Лешояди

лешоядСлучаят в банковия клон в Сливен, даде възможност на много хора да застанат пред камерите и да ръсят глупост след глупост.
На първо място естествено беше министър председателят, който си спомни годините, като главен секретар на МВР и отприпка лично на мястото. След това обясни, че лично е разпоредил да не удрят шамари на похитителя.
Ами да! Нищо не е направил човекът. Виж, ако паркира на неправилно място или просто не се усмихне на някой униформен, тогава би си заслужил шамарите. Само, че в цялата държава май не остана човек, който да не се засмее на „показната” акция.
Министър Цветанов, дори я нарече „достойна за учебник”. Ако за един човек с пистолет, държавната машина трябва да мобилизира над 200 униформени и да блокира половин град, какво ли би станало, ако похитителите са двама. Сигурно на помощ ще бъде извикат Шести американски флот, а акцията ще кандидатства не за учебниците, а направо за Книгата на Гинес.
Президентът пък след двадесет години в политиката и два мандата, прозря че причината за случаят е отчаянието на младите хора и безизходицата. По-добре късно, отколкото никога....
Всички обаче бяха само фон, на ятата лешояди съставени от репортерите на различните телевизии. За тях не важат ограниченията и полицейските заграждения. С възхищение от случващото се и хъс, предаваха почти на живо случващото се. Очевидно сценаристите на плоските риалити шоута са в криза и дори този случка е по-интересна. Сега родните телевизии разгърнаха потенциала си. Новината измести реакторите в Япония и случващото се в Либия. През час се фабрикуваха нови теории, не останаха близки и колеги, които не бяха тормозени. Мисля си, че ако МВР, беше оставило случая на телевизионните екипи, развитието щеше да е много по-вълнуващо.
Очевидно отрасълът е в криза, не само в България. В CNN сигурно са много нещастни, че не могат да предават пряко от Либия, както по време на войната в Ирак. Гледките на пряко попадение на крилата ракета, несъмнено е по-вълнуваща от скучните гледки на димящите реактори. Нашите лешояди, дори не могат да сънуват отразяването на подобни събития, но това не им пречи да мечтаят.
И аз мечтая. Имам си мечта. Не като тази Мартин Лутър Кинг, но пък аз съм обикновен човечец.
Мечтая си, един ден светът да се събуди, без тези лешояди. Не мисля, че ще липсват на някого.

8 коментара:

  1. Работата е там,че когато няма дълго време мърша, лешоядите посягат и на "живо"...Най-често дребни и беззащитни гризачи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Владо, така е. И може би ще става още по зле :/

    ОтговорИзтриване
  3. Владо,на мен няма да ми липсват. Може и да ти се стори странно, но заради подобно "отразяване" на събития и случки ,много рядко гледам новинарските емисии.

    ОтговорИзтриване
  4. Лешояда е красиво и полезно животно. Като се замислим, то май грозно и безполезно животно няма :)
    Виж, журналиста/журналистката (стар съм вече и различавам все още представителите на различните професии по пол) е друга работа, но... всеки трябва да изкарва „залъка“ си по някакъв начин. Е, при някои е цял комат със сиренце, но да не бъдем завистници :)
    Аз вече започнах да се отдавам на „малките, човешки радости“. Вече се похвалих при Емо, че разсада ми избуява. Много съм горд и ще отразя събитието в блога си, във фейсбук и туитър, а също подготвям и малко видео за ютюбето :)))

    ОтговорИзтриване
  5. @Кръстю , не подбират, особено тези. След някоя година, сигурно ще почнат да организират и войни, за да не си изпуснат хляба.
    @Емо, сигурно, но според мен ще се прехвърли в нета. Не, че сега и тук няма, но аудиторията нараства, а това да възможности за печалба и промиване на мозъци.
    @Magiosnika,И аз не гледам, но за съжаление точно на вечеря, няма как да пропусна. Често апетитът ми изчезва:(
    @slavuncho , за лешоядите си прав. Като ти излезе име и после върви обяснявай. Преди години разбрах например,че лъвовете се хранят много по-често с мърша, отколкото хиените. Дръж за зеленчука и не се бой. Аз имам градинка и вече лукът подкара. Следва салатката. Само да не дойде радиацията:)

    ОтговорИзтриване
  6. Влади, съгласна съм на 100% с това, което си написал. Затова и почти не гледам новини.

    ОтговорИзтриване
  7. Бех малко по къра и ще ме извините за закъснението.
    Споделям отвращението. особено ми стана гадно, когато на няколко пъти ни се натякваше кой ни е показал всичко на живо. Днес останах съвсем безсловесен(при липса на "червена точка"), когато по канал 1 ми обещаха "ексклузивни" кадри от разстрел с калашников.
    Помията е навсякъде и помиярите се плацикат щастливи.

    ОтговорИзтриване
  8. Ужас! Така си губят редовните зрители:(. Да, помията е навсякъде. Вчера Кръстю ми прати линк от поредното "разкритие" в нета.

    ОтговорИзтриване