Водата

Водата

Вода, aqua, water, wasser, eau, acqua, apă, νερό, su, woda, maji....
Има още хиляди имена за нещо толкова обикновено.
Чували сте приказката за Живата и Мъртвата вода. Приказка, ще кажете и ще се усмихнете. А знаете ли, че наистина съществуват Жива и Мъртва вода? Действието им не е толкова чудодейно, но наистина помагат и заслужават името си.
Днес хората са свикнали с наличието на водата навсякъде и не и обръщат голямо внимание. Нещо толкова просто като водата, може да ни накара да се сетим за него, само, ако душът спре докато сме насапунисани под него, а това рядко се случва. Тогава се сещаме, че не можем без тази обикновена течност, но не стигаме много по-далеч.
Всички заем, че живот може да съществува без въздух, но без вода това е немислимо. За въздуха, се сещаме по-често, заради замърсяването му, но и там се доверяваме по-скоро на популярни мнения, а не търсим истината.
Водата на планетата земя е в огромни количества, но с всяка година част все по-голяма част от населението изпитва недостиг на питейна вода. Причините се коренят в нарастващото потребление на промишлена вода, а също и в недостатъчното внимание, което се отделя на проблемите. Митовете в тази област, са безброй, а реалните проблеми и решения остават на заден план.
За замърсяването на водата, най-често използваната фраза е „киселинни дъждове”. Това обаче не е най-страшното. Един от първите ми постинги - Сняг – пухкав, бял, красив! Сняг – опасен!, засяга частично темата, но все не и идваше ред.
Истината е, че чиста вода в природата няма. Водата е добър разтворител и в нея е нормално да се съдържат хиляди други вещества и микроорганизми. Те не са задължително вредни, а в много случаи дори са полезни за живота на Земята. Всички знаем ползата от високо и нискоминерализираните води. Наистина и те могат да увредят човешкият организъм, но само ако много се прекали с количествата.
Да се върна, на мита за киселинната вода. В природата неутрална вода не съществува. Питейната вода обикновено е леко кисела(не на вкус). Затова и повечето организми са се приспособили към тази среда. Нещо повече, нуждаят се от нея.
Киселинните дъждове, могат да увредят природата, само в много редки случаи, каквито са промишлените аварии.
Преди време попаднах на изследване за влиянието киселинността на водата върху наличието на живот във водоемите. За да се усети това влияние равновесието трябва да е изместено до границите на концентриран разтвор на киселина. Много по-силно влияние, обаче има изместването в обратна посока. Дори и леко замърсяване с основи на практика убива всяка форма на живот във водоема.
Причината е в способността на основите да осапунват белтъчните вещества, а животът на Земята се гради именно върху тях.
Друга причина е, че продуктите(сапуните) образуват пяна и покриват с плътен филм повърхността на водоема. По този начин се спира достъпът на кислород и той постепенно се изчерпва, което довежда до смърт, чрез задушаване на организмите.
Повечето хора дори не се замислят, че водните организми и растения всъщност дишат разтвореният във водата кислород.
Едни от най-големите замърсители с основни води са фирмите произвеждащи и рециклиращи хартия.
Парадокс, нали? Оказва се, че хартията съвсем не е толкова екологичен продукт.
Друг голям замърсител са миещите препарати, които се използват навсякъде в бита, но за съжаление ме можем без тях, както и без хартията.
Знаехте ли тези неща? Те не са популярни и рядко се споменават, а са част от ежедневието ни. Да сте чували или чели за някакви мерки в тези области.Затова днес реших, че му е дошло времето да пиша за тях и ще продължа да го правя.
Втората причина за днешният постинг, е прочетеното в - И като каза, рече... за Blog Action Day 2009 с тема - Climate Change. Денят Х е утре. В началото мислех да се запиша за участие, но още самочувствието ми не е на нивото на участващите блогъри. След това реших, че няма нужда да се включваш в някакъв списък за да пишеш за тези неща. Не е нужно и да го правиш на определена дата. Темата за климатичните промени, също изобилства от митове и неверни твърдения, а действията са по-скоро хаотични от обикновените хора и в обратна посока, от правителствата и бизнеса. Все пак моят призив е, колкото се може повече хора да пишат и да говорят за проблемите с околната среда. Дори мненията да са различни и да не са популярни, полза винаги ще има.
Човечеството прилича на мравка, качила се на гърбът на слон, спрямо процесите протичащи в природата. Колкото и да хапе, не може да отклони слонът от неговия път. Планетата ни също следва своят път без да се тревожи за „мравките”, живеещи върху гърбът и едва от половин секунда време, измерено с астрономически мерки.
Единственото нещо, което мравките могат да направя е да подредят или разрушат собственият си мравуняк.
Затова си струва да се опитваме всеки ден да подреждаме по малко от нашият мравуняк. За да могат децата ни да живеят добре в него, а това е отличен стимул.

...
В началото споменах приказката за Живата и Мъртвата вода. Те наистина съществуват. Исках да разкажа и за тях днес, но попаднах на популярна статия по въпроса, в която има неверни, непълни или подвеждащи твърдения. Затова ще пиша по-подробно друг път и ще се постарая да обясня нещата по-точно и подробно.

....

