Апостола

Днес е годишнина от смъртта на Васил Левски. Единствения човек в нашата история, за когото никога не е имало критични думи. Дори обикновената човешка завист, го е подминала, а и всяка дума срещу него би била приета като светотатство.
Защо е това изключение? Причината е проста. Самият той се е отказал от всичко лично, и се е превърнал не в човек, а в кауза. Не е правил нищо лично за себе си, което за повечето хора е нетипично. Не напразно и народът го е кръстил Апостола.
От смъртта му до днес, често са се чували гласове, че хора като него са нужни на България. Често казваме, че такива хора са ни потребни и днес, но дали това е така?
Според мен Апостола е създаден от своето време, защото тогава наистина е бил нужен. Нека за миг си представим, че живее днес. С какво би се занимавал?
Ако започнем от първото място където е бил- манастирът, причините за напускането му Вазов, отлично е формулирал в Епопея на забравените:
Мисля, че човекът, тук на тоя свят
има един ближен, има един брат,
от кои се с клетва монахът отказа.....
Ако днешната църква се е променила с нещо, то е в още по-голямо отдалечаване от хората, по-голям фалш и по-голямо печалбарство, което мисля, че отговаря на въпроса. Ако живееше днес, това щеше да е последното място, където кракът му би стъпил.
Ами може би, Апостола днес щеше да е бизнесмен, демонстриращ лицемерна благотворителност? Абсурд!
Или пък щеше да избере политическа кариера? Да търпи, несменяеми идиоти да мислят вместо него, а той да е верен партиен партизанин, който скача и скандира по команда?
Може би пък щеше да стане журналист? Не от тези, лижещите задници, а истински разследващ журналист. Мисля, че и тук не би успял. Или акулите в бизнеса, ще го затрият финансово, или мутри щяха да разпилеят костите му, или пък още по-елегантно, жълтата преса, щеше да го оцапа, така че и сам да не може да се познае.
Може би пък, щеше да е блогър? Едва ли. Склонността към празнодумство, никога не му е била присъща. През целия си кратък живот, той е знаел, че единствения правилен начин да промениш нещата, са живите контакти с хората.
Може би пък щеше да е съдия или прокурор? Не мисля. Винаги за него, най-важна е била чистата съвест, това не се цени в тези среди.
Някой да има други предложения, какво би правил Апостола днес? Аз не намирам, но има нещо, което е наистина нужно и днес. Нещо, което както казах в началото, е нетипично за хората, във всички времена. Това е способността, да загърбим личните интереси в полза на обща кауза. Не напълно, защото това не всеки може. Дори в световната история такива хора са единици.
Можем обаче друго. Да зачитаме истински интересите и на другите хора, които живеят с нас. В същото време и на същото място. Защото свободата за един човек, не струва нищо, ако е постигната за сметка на друг.

.

9 коментара:

  1. Много често в такива времена се "явява" бих казала човек, който е по-различен, успява да те заинтригува с начина си на мислене и те кара да го последваш!
    ЗА съжаление такъв водач не виждам - всичко е демагогия!
    А иначе годишнината е утре.
    Поздрави, Владо и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Май така е най-добре да си остане - човек на своето време и място, защото такъв ни е нужен.
    Днес най-вероятно щеше да бъде обявен за организатор на терористична мрежа. Всичко зависи от гледната точка днес и сега.
    Малко ще се отплесна, но с какво е по различна т.нар. Велика френска революция от т.нар. ВОСР?!
    Разсъжденията на историческа тематика са много коварна област и могат да доведат до неочаквани изводи... :)

    ОтговорИзтриване
  3. О, критични думи за него е имало.
    Аз обаче не харесвам този мит, който изградиха около него, който роди култа към Левски.
    Не е за национална гордост позорния факт за убийството на слугата. Ще каже някой - за каузата. Такива били времената.
    Никоя кауза не стои по-високо от отнемането на човешки живот. Едно е величието на батална сцена, съвсем друго - кокошкарско убийство, което е можело и да се избегне. А с времената се оправдават какви ли не пороци. Понякога едно прегрешение тежи повече от хиляда добрини...
    Съдник не съм, но и няма да се прекланям благоговейно.

    ОтговорИзтриване
  4. "Защото свободата за един човек, не струва нищо, ако е постигната за сметка на друг."
    Съвършено вярно.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз си мислех, че на 19'ти февруари е обесен Апостола! Обесихте го един ден по-рано!

    ОтговорИзтриване
  6. @ Дани, duckster, датата на смъртта е 18 февруари 1973г. - Васил Левски - уикипедия Не зная защо се "чества" на 19.
    @slavuncho ,така е. Всяка революция води до насилие.Аз пък се замислих за това как се обръщат нещата и робите, когато се освободят стават по жестоки от господарите си.
    @Хриси,може би си права, но аз предпочитам да нещата идеализирани.Не заради историята, а заради мен.

    ОтговорИзтриване
  7. Мисля, че не е имал време да натрупа противоречиви мнения за себе си. Днес има такива хора, но не са известни. Или пък са известни, и утре историята може да им отреди неговото място. Просто трябва да се пожертват. Историята не обективна, нейният прочит (както казва Славунчо), е въпрос на гледна точка.

    ОтговорИзтриване
  8. Владо, уикипедия от доброволци се пише, явно някой се е объркал с датата на раждането му. винаги съм знаела, че Левски е обесен на 19-ти февруари, и не само аз. странна работа...

    ОтговорИзтриване
  9. @Емо, може би има, но дори да се пожертват, просто никой няма да ги забележи. Затова пък всеки ден забелязваме други, които владеят добре саморекламата:(
    @Ясмина, не е грешка на авторите на Уикипедия. Всъщност разликата идва от грешно пресмятане на датите по нов стил при въвеждането на Григорианския календар през 1916г.Добавени са автоматично по 13 дни, вместо 12, както трябва за столетието 1800-1900. Ето още един линк, пак от уикипедия :)
    Грегориански календар
    В някои нови източници датата е поправена, но това не е толкова важно.

    ОтговорИзтриване