Цари мали град

Напоследък археологическите сензации станаха доста модерни. Мине месец или два и я свети кокали се открият, я скелет на вампир или русалка. Е, не можем да се сравняваме с македонците, които всеки ден имат нова история и очаквам скоро да обявят Адам и Ева за чистокръвни потомствени македонци. Все пак те си имат причини. Когато един народ няма настояще и бъдеще, фалшифицирането на историята е начин да си напомпа самочувствието.
Наскоро гледам и община Самоков върви по този път. Ще си имаме реставриран старинен град. Всъщност това няма да е реставрация. Ще се надстроят останките от древноримски град край село Белчин и средновековна църква, която е наблизо. Името на проекта е Цари мали град. Предполагам, че на мястото за живели постоянно поне десетина царе и скоро Божидар Димитров ще ни осветли по въпроса.
Лично аз не харесвам подобни фалшификации, но пък общината е отделила време и средства за да кандидатства за този проект и е спечелила около 6 милиона. Вече се знае и името на фирмата, която ще извърши строителството. Имаше официално откриване и присъства дори Вежди Рашидов.
Проблемът не е в това, а в една публикация в сайт за Самоков, която излезе преди откриването.
Според нея трима общински служители в изготвянето на проекта, са „командировани“ на разноски на фирмата определена за изпълнител, за „обмяна на опит“. Разходили са се по сръбско и италианско.
Ситуацията напомня случая с чиновничката от Министерството на отбраната, която се е разходила до Бали за сметка на Берета Трейдинг. След взривовете край Петолъчката, чиновничката се разследва за конфликт на интереси.
В Община Самоков обаче, подобна командировка сигурно е нещо нормално. Поисках във Facebook, където съм приятел на Общината да коментират втората публикация от сайта, където са споменати и имената на чиновниците. Само че, не последва никаква реакция.


За сметка на това в самоковски вестник излезе обширен материал със снимки от „командировката“. В материала нямаше нито въпроси, нито дори намек, че журналистите виждат нещо нередно. Единствено ръкопляскания. Доколкото разбирах най-хубавия пример бил крепостта в Ниш, която вечер се превръщала в дискотека с жива свирка.
Сега се чудя, дали не съм прост и не разбирам. Не разбирам, а командировката и мълчанието на представителите на общината, са нещо нормално. Законно и морално, достойно за подражание и пример.

6 коментара:

  1. Снимки от дискотеката не донесоха ли? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно са донесли, но поне на сайта на вестника не са ги споделили. За това ме е яд най-много. Може ли да са такива егоисти:)

      Изтриване
  2. Така е било и така ще бъде...!А на нас остава вълнението и коментарите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май си права. Имам чувството, че някои хора и неща са вечни.

      Изтриване
  3. Само хорската глупост е вечна Влади ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, но за радост, само в човешките измерения за вечност:)

      Изтриване