Покер

Дяволът се събуди в лошо настроение. Главата го болеше, а вратът му се беше схванал накриво. Погледна се в огледалото и се ужаси. Носът му беше по-червен и от очите, а торбичките под тях се сливаха с бузите.
-Никога повече алкохол! – се зарече Дяволът.
Взе си душ, избръсна се, а после отвори хладилника. При вида на храната, стомахът му се сви и след кратък размисъл отвори една бира. Отпи и се оригна шумно, а след това пусна телевизора по навик.
Погледът му се спря на купчината писма, които слугата му беше подредил на купчинки бюрото му. Хвърли всички сметки в кошчето. Последваха ги рекламните брошури и писмата на почитателки. По-внимателно прегледа поканите. Куцо и сакато, получило малко власт или слава, го канеха на пиршества или просто на чай. Презираше ги, но някои от тях в желанието си да се правят на аристократи, го разсмиваха. Виж смехът Дяволът обичаше.
Бръкна в купчето и избра една покана. Министър председателят на Banania Republic, го канеше на покер тази вечер.
Дяволът се усмихна. Харесваше покерът, не защото винаги печелеше, а защото хората, когато слагаха маските си мислейки, че блъфират, му разкриваха неподозирани неща за тях.

Домакинът беше едър мъж със самочувствие, а вечерята беше превъзходна. Не ставаше, обаче за играч. Блъфираше винаги, но интересът му към реакцията на околните, го издаваше. Само за час Дяволът му прибра всичко и тъкмо се накани да си ходи, когато домакинът предложи Banania.
На Дяволът страната не му трябваше, но пък играта си е игра. Спечели и нея и самодоволно запали пура. За негова изненада, политикът не се трогна въобще, а хилейки се и той запали пура.
-Загубихте страната си, а сте весел? Кога ще си получа печалбата, Сър!
-Хе, хе! Няма печалба, Сър!
-Искам си печалбата, иначе ще се дуелираме, Сър!
-Ама пич, ти от небето ли падаш? Няма печалба! Няма я Banania, от доста време. Всеки, който дойде на власт, я проиграва на покер. Не вярвах, че на този свят е останал глупак, който ще се върже. Наздраве, Сър!

Дяволът се събуди в лошо настроение. Главата го болеше, а вратът му се беше схванал накриво. Погледна се в огледалото и се ужаси. Носът му беше по-червен и от очите, а торбичките под тях се сливаха с бузите.
-Никога повече алкохол! – се зарече Дяволът.

6 коментара:

  1. Само още една бира и край! :))))

    ОтговорИзтриване
  2. Република Банания ми е доста позната, за съжаление :(
    :)

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм много съгласен, че не е останало нищо. Ако беше така нямаше да има избори, нямаше да има партии и лидерчета, които да се напъват за министър-председатели.
    Докато някой търси властта има далавера. За мен това е индикатора :)

    ОтговорИзтриване
  4. slavuncho има право. Не може нищо да не е останало за доизгризване по кокъла, щом има непрекъснати борби за него, а който го докопа, не иска да го пусне. :)

    ОтговорИзтриване
  5. @Руми, политик не се страхува от нищо:)
    @Кръстю, ама бирата за накрая:))))
    @lammoth , амиии. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна:)))
    @slavuncho , то и за нищото ще има кандидати щом е аванта:)
    @Точка, всъщност няма чак такъв драматизъм. Просто е театър ,в който ролите отдавна са разпределени. Ама публиката е виновна,че още седи и гледа:)

    ОтговорИзтриване