Сериозно за референдума

От вчера започна официалната разяснителна кампания за първия референдум след 1990 година. Вече изразих отношението си с една приказка в предишната публикация, но днес искам да го направя и малко по-сериозно.
Има време до референдума, но поне аз имам ясна позиция и не ми трябва някой да ме убеждава, нито пък време за размисъл.
Въпроса, на който ще трябва да отговорим на 27 януари догодина, формално не касае проекта за АЕЦ Белене, но тази гнила история е повода.
„Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?”
За далаверата Белене съм писал много пъти тук и ако въпросът директно споменаваше проекта, може би щеше да е по-добре. Тогава с този референдум, щяхме да имаме идеална възможност, да затворим едно от кранчетата, пълнещо джобовете на енергийната мафия.
Тази мафия, дори не си прави труда да прикрива действията си.
С безогледна наглост, с лъжи и фалшификации, с платени медии и лобита на всяко ниво, се гони целта на всяка цена. Цената не е важна, защото ще я плащаме всички ние, както и двата милиарда изхарчени досега.
Проблемът е, че държавата е съучастник в тази далавера. Следите ще се заметат под килимчето, защото в далаверата участват политици от всички партии.
Историята със събиране на подписите за референдума е един чудесен пример. Манипулациите и откровените лъжи и заблуди за хората по време на подписката, си плачеха за намеса на прокуратурата, но бившия главен прокурор беше зает да си осигури топло местенце в КС.
Не реагира и изпълнителната власт, защото звънтенето на парите се чува и там. Не напразно историята с внезапно пръкналият се от нищото „стратегически инвеститор“ се внесе светкавично в парламента.
Някой помни ли, че обещаха в кратки срокове информацията, кой всъщност стои зад дружеството, да бъде проучена и изнесена? Само че, това няма да се случи, нищо че всички се досещат за какво става въпрос.
Но да се върнем на референдума. Вече казах, че бих предпочел въпроса да включва конкретния проект. При сегашната формулировка, нещата се размиват и на практика независимо от резултата, се развръзват ръцете на следващите управляващи, да правят каквото искат.
От всякъде се опитват да ни убедят, че референдума е наистина допитване за мнението на хората, но всъщност това е заблуда. Истинските причини за подписката направена от БСП, нямат нищо общо с интерес към мнението на хората в България.
Първата причина е, демонстрацията на вярност към финансовите и политическите бащици на партията в Русия. Втората е, че референдума беше идеален начин в предизборната година да се стегнат оределите редици и да се преброи електората.
Да, това беше идеален начин, да се направи репетиция преди изборите, но не се получи така. ГЕРБ няма желание за такова надмерване и подмени темата. Нещо повече, на този референдум, ГЕРБ също ще защитава позицията „Да“. Към тази групичка, ще се включат и „воеводите“ на Какакачанов, който отчаяно търси спасителна ракета, която да го изтегли в следващия парламент, а защо не и правителство.
Позицията „Не“ пък ще защитават два комитета, зад които стоят измислени и отдавна несъществуващи реално партии. Те нямат никаква обществена тежест и едва ли биха събрали заедно повече от 1% от имащите право на глас. За тях референдума е не кауза, а възможност да покажат, че са живи и повод да се тупат по гърдите, приписвайки си подкрепата на всички, които ще гласуват „Не“ .
При това разпределение на политическата подкрепа, резултатът е предизвестен, но за наше щастие, бариерата за брой гласували, която трябва да се преодолее, е недостижима.
Резултатите, каквито и да са, няма да са валидни, но това няма да попречи на следващите управляващи, да ги тълкуват, както им е удобно и да правят, каквото си искат, без да ги интересува мнението на хората.
Е, аз поне за себе си съм решил. Няма да участвам в този цирк. Няма да гласувам, не защото нямам мнение, а защото реално никой не се съобразява с него.
Всъщност вместо този референдум, бих бил искал да гласувам в друг.
Бих желал да дам моя глас в референдум, който определя насоките и границите на енергийната политика на България, за следващите двадесет или тридесет години.
Бих искал да участвам в такъв референдум, ако в него се води спор с факти и независими анализи, а не с партийни лозунги и груби манипулации.
Зная, че това няма да се случи. Съществуващият политически модел, няма да го позволи никога, защото това ще е неговия край и това е може би най-важната причина, поради която бих искал да има такъв референдум.
Не се опитвам да убедя никого, нито пък мисля, че написаното тук ще промени света. Просто заявявам, че моят отговор е НЕ.
НЕ на Референдума!
Не на играта на демокрация, която отдавна е прекрачила всички граница на манипулиране и демагогия!

19 коментара:

  1. Ох... Май негласуването е единственият вариант, въпреки категоричното ми НЕ. Мразя се за това, но като че ли нямам друг избор - както и да гласуваме, ще го извъртят както им е удобно мръсниците, остава да го провалим с бойкот. Още се двоумя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Каквото и да решиш, зная че ще е твой избор и това най-важното. Те, че ще го извъртят, ще го извъртят.

