Есента- начало или край?

Днес на връщане от работа, в краката ми се търкулна кестен. Изненадан вдигнах глава и се огледах. Белезите на идващата есен, бяха почти незабележими.Само тук там, някой клон с листа обагрени в жълто.
Тогава го видях. Ниско кестеново дърво изпреварило другите, с пожълтели напълно, ронещи се листа. Есента вече е тук, не само като дата от календарът.
За някои е сезон на мъгли и студени дъждове. Други виждат в нея красота и спокойствие.
За растенията и животните в природата, есента е нещо еднозначно. Животът им през сезоните е като кръг, описван от колело, с най-ниска точка през зимните месеци. Есента е времето, когато трябва да се събере енергия, за да се преодолее мъртвата точка. Есента е стартът на едно нова начало и от този старт, зависи какво ще бъде то.
При хората е различно. При тях животът не е кръг, а по-скоро хълм и есента е спускане надолу. Може би, това е причината за тъгата и лошото настроение.
Спомням си, когато бях дете, първият път, когато се замислих за старостта и смъртта.Не помня поводът, не помня и мислите си в този ден. Помня само, че не спах цяла нощ.
На сутринта, когато слънцето изгря, страхът изчезна и не се появи никога повече. Дойде нов ден и ново начало.
Днес и есента дойде със слънчев топъл ден.Тук е и не носи тъга. Само спокойствие и очакване за нещо хубаво.

9 коментара:

  1. Есента е част от оборота - за едно е край, за друго - начало.
    За житото определено е начало, а то е в началото на хранителната верига, следователно... :)))
    Няма еднозначен отговор.

    ОтговорИзтриване
  2. Честита есен! Нека е засмяна и радостна, пълна с късмет с усмивки:)))

    ОтговорИзтриване
  3. :) Така да е - спокойствие и дочакване на нещо хубаво!

    ОтговорИзтриване
  4. Есента част от един кръговрат и не е нито начало нито край.

    ОтговорИзтриване
  5. Харесвам есента и кестените, особено печените:)

    ОтговорИзтриване
  6. Старите листа падат, за да могат на техните места да поникнат нови. Такъв е есенния принос в природния кръговрат. Та, есента е закономерен край на необходимо начало.

    ОтговорИзтриване
  7. да, и за мен е кръговрат, без начало и край. Накара ме да се замисля, относно човешките виждания за живота. Кръгозора на повечето от нас толкова се е стеснил от дългото вторачване в хоризонта, забравяме че земята е кълбо.

    ОтговорИзтриване
  8. Честит първи ден на есента! Нека и се радваме, независимо, как точно я възприемаме. Дните са наши и от нас зависи с какво настроение ще ги изпълним.

    ОтговорИзтриване
  9. Удобрявам много последния коментар :Р А иначе ето защо малките деца не бива да си затормозяват съзнанието с такива теми :) Аз не съм имал твоето щастие да е само веднъж, но пък поне бързо се разсейвах и дремвах по 3-4 часа.

    ОтговорИзтриване