15 коментара:

  1. Хората по пътя си към власта и парите забравят за безкрайнте и безцени неща които унищожават и когато остане голо и сухо поле ще кажат " жадни сме , гладни сме!Дано навреме се усетят!

    ОтговорИзтриване
  2. В "екологичните" движения по цял свят неразделимо са вплетени политика, пари и лични интереси. Това е една от причините трудно да се разбере истината за действителното състояние на планетата. Прав си, че ще ни е трудничко да унищожим живота на Земята, но себе си можем. Главно с алчност, глупост и егоцентризъм, но... какво пък чак толкоз! Може да е за добро...

    ОтговорИзтриване
  3. Браво! Хареса ми избора на темата, както и написаното. И аз пиша по тези въпроси. Не искам да разрушим собствения си мравуняк и децата ни да останат без дом!

    ОтговорИзтриване
  4. Разрушителната стихия на Венеца на мирозданието на финала ще унищожи самия него.

    ОтговорИзтриване
  5. Говориш като химик :P :))
    Хареса ми сравнението с мравката и слона. Не можем да променим природните и вселенски закони, каквото правим, го правим единствено на себе си :(..

    ОтговорИзтриване
  6. През изминалата седмица ми се наложи да присъствам на няколко „задължителни” часове по „Опазване на околната среда”. Учудих се колко много не знаем за нещата, които уж знаем. Дори драснах няколко реда, които така си стоят недописани. Защото и аз нямах самочувствието, че мога да говоря за тези неща. А всъщност трябва да говорим, дори започвайки с навид дребните ни, но вредни ежедневни навици. Ти ме убеди , че трябва да довърша написаното.

    ОтговорИзтриване
  7. Влади,еко-проблема на Земята не е от вчера и съм напълно съгласна с теб,че не бива само в един ден/деня Х/ да се говори или пише по темата.А и не само на думи,нужни са и действия.Всеки от нас нека се огледа у дома ,в двора ,на вилата и ще открие хиляди варианти за разхищение на водните ресурси,невидяни и неосъзнати до сега,както и за унищожение на почвата,въздуха и горите.Дали ще е умишлено/от заводи и концерни/ или неосъзнато и неволно/от малкия човечец и потребител/,но все пак го правим ,нали?Бавно и методично,системно и многобройно -досущ като "мравките"...

    ОтговорИзтриване
  8. Водата- тя може да бъде кротка, да дарява живот, но и може да е стихия, която да помита по пътя си всичко, да руши... и за това допринасяме ние- хората с безотговорното си отношение към природата. А тя, като че ли взе да ни го връща- с ураганите, наводненията и земетресенията, които напоследък зачестиха. Това е нейният начин да ни каже да спрем, да се замислим и докато още не е късно да вземем мерки... иначе...

    ОтговорИзтриване
  9. @Руми, за съжаление, хората с влас и пари никога не остават жадни.
    @slavuncho , за интересите си прав.Зад мнимата загриженост се крият ПАРИ и то много. Вниманието се насочва или отвлича от нещо, главно по тази малка-голяма причина.
    @diandra , това на ми е първият пост по темата, но ще следват и други. Колкото повече хора пишат и действат, толкова повече имаме шанс да живеем в нормална среда.
    @Блага, за съжаление "Венецът " дори не го разбира.
    @Aquawoman , аз съм си химик и освен знания имам и доста прегрешения:(.
    @tiburon , наистина е нужно да довършиш поста.
    @izibell , това с предизвиканите промени в голямата си част е мит. Все пак, ако един мит може да подобри нещата съм готов да го приема.

    ОтговорИзтриване
  10. Всъщност това с "предизвиканите промени" хич не е пресилено. Първата екокатастрофа причинена от човека е обезлесяването на близкия изток още по времето на първите цивилизации. Не съм го измислил аз. Гледах го във филм, но логиката беше необорима.

    ОтговорИзтриване
  11. @krizt, зная, че си химик :)) Беше несполучлив опит да се пошегувам.
    А защо прегрешения?

    ОтговорИзтриване
  12. Нима жаждата не прави впечатления?!Химик с прегрешения-чудно!

    ОтговорИзтриване
  13. @Иво, не съм казал,че отхвърлям напълно способността на човека да променя локално околната среда.Точно за това и говоря. трябва да опитаме да запазим нашият мравуняк. той обаче на фона на земята е нищожен. Разликата е в мащаба.Само два примера:
    -на югозапад от районът от филма се простира най-голямата пустиня на земята. В не толкова далечното минало, там е била плодородна и преливаща от живот област.Вярно,че е имало и хора, но дали те са виновни за трагедията.
    -всички знаем, че Антрактида някога не е била без ледената си шапка. Причината също не е човекът.
    Знаем прекалено малко, а обобщаваме смело и отричаме различното мнение. Това не е пътят.
    @Aquawoman , когато един човек е наясно с нещата, но не променя нищо, защото така си изкарва хлябът, това си е прегрешение, нали:).
    @Лили, извинявай! Не знаех, как точно да ти отговоря, а и като видях коментарите реших,че ще е по-добре да ги допълня вместо да отговарям на всеки поотделно.Извинявам се и на другите, на които не съм отговорил лично.

    ОтговорИзтриване