Всъщност хората дори нямат единни критерии, за това какво е красиво. Чел съм различни теории, но никой не може да каже, защо приемаме нещо за красиво, а друго за грозно или просто хубаво. Нещо повече, това което е красиво за един човек, може да не харесва на друг. Приемаме, че ако харесващите нещо, са повече от тези, които не го харесват, то е красиво. Само, че вкусовете на отделните хора се менят и с времето, така че това също не е постоянен критерий.
Може да се направи и друго определение, но малко хора ще се съгласят. Какво ще кажете за следното определение:
Красиво е това, което хората искат да притежават лично или ако не могат, правят всичко за да го унищожат.
Сигурно не го приемате, но нека погледнем фактите. Да започнем от красивите неща, които са създавани в миналото. Знаем имената на прекрасни градове, но всички те са разграбени и унищожени от варвари. Красотата не ги е спряла, а ги е подтикнала към грабеж и унищожение. Унищожени са цели цивилизации, а красотата създадена от тях е загубена завинаги.
Вижте и произведенията на изкуството, които са оцелели до днес. Част от тях са в музеите, но много са в частни колекции. Богати сноби, плащат астрономически суми, за да ги притежават. Любуват им се не защото са красиви, а защото са техни. Любуват им се, защото хората знаят, че те могат да си ги позволят. Любуват им се, защото знаят, че могат да печелят от тях.
Останалите, които са в обществени музеи или пък на открито са подложени още от древността, на опити за повреди и унищожение. Погледнете следите по египетските пирамиди и статуи. Красотата им не ги е спасила, от участта да бъдат учебни мишени, или просто източник на евтин строителен материал.
Спомняте ли си огромната статуя на Буда в Афганистан. Беше обстрелвана с оръдия и накрая взривена, ако някои мисли, че причината е само в религиозния фанатизъм, нека погледне на други места, където има военни конфликти. Нека погледне в Ирак, или пък изчака да приключат събитията в Либия, за да се опишат унищоженията там.
Това поведение не е само в миналото. Днес също богатите искат красивото, за да покажат, че са богати, а бедните го искат, за да станат богати. Който няма шансове, поне се опитва да го унищожи.
Погледнете и друга красота. Красотата на Природата. Всяко прекрасно място, става обект на желание и се унищожава. Желанието е продиктувано от две цели- да се демонстрира богатство и извличане на печалба. Рано или късно това води до унищожение и тогава интересът се прехвърля към друго прекрасно място.
Погледнете, какво става и тук в България. Погледнете Черноморието ни, Банско, Рила....
Някой може да възрази, че красотата не е само в материалните неща. Ще е прав, но си спомням думи които са казани за доброто:
Няма ненаказано добро.
Убедил съм се и от собствен опит, че е истина. Същото в пълна сила важи и за красотата. Няма красота, която не е стъпкана в калта.
Красотата ще спаси света. Някога и аз вярвах, но днес мисля, че това е илюзия. Красотата не може да спаси дори себе си, а ако този свят се нуждае от нея само за користни цели, не заслужава да бъде спасен.

6 коментара:

  1. Аз лично се надявам на Разума, но лошото е, че между него и Красотата има поразително много общо :(

    ОтговорИзтриване
  2. Тъжно е, но съм напълно съгласна с теб. Като че ли обичаме да унищожаваме всичко красиво, да го принизяваме и омаловажаме.
    Стеф

    ОтговорИзтриване
  3. @slavuncho , когато пишех мислех, че и разумат е виновен за това ни поведение, но бъркам. Това което правим с красотата, няма нищо общо с разума. Прав си, че и него го използваме или унищожаваме.
    @Стеф , дори се гордеем с това:(

    ОтговорИзтриване
  4. "У човека всичко трябва да бъде красиво - и лицето, и дрехите, и мислите и чувствата." - Чехов
    Може би това е имал предвид и Достоевски... А това е много човеколюбиво.
    Но ми се струва, че такава идея не покрива понятието "Студена Красота".Чистият Разум се припокрива със Студена Красота...
    Но всичко това е далече от дребнавата душица. За нея няма нищо свято. Тя може да изтъргува или да унищожава красотата. Но не може да ѝ се радва. И ако никой не ѝ попречи, няма да позволи друг да ѝ се наслаждава просто ей така.

    ОтговорИзтриване
  5. @ivo_isa,може би затова красотата на чувствата, повечето хора крият единствено за близките си.

    ОтговорИзтриване
  6. Красотата в материялния свят лесно може да бъде стъпкана - съгласна съм с вас.Но усета за красота , за добро е закодирано в нас - в чувствата,в емоциите ни. В съкровеното кътче на душата ни ние оценяваме красотата, възпитаваме се в нея - тя става наша потребност - както и доброто, за да имаме хармонични отношения помежду си. Да , за красотата и доброто трябва да воюва и то истински - а претърпявайки поражение, в нас остава удовлетворението, че сме се жертвали в името на нещо, което си заслужава, а това не е малко.

    ОтговорИзтриване