Управление на отпадъците

На долните снимки може да видите, част от системата за разделно събиране и оползотворяване на отпадъците в България. Конкретната единица от тази система е почти високотехнологична. Обикновено извозването става с ръчни колички, велосипеди или дори с чували метнати на рамо.
Колкото и да изглежда несъвършена, тази система си има отлична организация. Всеки ден по няколко пъти всеки контейнер се проверява стриктно. Всичко, което има някаква стойност се вади, сортира и извозва.
Нещата не завършват тук. Други хора преравят сметищата, за да отделят пропуснатото и това, което идва от кофите и контейнерите, до които няма достъп. Така по груби сметки се намалява обема на отпадъците поне с една трета.




Когато видях каруцата, направих тези снимки, заради една единствена причина. След шест месеца подобна гледка, няма да може да се види. Тогава ще влязат в сила част от правилата на новия Закон за управление на отпадъците. Законът закъсня почти година и половина, като идеята беше да сложи край на кражбите. Не съм сигурен обаче, че това е решено, но пък се създават други проблеми.
Няма да коментирам, нещата свързани с фирмите. Там ще останат само големи играчи, а те ще намерят начин да заобиколят всеки закон.
Нещата, които засягат гражданите обаче ме притесняват повече. В общи линии единственото място, където граждани ще могат да предават отпадъци годни за рециклиране, ще са специални площадки, които общините трябва да изградят до д години. Гражданите ще могат да предават отпадъците, но срещу това няма да получават нищо.
Какво следва:
Хората, които реално рециклират отпадъците ни, ще изчезнат. Около контейнерите, ще останат само такива, които ровят за храна и дрехи. Боклука, който трябва да се депонира, ще нарасне. Старите депа почти навсякъде са запълнени, а новите струват пари, които общините нямат. Общините ще бъдат принудени да направят разходи и за новите площадки за предаване. Само че, на тези площадки след откриването им дейност няма да има. Нереално е да се иска от хората, да влагат време и средства просто така. Нима наистина някой мисли, че баба Пенка, ще нарами бакърените си съдове и ще премине през целия град, за да ги безвъзмездно в ръцете на охранен общински служител?
Вместо това хората ще изхвърлят тези отпадъци в контейнерите или около тях.
Друга възможност няма. Пластмасовите контейнери за разделно събиране, където ги има са недостатъчни и разположени на неподходящи места.
При купуването на техника пък, плащаме вече еко такса, която би трябвало да гарантира, че старата техника, ще бъде рециклирана. Само че, системата не работи, защото липсва всякаква организация. В момента има лесен изход. Ако имате стара печка, можете да я изнесете до контейнера, където след три часа, вече ще е разглобена и рециклирана. След влизането на новия закон, техниката ще се трупа край контейнерите, където ще стои с месеци.
Всъщност уж за да спре кражбите, реално ще се увеличат количеството на депонираните отпадъци, а разходите ще са за сметка на хората, които плащат такса смет.За пореден път, вместо да се изпишат вежди, се вадят очи, но вече нищо не може да ме учуди.
Честито!

4 коментара:

  1. Тези тикви - бих казал „гербери“, но такива бяха предишните, такива са сегашните, такива ще са и бъдещите - не могат да управляват хора, та какво остава за боклуците...
    Някой ден електората ще уври, че каквито си избере/неизбере, такива ще го управляват/неуправляват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление е така, но няма да го дочакаме.

      Изтриване
    2. "Тези тикви", те нямат алтернатива. Знаят го и не им пука. Откакто си имаме нов кмет в Карлово(кандидатът за лидер на СДС), боклуците в центъра се извозват редовно, но останалите контейнери са препълнени. В близост до нас има контейнери за разделно събиране, но те се пукат по шевовете. Сигурно от два месеца не са вдигани.

      Изтриване
    3. Наистина не ми се мисли, какви ще са следващите.А за управлението на боклука от общините, имам впечатления и от нашата община. Бизнеса с боклуците е златна мина и тези, които печелят от него, няма да бъдат засегнати, а им се дават още възможности. А с вашият кмет сте късметлии, щом е пипнал и центъра. Обикновено оправат нещата на тяхната улица и с това се изчерпват:)

      Изтриване