Във виното е истината

In vino veritas!
Отпуснал съм се, с чаша вино в ръка, а тихата музика от колонките се заглушава от бумтенето на печката и ме пренася далеч. Обичам звука от горящата печка, обичам това време. Обичам дните със свободен режим, без часовници и графици. Обичам и вечерите.
In vino veritas!
Около коледните и новогодишни празници, е единственото време в годината, когато мога да се отпусна напълно. Дори да имам задачи, или желание за равносметки, ги отлагам за новата година без колебание.
In vino veritas!
Колко прави са били древните римляни. Само, че не в този смисъл, в който са използвали тази фраза. Не ми се говори, а и няма с кого да споделя своята истина. Сам съм с чашата, печката и тихата музика.
In vino veritas!
Почти не пия през годината, но около празниците вечерната чаша вино е ритуал. Не съм дегустатор, не гледам годината, региона и избата, но харесвам две марки- Каберне Совиньон и Мавруд. Харесват ми, но не мога да обясня защо. Има ли значение?
In vino veritas!
Във виното е истината, но каква е всъщност тя? Тя истината, за всеки е различна. Мени се и с настроението и във времето. Може би се мени и с марката вино?
In vino veritas!
Отпуснат, заслушан във печката, разбирам каква е моята истина днес. А тя е самотна, както мен. Скрита през другото време, излиза в празничните дни, отключена от чаша вино.
In vino veritas!
Чаша ли казах? Понякога две или повече, но истината не става по-голяма. Само усещам, как времето изтича, като вода през пръстите ми. Усещам, как отново съм отхвърлил зад гърба си годината, зает с маловажни неща.
In vino veritas!
Старите народи са го знаели. Само, че са пиели виното, разредено с вода. Сигурно прекалено много истина, не им е понасяла. Днес ние, се опитваме да я научим всички истини. Набързо и напълно, но от това боли.
In vino veritas!

Наздраве!

.

7 коментара:

  1. Владо, много хубави разсъждения,
    а боли не толкова от много и набързо научени истини,
    а от демагогия, поднесена като истина!
    Иначе времето се изплъзва много бързо между пръстите!
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  2. Просто, виното тогава не е било като сегашното. Било е чисто, гъсто и силно. Ако не го разредиш, ще се напиеш бързо. Явно не са го консумирали, за да се напият, а за да си бъбрят в приятна компания.
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм така, Владо ! То дори и Исус нищо не отговорил на Пилата, когато го запитал :"Що е истина"
    --
    Има един Мелнишки мавруд, който и аз разреждам, но по принцип пия всякакво сухо вино - подсладени глупости, или с остатъчна захар не ме кефят :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кръстю, има и едно мерло произведено в Старосел :)

    ОтговорИзтриване
  5. наздраве Владо, за истината и за новото начало.

    ОтговорИзтриване
  6. Наздраве! А истината всъщност си е в нас. Не зависи от виното, а от нашето желание и настроение.Само,че нужна ли ни е? Май не.

    ОтговорИзтриване
  7. :) Наздраве Владо. Аз също не пия през годината, но сега ти ми напомни за дядо ми. Той правеше вино от вишни и захар. След 5-10 години виното става като коняк, но е сладко. В мазето имам бутилки от преди 30 години, ще отворя една и ще споделя написаното от теб -In vino veritas!

    ОтговорИзтриване