Детство в снимки

Преди около година се опитах да преснимам стари снимки от детството. Определено е трудно и доколкото зная става добре, само със сканиране. Старата хартия хвърля странни отблясъци и сенки, а снимките са загубили част от цветовете си. Цветове е силно казано, защото повечето са черно бели. Цветната фотография, тогава не беше ежедневие и дори списания и вестници, използваха черно-бели.
С доста мъки успях да спася някои. След хиляди обработки, може да се предположи, че това на тях е човек, а не абстрактна фигура. Резултата ми хареса, защото се приближава поне частично до първоначалните фотоси. Ще се опитам да прехвърля по този начин всички, които пазя. Зная и че в електронен вид не са вечни, но така поне няма да избеляват.
Докато си играех, се загледах в невинното и послушно хлапе, което бях и така и не разбирах, какво се е случило с него. Уж съм същия и зная това, но винаги се намират хора, които твърдят, че ме познават по-добре от мен.
За снимките от първия панел, нямам никакви спомени, но когато гледам тези от втория, зад тях оживяват събития и хора, които пазя в паметта си, въпреки че не присъстват на снимката. Ако друг ги гледа, може би ще види други неща, защото по-често виждаме и усещаме, това което искаме.
Ето и самите снимки. За по-добра визуализация съм ги направил на два панела, иначе блогер съвсем ги размазва.





Отново усещам, че остарявам, защото искам да съм пак онова хлапе, пред което пътищата водят във всички посоки и изглеждат прави, като конец.



* Вчера опитах и цариградското грозде, както си бях обещал. Вече е узряло, а цветът е хем сладникав, хем има някаква кисела жилка. Първоначално го оприличих на грозде, но след това усетих и нещо от вкуса на ябълка.

6 коментара:

  1. Сладурски снимки ,и не си толкова остарял,има още много да старееш и мъдрееш...

    ОтговорИзтриване
  2. :) Ала Пугачова пееше: „Жизнь невозможно повернуть назад“ и може би е по-добре. Иначе съвсем ще объркаме конците.
    Старите снимки най-качествено се възстановяват като имаш негативите и на скенер, ако ги нямаш - пак на скенер. Дигитализиране на спомените :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Тъкмо преди няколко часа си мислех точно за твоето цариградско грозде и дали си го опитал и как трябва-да-не-забравя-да-ти-кажа, че става много вкусно сладко от него :).

    Иначе има нещо, което не се е променило у теб - доброто в погледа.

    ОтговорИзтриване
  4. @keti, за помъдряването не е сигурно:).
    @slavuncho , за съжеление не можах да намеря негативите. Някъде на тавана са и се надявам някой ден да се пожажат сами.
    @sky_mender , сладко няма да опитам, защото са малко и останалите ще ги хапне племеницата. Може би догодина.
    @Любомир Николов , ами направих каквото можах:)
    @Zvetanka Shahanska , :)

    ОтговорИзтриване