Няма мъже

-Няма мъже в тази фирма!
Чувал съм тези думи навсякъде, където съм работил. Чували сте ги и вие основно на роботните места, където и да сте работили. Думите носят много повече съдържание, от липсата на кавалерство.
Мислех да пиша отдавна, но все не оставаше време, докато в неделя Ирония попита във фейса:
„Имам питанка към мъжката част от фъ-съ-бъ списъка ми:
Какво/кое аз, като жена, не съм направила или не мога да направя , което вие сте вече направили ? „
Тогава отново се сетих за фразата, защото всъщност освен някои физиологични дейности, жените на практика могат да правят всичко, което правят мъжете. Някои неща по-добре и по-бързо, а други по-зле и по-бавно, но могат всичко.
Могат, но трябва ли да правят всичко? Според това, че не само могат, а и го правят, е причината толкова често да чуваме:
-Няма мъже в тази фирма!
От миналия век табутата за работните места паднаха. Вече няма типично мъжки и типично женски професии. Снимката за този пост избрах, не защото е станала емблема на феминизма след войната, а заради лозунга:
-Ние можем да го направим!
Да, жените са се справили във фабриките. Заместили са мъжете, които са били на фронта, а много жени също са участвали в армията. Да, жените могат, но защо е нужно това и на кого?
На самите жени, определено е било нужно. Не защото страната им се е нуждаела от тях, не за да се доказват на някого, а по чисто икономически причини. Те са издържали семействата и домовете си, но затова не те рисуват на плакат.
Навлизането на жените в производството е започнало много преди това и отново основните причини са били икономически. Захващайки се с по-тежка физическа работа, те са имали шанс и за по-високо възнаграждение.
Само че, наистина ли това е нужно на жените? Първо заплащането за една длъжност винаги е по-ниско ако я заема жена, а второ, но не по-важност при силови изпълнения женския организъм се износва много по-бързо от мъжкия.
В България, не живеехме в „дивия“ капитализъм, но заемането на работни места с тежки физически натоварвания, също се случваше и то по същите икономически причини. Жени работещи типично мъжки професии, бяха давани за пример и наричани герои.
Причината да се поощрява това беше, че мъжете не достигаха. Това най-много личеше в селското стопанство, където почти всички тежки дейности се вършеха от жени и то на възраст.
Нужно ли беше това на самите жени? Според мен, не. Това беше нужно на производствените мощности.
Днес нещата са същите, само че икономическата принуда е още по-силна. Семействата се нуждаят от средства, а много малко хора, могат да избират, какво да работят. Този път в производството няма нужда от повече хора, но остава факта, че жените най-често са по-ниско платени.
-Няма мъже в тази фирма!
Това са често срещани думи и ще са актуални още дълги години, въпреки че човешкият труд ще става все по-ограничен. Машините вече стават по-евтини и от жените, а ниските разходи определят правилата.

8 коментара:

  1. Моите поздравления:)))
    Малко хора засягат тази тема в днешно време или поне малко мъже... Лошото е, че ние жените не само можем да направим всичко, но много често се чувстваме и длъжни да правим всичко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Длъжни, заради семейството и близките, но трябва ли да е така?

      Изтриване
    2. Длъжни заради семейството, близките, но и длъжни заради самите себе си, защото доста често се оказва, че ако не можем да разчитаме на себе си то просто няма на кого друг. А иначе не в никакъв случай не би трябвало да е така:)

      Изтриване
  2. Май продължаваме да живеем сред криворазбрани стереотипи, било патриархални, било феминистични, а според мен е много просто: и жените, и мъжете могат (почти) всичко, но не е необходимо, освен ако целесъобразността не го налага :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Целесъобразността понякога е доста широко понятие:) Някой ден ще отпадне, но сигурно няма да го доживеем.

      Изтриване
    2. Хехехе... така е, много широко понятие, особено когато хората се опитват да шикалкавят помежду си и да се скатаят, а би трябвало да представлява решение в резултат на съгласието (и за благото) и на двамата, но действително, промените настъпват бавно, макар че кой знае? :)

      Изтриване
  3. То няма мъже, а не мъже във фирмата.
    Мъже във фирмата няма, защото те се занимават с личен бизнес, обичат да са свободни в работата, а не да имат началници.
    Мъже, които да искат да имат къща, жена, деца, и да са отговорни за тях, заедно с другите им желания - да са велики бизнесмени, ръководители, организатори няма. Те трябва и да го правят, освен да казват, че искат да го правят.

    ОтговорИзтриване