      Изтриване
  2. Впрочем,референдумът вече се състоя...някъде. А ако този "цирк", дето му вика Владо, можеше да промени нещо, то никой нямаше да го допусне (смях?).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Че може, може да се промени, но вече съм вдигнал ръце. Продължаваме да се делим и докото не станем 9 милиона организации на 5 милиона население няма да спрем.

      Изтриване
  3. и аз съм НЕ, но още се колебая?нали пък ще кажат, че много голям процент са гласували "За", ако не идем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При всички случаи, гласуващите За, ще са повече. При двете големи партии застанали зад този вот, няма как да стане обратното. Единственият достоен отговор е негласуващите да сме повече.

      Изтриване
  4. Мисля, че негласуването също е участие в референдума с ясен знак.
    За себе си съм раздвоен по въпроса за централата - първо, изгубихме ценно време, през което централата мажеше да бъде построена на много по-ниска цена, второ - подобна по размер централа беше отказана от жителите на Литва на референдум преди месец - месец и половина.
    Може би наистина в момента не ни трябва атомна централа - но проблемът е там (поне според мен), че в същото време в съседните нам страни се изграждат централи, а местното население не се вълнува от въпроса колко ще им струва или кой ще плаща, а вижда в тях източници на енергия за индустрията си.
    Във всеки случай съм съгласен, че истината е твърде далеч от това, което ни предлагат политиците ни.

    ОтговорИзтриване
  5. В момента наистина не е време за строеж на нови централи. Технологиете се развиват толкова бързо, че още преди да се построи нещо вече е неефективно.Колкото до съседите, отговорът е в необходимите мощности. Не е коректно да се сравняваме с Румъния, а още по-малко с Турция, която и като пазари и като количествено ниво, което няма да стигнем никога.

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления за силната позиция о отношение на политическата манипулация на масите. Споделям я, но смятам че трябва да се стимулира народа да бъде нещо повече от МАСА, която може да бъде манипулирана.
    За това в моя коментар по темата апелирам, че трябва да се гласува. За референдум или Против

    Може да не сме узрели да имаме мнение по важни въпроси като развитите страни, но трябва да възпитаваме политиците че мнението ни има все по-голяма тежест. Когато народа е в по-голяма степен политически ангажиран, ще е по-трудно да бъде манипулиран.

    ОтговорИзтриване
  7. Четох, но неучастието също е позиция и то ангажирана.

    ОтговорИзтриване
  8. "В момента наистина не е време за строеж на нови централи."
    Може би зависи от гледната точка... Ако вляза в ролята на адвокат на дявола: Дори да се вземе решение за строителство утре, ще минат 7-8 години до пускането й в експлоатация. Ако си сложим еко-зелената оптимистична шапка и предположим, че електромобилите поевтинеят достатъчно и започнат да стават масови, нищо чудно до 7-8 години да имаме нужда от още 1-2 мегавата. Ако чак тогава се сетим, че ни трябват нови мощности (ВЕЦ/ТЕЦ/АЕЦ/ВЕИ) дали няма да е прекалено късно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според това, с което съм запознат, отново не. В момента ги имаме свободни двата мегавата и основната цел трябва да е удължаване на срока на старите реактори в Козлодуй. Нека уточня ако не е станало ясно- Аз не съм противник на ядрената енергетика, но в сегашният момент, всичко което може да се избере, ще е морално остаряло преди пускане на централата в експлоатация.

      Изтриване
    2. "всичко което може да се избере, ще е морално остаряло "
      Имаш предвид в контекста на "богатия" избор за оборудване в момента: руско или руско? :-)

      Изтриване
    3. Не само. Боклуците може да са и американски и дори японски. Това клипче, ще даде част от отговора на въпроса ти:
      50 - годишен план за енергия

      Изтриване
    4. Това е изключително интересно видео. Мерси за линка.
      Как ли съм го изпуснал в TED...

      Изтриване
  9. Хах дали в клипа споменаха колко струва квадратния метър карбонови/въглеродни нишки... или пък колко сложен и скъп е самия процес на производство? Владко имаш ли примерно идея за колко време се прави совалка ? И тя ли докато стане не е "модерна" ? :D
    Няма по-евтина от атомната енергия колкото и да му се иска на човечеството да открие "перпето мобиле" ...
    Да довършим с това: Ако не правим Белене тия пари дето са хвърлени до сега къде отиват ? На вятъра?
    Имаше проект за газова централа там ... не става по други причини ... Русия и, че газта ще свърши до 20на години.

    ОтговорИзтриване
  10. Не става въпрос за подценяване на атомната енергия, а за далаверата Белене. С този номер, че са похарчени едни пари и хайде да похарчим още, се стигна дотук. Само че, парите няма да ги плаща лобито на руснаците, а аз и ти. Между другото информацията, че атомната енергия е евтина ти е много остаряла.

    ОтговорИзтриване