Цената е без значение

Един цар много обичал залезите. Гледал ги винаги, когото имал възможност, а това на практика било всеки ден, когато облаците не скривали красотата на залезите.
Залезите в неговото царство били красиви, а дворецът бил построен на специално подбрано място, от което залезите изглеждали наистина величествени.
Гледал Царят залезите всяка вечер, но това не му стигало. Искал да са повече и по-често, но нямало как. Царят бил свикнал всичките му заповеди, да се изпълняват, но тази нямало кой да изпълни.
Царят не се примирил. Обещал огромна награда за този, който успее да направи така, че в деня да има повече залези, но никой не се заел. Опитвали всякакви хора. Опитвали магьосници и учени, опитвали и случайни хора, но никой не успял да направи дори един залез повече.
Царят се отчаял, но точно тогава при него дошъл един човек, който пожелал наградата.
-Аз мога на направя, колкото залези искате в един ден.- казал човекът.
-Сигурен ли си? - попитал Царят.- Много хора опитваха, но никой не успя. Ако успееш, какво е цената?
-Сигурен съм, че мога и залагам главата си за това. А за цената ще говорим след това. Нима цената има значение за такова чудо?
-Няма! Цената няма значение! - отвърнал Царят.- Кога ще започнеш и има ли нещо от което се нуждаеш.
-Ще започна още от тази вечер!- отвърнал човекът.- Начинанието е трудно и ще ми трябва помощ. Бихте ли ми отстъпили командването на вашата армия за този нощ?
-Няма проблем!- отговорил Царят.- Само че, не забравяй, какво каза в началото. Ако не успееш, ще се простиш с главата си.
-Разбира се, Ваше Величество! След като подготвя нещата, ще бъда тук е ще гледаме залезите заедно.
Царят се зарадвал. Отново щял да получи, каквото искал, а този път получавал нещо, което никой друг в света не можел да има. Приискало му се да се похвали и изпратил покани на царете на съседните царства, да присъстват на събитието.
Когато слънцето започнало да слиза към хоризонта, Царят и гостите му излезли, за да видят залеза. Там бил и човекът, който щял да сътвори чудото.
Скоро залезът започнал. Бил красив, както никога досега и всички останали възхитени. Само че, след час слънцето се скрило и настъпила нощта.
-Само това ли е?- ядосал се Царят.- Искам залези и ако не ги получа, палачът е приготвил брадвата.
-Спокойно, Ваше величество. След половин час, ще започне втория залез. Само имайте търпение.
Минал половин час, но нищо не се случило и палачът си плюл на ръцете. Само че преди да вземе брадвата, небето се обагрило в червено и започнал втори залез. Небето било тъмно и затова залезът изглеждал още по-величествено.
Всички били очаровани и гостите на Царя, не спирали да го хвалят, не можещи да откъснат очи от прекрасната гледка, докато последните отблясъци угаснали.
-Това е чудо! - викнали всички в един глас.- Искаме още поне един залез.
-Ще го имате!- засмял се виновникът за чудото.- Само че, ще почакате половин час.
След половин час наистина започнал нов залез. Присъстващите малко се учудили, защото вместо на запад, залезът този път бил от север, но бил толкова величествен, че всички не откъснали поглед, докато не приключил.
-Искаме още!залези- викнали присъстващите.
-Ще ги имате!- бил отговорът и залезите следвали един след друг.
-Поздравления!- поклонили се на Царя гостите.- Такова чудо никога не сме виждали и няма да видим. Сигурно е струвало цяло състояние и благодарим, че го сподели с нас.
-Цената няма значение!- усмихнал се Царят и се обърнал към човекът.- Още в ранни зори, ще получиш каквото поискаш. Само че, имам една молба. Би ли споделил как го направи?
-Лесна работа, Ваше величество. Не съм го и направил аз, а вашата войска. Наредих да обиколи царството и в уречен час да запалва огромни пожари. При втория залез, горяха полята ви. При третия, горите на запад. При четвъртия пък, войската запали няколко големи села на север. Може и някой да е пострадал, но нали самият вие казахте, че цената е без значение.
Царят замълчал шокиран от чутото. От царството му не било останало нищо. Пожелал на момента да умъртви човека виновен за това, но се сетил, че лично той му позволил да направи това.
-Да!- стиснал зъби Царят.- Цената няма значение....
-Но разбира се!- викнали в хор и другите царе.- Може ли да поканим чудотворецът, да направи подобно нещо и за нас? Цената няма значение!

3 коментара:

  1. Гадничко... :-(
    Цената винаги има значение.

    ОтговорИзтриване
  2. всичко си има цена,а заповедите се плащат по-скъпо,но не от тези които ги издават ,а от другиге обикновените.

    ОтговорИзтриване