Необходимо, но недостатъчно условие

Много хора не обичат математиката. Вярно, че е точна наука, но числата не винаги показват това, което ни харесва. Има един израз, който обаче всеки помни, защото е универсален.
„Необходимо, но недостатъчно условие.“
Тоест, ако аз искам нещо да се случи, моето желание е важно и необходимо условие, но за съжаление, най-често не е достатъчно.
Това правило важи и за ситуациите в живота ни. Математиката просто описва нещата, без значение дали я харесваме.
Днес пиша за нещо, която много от нас искат. Това е оставката на сегашното правителство. Много хора я желаят и то не само участващите в протестите в големите градове. Много повече са хората, които смятат това правителство за вредно за България, но не виждат път, по който да тръгнат след него.
Протестите са само едно от необходимите условия за оставка на това правителство, но далеч не са достатъчно условие. Лично аз винаги съм твърдял, че те са неефективно средство, ако се разчита единствено на тях.
Мнението си за правителството написах тук още в първите му дни:


От тогава нещата са се променили, но към по-лошо. Назначенията на компроментирани личности продължава, без никой да поема отговорност за тях или поне да признава, че те са негови номинации. Наистина се смениха двама трима от назначените, но не протестите бяха причината. По-скоро смените бяха продиктувани от вътрешни напрежения в управляващите партии. Тези напрежения обаче не спират назначенията на тъмно. Преди дни и самоковското ръководство На БСП публично оповести, че е против новия областен управител, но не вярвам, да го сменят. Правителството просто изпълнява поръчки на кръгове, които са далеч, дори от собствените им партийни членове.
Проблемите не са само в назначенията. Правителството досега е направило две неща и то зле. И промените в енергийния сектор и предложената актуализация на бюджета, са неща, които ме карат да вярвам, че управлението на тройната коалиция и предишното, ще изглеждат като идеални в края на това управление.
Затова искам оставката на това правителство. Зная, че това е само необходимо условие, но съвсем не е достатъчно. Зная, но я искам.
Зная, че оставката на правителството е необходимо, но съвсем недостатъчно условие, да се оправят нещата в България. Зная, но я искам.
-А, какво е достатъчното условие?- ще попита някой. - Не за оставката, а за да станат нещата по-добри.
Ами вчера Вивиан Рединг го каза:
„Вие не одобрявате правителството си. Кой е отговорен за вашето правителство? Вие – българите. Вие гласувате. Говорила съм с младежи вчера. Попитах ги - какво искат. Те ми казаха - искаме нашият глас да се чува. Призовавам политическите ви партии да създадат такава избирателна система, че гласът на народа да се чува преди да се вземе едно решение. Ако не сте доволни от системата, тогава променете изборната си система. „
Сегашните политическите партии, няма да се променят заради протестите, колкото и многобройни и продължителни да са. Нито тези на власт, нито тази в опозиция има желание за това. Не се променят дори и партийките, които не влязоха в парламента. Някои от тях с години не могат и не искат да се изчистят от компроментирани личности. Други влагат цялата си енергия вдигане на шум и приказки. Трети са заети да търсят предатели в редовете си и да се цепят, цепят и цепят.
Значи остава начинът сами да променим системата, създавайки нещо ново. За съжаление, това не е лесно. От една страна с години ни се втълпява, че политиката е нещо лошо. Насочва се енергията към безобидни за политическото статукво граждански формации, без права и тежест. Коментира се, че партиите били много, а в същото време по всякакъв начин, се възпрепятства възникването на нови.
Има и нещо друго. Не всеки от нас става за политик. Наскоро за пореден път се убедих в това за себе си. Това не е проблем. Проблем е, че хората, които могат да създадат нормални партии и да променят нещата, не го правят. Правят все нови и нови граждански сдружения, които анализират, анализират, анализират....
Вече загубих надежда, че някой ден ще се създаде нормална партия в България. Все пак това не ме разколебава и за миг, да искам оставката на сегашното правителство.
Тези дни прочетох в много блогове, постове с искане за оставка. Това е един неприлаган наскоро прийом. Ако към определен сайт има много на брой и авторитетни линкове с определена дума, Google изстрелва сайта на първо място при търсене за нея.
Преди малко погледнах и видях, че при търсене на Оставка, малко не достига на сайта на правителството, да излезе на челната позиция. Е, нека помогна и аз:

Думата днес е ОСТАВКА!

Не съм го правил никога и се чудех дали има смисъл и сега да го правя. Само че, искането за оставка на правителството е необходимо условие за нея. Недостатъчно, но необходимо.
Оставката пък е необходимо, макар и недостатъчно условие, по пътя, някой ден нещата, да станат нормални и в България. Недостатъчно условие, но необходимо.
Има и още една причина. Ако чисто човешки погледна нещата, хората които искат оставката на правителството, са ми близки по дух, мислене и мечти. Това ми е необходимо и достатъчно условие.

2 коментара:

  1. В последното не можеш да си сигурен. Трябва да се срещнеш с всеки от тях, за да прецениш дали ти е близък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не с всеки, но мисля, че в България за много неща сме по-близки отколкото показваме.

      Изтриване