Това е мъжки свят

Попаднах на клипа вчера и песента ме грабна с мелодията и изпълнението. После стигнах до текста и изпитах смесени чувства.
Да, мястото където живеем е мъжки свят. Така е било и още е така. Наистина песента е писана отдавна и някои от нещата са неверни и дори смешни за хората днес, а от създаването ѝ, е минал само половин човешки живот. Жените днес вече правят повечето неща с еднакъв успех с мъжете, но дали това е достатъчно?
Жената може да изобрети какво ли не. Може да изгради успешна кариера, да печели пари и да ги харчи. Може, но не може да промени света.
Това е мъжки свят. Мъжете имат винаги предимство. Само, че днес предимството не е достатъчно. Затова много мъже, губят самочувствието си, а то е единствената разлика. Разликата, която прави този свят мъжки.



Някои от мъжете обвиняват жените за неудачите си. Обвиняват ги, но не са прави. Всъщност това е мъжки свят, не заради някакви външни причини. Светът е бил и все още е мъжки, защото жените са го направили такъв. По свои женски причини, търсят рамо, на което да се облегнат, да поплачат и да помечтаят. Срещу тези дребни благинки, жените са отстъпили целия свят.
Завладяването на мъжки територии в последния век, в повечето случаи, не е форма на агресия. Като изключим крайните феминистки, повечето жени, които навлизат в мъжките територии, не го правят агресивно. Просто светът днес ги принуждава. Нещо повече, дори когато са нагоре в йерархията, те най-често са използвани. Използвани от един свят, който е мъжки.
Докато слушах песента се замислих. Светът се променя бързо. Някога е бил и още е мъжки свят, но мъжете губят позиции. Рани или късно, ще се стигне до някаква критична точка, когато светът ще е еднакво добър и за мъжете и за жените. Ами след това?
Времето е много далеч, но реших да си представя един женски свят. Дали ще бъде по-добър?
Всъщност няма. Няма да бъде по-добър, дори за жените, защото само товарът им ще порасне. Мъжете ще се окажат ненужни, или просто няма да оцелеят в един обърнат свят. Не зная, но това ще е в далечното бъдеще, което не ме засяга.
Днес живеем в мъжки свят. Някой ден, хората ще живеят в женски свят. Само че този свят няма да е по-добър от днешния, нито за жените, нито за мъжете. Защото светът, в който живеем е сбъркан. Гради се на противопоставяне и борба за надмощие. Жените завладявайки „мъжки“ територии, не градят женски свят. Те просто копират съществуващия.
Така, че няма значение, дали този свят е мъжки или женски. Това е сбъркан свят, без надежда за лечение.

6 коментара:

  1. Ами аз какво разправям, не случайно отзад всички си приличаме (смях)

    ОтговорИзтриване
  2. "Това е мъжки свят.
    Но би бил нищо без жена."

    ОтговорИзтриване
  3. @Кръстю ,това не е проблем. Проблемът е, че си приличаме и в поведението, а то е формирано в погрещна посока.
    @Svet Lana , красиви думи, но не винаги са верни. Те стигат на жените, за да се почевстват значими, стигат на мъжете, за да се представят, като джентълмени, но само толкова.
    @Zvetanka Shahanska,аз пък се надявам да не е вярно.

    ОтговорИзтриване
  4. И аз да завърша с рефрен от друга песен "... светът е за двама", двете страни на едно цяло, ако не бяхме толкова различни може би никога нямаше да ни има.
    Харесва ми това, че съм жена, понякога имам нужда от рамо, на което да се облегна, друг път предлагам своето за опора. Заедно сме по-силни и по-добри.

    ОтговорИзтриване
  5. Най-влиятелните хора на света са мъже, защото те нямат толкова изявен майчински инстинкт и съответно могат по-лесно да извършат нещо без угризения - това се иска за да имаш власт над останалите. Щом върхушката е предимно населена от мъже, този манталитет се процежда в по-ниските прослойки.

    ОтговорИзтриване