Трол

интернет тролМистър О'Тул е трътлест таласъм, който не обича троловете. Преследва ги, където ги види, но никога не постига пълна победа. Таласъмите и троловете, са част от Мъничкия народ, от романа на Клифърд Саймък-“Резерватът на таласъмите“.
Мистър О'Тул има защо да ги преследва. Троловете винаги правят заговори и магии, а най-лошата е, когато развалят Октомврийската бира. Всъщност единственото, което искат троловете е някой път таласъмите да ги почерпят с прословутата бира. В края на книгата, троловете дори са герои, защото....
Ако някой не е чел книгата, може да я намери в Читанка. инфо и няма да загуби. Днес няма да разказвам книгата. Няма да разказвам и за скандинавската митология, от където идват троловете. Ще се опитам да кажа нещо за едни други тролове- интернет троловете.
За първи път, срещнах понятието в Блог.бг, където в началото публикувах успоредно с тук. Не знаех какво представляват, а някои дори се държаха приятелски с мен. Скоро обаче, видях ролята им в сайта. Имах и късмет, че не попаднах в мрежите им от интриги и заговори. Някои бяха много любезни към мен, но инстинктивно стоях далеч от тях.
В сайта се водеше ежедневна истинска война с клевети, обиди и сплетни. Водеше се под покровителството на администраторите, като дори някои от тях, под други никове бяха активни тролове. Без това покровителство на администраторите, Блог.бг би бил, поне поносимо място, но конфликтите вдигаха посещенията. Вярно, че много хора погнусени напуснаха и още напускат сайта, но винаги на тяхно място идваха нови. Да не говорим за жадната за скандали аудитория от посетители, с които нета е пълен.
Махнах се навреме от там, но миналата година експериментирах с профила си там. Не мога да го изтрия, а вече официално Блог.бг се води не блог-платформа, а социална мрежа. Имат си и бутон за споделяне и опция за автоматично публикуване от Blogger и WP. Има полза при определени условия, а покрай есксперимента за месец пак намирах време да чета приятелите останали там, но....
Атмосферата е същата. Дори при изключени коментари, няма начин от там да не се вмъкне нежелан гост. При мен вместо трол, се домъкна партизанин на ГЕРБ, който цяла вечер ми шари политически коментари под приказките. Затова не препоръчах този начин в Другият, както мислех в началото.
Освен това троловете там, не са намалели. Няма ги някои стари муцуни. Или са сменили никовете, или им е омръзнало, но на тяхно място вече има нови. Има вече и хора, които се изживяват, като „шерифи“, но поведението им е същото. Под предлог, че се борят с троловете, те се действат по същия начин и със същите методи, срещу всеки който им падне на мушката.
В горните редове не дадох определение за интернет трол, но в Уикипедия, има достатъчно добро описание.

Интернет трол

След като сте прочели материала там, само ще допълня някои неща:
-Троловете могат да виреят, само на места, където има струпване на хора и то при условие, че администраторите там са благосклонни към тях. Примери- Блог.бг и Свежо.нет.
-Нито в Blogger, нито в WP, троловете могат да оцелеят дълго. Причината е, че в индивидуалните блогови платформи, няма как да си осигурят необходимата публика, а това е важно за тях. Виждал съм опити,но са по-скоро смешни, отколкото дразнещи.
- Често троловете се бъркат с една по-нова категория в нета- хейтърите. Мисля, че разликата е съществена и важна. Хейтърите правят нещата импулсивно. Те просто така чувстват нещата и правят, каквото чувстват, че е правилно. Троловете, планират всичко. Хейтърът може да е груб, нахален и досаден, но никога не действа задкулисно и не крои интриги. Хейтърът минава и заминава, докато тролът може да плете мрежите си с месеци и години.
Накрая ще подкрепя с две ръце, точката в Уикипедия -Борба с троловете. Мисля, че всички знаем това, но не е зле да си го припомним. Тролът може да вирее, единствено ако му обърнем внимание.
Поводът за поста е, че след дълга пауза, миналия месец видях в нета два трола. В различни сайтове, но администраторите не реагираха адекватно. В единият случай, на практика го поощриха с бездействието си, а в другия му обърнаха прекалено голямо внимание и успя да си направи реклама. Така, че никога не е излишно, да си припомним нещата.

4 коментара:

  1. Както е казано: "не хранете трола" и той няма да оцелее.
    А троловете се хранят с възмущениет, обидата и острите реакции, които предизвикват с държанието си.

    ОтговорИзтриване
  2. Божо е прав, а и аз се чудя, че въобще се сещаш за добрата стара чалгаджийница. В крайна сметка всеки намира това, което търси. На тях там им е добре - да пасат.

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезно. Благодаря, Влади!

    ОтговорИзтриване
  4. @Божо , и удоволствието, че те са причината.
    @slavuncho , споменах блог.бг, просто защото от там са първите ми слъсъци. Мога само да съчувствам на хората там, защото така и не се решават да се махнат и търпят всичко. Все пък си спъмням, че и аз изпитвах доста колебания, когато се махнах. Не за мястото, а заради някои хора, които още смятам за приятели. А троловете мернах в други сайтове, където обикновено, не виреят. Затова и писах.
    @Zvetanka Shahanska,нещата са известни, но докато не се сблъскаш с трол, няма как да се научиш. Проблемът е, че тогава повечето хора се поддават и всъщност подхранват трола.

    ОтговорИзтриване