Врата в полето

Законът е врата в полето- само улавите минават през нея....
Не, че не си го знаем, но от общината очевидно са решили да ни го припомнят с тази конструкция в края на града.


Мястото е едно никакво, защото местността Лаго, към която би трябвало да е вход тази порта, започва на двеста-триста метра след нея. Само че, ако портата е там, няма да се вижда, а показността е винаги с предимство, когато се харчат някакви пари.
Наблизо ще се изгражда общински паркинг, а и парцелите наоколо за новия „елитен“ квартал, който е поредното безумно хрумване, макар и бавно се продават. Вече има някои построени къщи, но ще минат години, докато местата се застроят. Ще минат и години, докато се прокарат улиците и канализацията, ако това изобщо се случи някога.
Нищо де, нали портата вече е вдигната. Стои недовършена сред полето и ни напомня, за закона.
Закона, който лесно беше заобиколен, когато варварски се унищожи коритото между стените на река Искър. Закона, който лесно се заобикаля, когато търговете в общината се печелят от две приятелски фирми. Законът, който само улавите спазват.
Всъщност през вратата може да се мине. Разчистената пътека покрай стената е част от алея, която някой ден ще минава почти през целия град. Само че, аз сигурно няма да мина през тази порта. Предпочитам да мина покрай нея, по стената, както съм свикнал от дете. Не, че портата ми пречи. Просто съм свикнал така, а и гледката е по-красива. Всъщност беше, преди да влязат багерите и камионите.
През тази врата може и да не мина, но през тази на закона се опитвам да минавам винаги. Не, че съм улав, просто така съм свикнал и ми е някак по-добре. А може би, все пак съм улав. Както повечето ми съграждани....
Миналия месец по нова излъчиха два репортажа. И двата за кражбите на ток в циганската махала. Преди това имаше друг репортаж, за купуване на гласове на изборите, пак там.
Даваха и интервюта и с граждани и с хора във властта. Едните нищо не знаеха. Нищо, че така е от поне петнадесет години. Нищо, че всеки кмет в този период, не само е знаел и мълчал, но е и поощрявал кражбите. Мълчал е и ги е поощрявал заради гласовете, които могат да наклонят везните в една или друга посока. Мълчал е, защото законът е просто врата в полето – само улавите минават през нея, а улав кмет няма.
Сигурно и в полицията ще кажат, че не са знаели. Нищо, че се викани стотици пъти на място. Викани са но нищо не са направили, а и често дори не са отивали. Ако не установиш нарушението на закона, значи такова няма, нали?
От полицията ще кажат, че не са и знаели, как цяло предприятие беше сринато със земята в този район. Не са и знаели, как докато се преместваше имуществото на бившото общинско БКС, от едната врата на сградата излизаха камионите, а в другия край тълпата вече рушеше сградата. Рушеше я под погледите на полицаите, които гледаха, но не виждаха. Не виждаха, защото така им беше наредено. Те бяха пред вратата в полето, а какво ставаше встрани, не ги интересуваше.
Не се интересуваше и прокуратурата. Покрай репортажите прочетох, че са започнали разследване за кражбите на ток, срещу неизвестен нарушител. Нарушителите и покровителите са известни, но очевидно прокурорите в последните двадесет години са живели не в града ни, а на Луната. Гледали са, но не са виждали, а не са виждали, защото не са искали. Стояли са си пред вратата в полето и са броели улавите, дето са минавали през нея. Така и не са видели нищо встрани. Не са видели и далаверите покрай Супер Боровец, Боричо, не виждат и сегашните. Те са встрани от вратата в полето.
Прочетох някъде, че и за купуването на гласове имало разследване. Само че, дори и да има, то ще приключи в някоя папка, заключена в нечие чекмедже. Важното е да мине време и шумът да утихне, а пък и човекът стоящ зад търговията, тези дни ще се закълне като депутат. Ще ни кове законите, нищо че е почти неграмотен. Ще ни кове закони, които са просто поредната врата в полето. Врата за улавите...
Гледам портата и няма начин да не ми напомни, че законът е просто врата в полето- само улавите минават през нея... Това си спомня и всеки, който види портата, но от общината са решили, че не трябва да го забравяме. Освен тази порта, ще строят такава, но по-голяма и на входа на града откъм Дупница. Може да поставят и на другите входове, пък някой ден, ще поставим такива врати и на всеки граничен пункт на България. 
Да се знае и да се помни, че може някой улав да забрави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар