Мошеник или глупак

Един Цар имал много лош съветник. Всъщност съветникът не бил глупав. Само че, когато правел нещо или давал съвети, единственото което го интересувало, било да напълни собствения си джоб.
В това бил ненадминат и не се свенял да лъже и краде. Ако в хазната имало десет монети, съветникът винаги успявал да прибере поне пет от тях в собствения си джоб.
Правел го без да се притеснява, гледал Царя в очите и лъжел без да му мигне окото. Хващали го за една лъжа, а той я заменял с десет нови.
Царството не вървяло на добре и един ден Царят се ядосал. Дори и Шутът му се смеел, че търпи крадливия и лъжлив съветник.
Затова Царят решил да направи промени. Уволнил мошеника и на негово място сложил друг съветник.
Шутът се успокоил за кратко, но скоро се хванал за главата. Новият съветник не крадял и не лъжел, но бил отчайващо глупав и некадърен. На всичко отгоре бил изпълнен с желание да се докаже и правел глупост след глупост.
Царството не вървяло на добре, но Царят вместо да смени съветника, го хвалел и поощрявал.
-Не е за вярване, Ваше Величество!- възмутил се един ден Шутът.- Как може да търпите този глупак за съветник? Не стига, че го търпите, а изпълнявате съветите му и дори го хвалите? Вижте в какво се превърна царството!
-Виждам, Шуте. Виждам, но ако го сменя, следващия път мога да попадна пак на мошеник. Не зная, кое е по-вредно за царството. Дали да имам за съветник мошеник или пък глупак. Само че, с глупака имам малка утеха.
-Утеха ли? - възмутил се Шутът.-Откакто този глупак е ваш съветник, в царството вече няма пари и за звънчета на обувките ми. Трябва да сте пълен глупак, за да го държите, вместо да си намерите свестен съветник!
-Шттт....- прошепнал Царят.- Всъщност зная, че наистина не съм много умен. Иначе нямаше да търпя предишния съветник, а и този бих изгонил. Само че, от този наистина имам полза. В сравнение с него в очите на хората, аз съм почти гениален.
-....

1 коментар:

  1. На Шутът определено не ме и бшлж смешно, но пък ако забравим да виждаме комичното, няма никоква надежда.

    ОтговорИзтриване