Седмица на охлювите

Вчера сутрин, докато вървях към работата, няколко сенки, които притичаха през пътя ме стреснаха. Всъщност не бяха сенки и не притичаха. По мокрия асфалт в различни посоки пълзяха охлюви.
Два бяха прегазени от преминала кола, но това не вълнуваше останалите.
Сетих се, че от години всяка пролет виждам подобна гледка. Разбудени от топлото, охлювите изпълзяват от зимните си скривалища и плъзват навсякъде. Някога си мислех, че любовта ги води и не обръщах внимание, че всеки си пълзи накъдето му скимне. Очевидно времето е дошло. За около седмица, всяка сутрин ще трябва да внимавам къде стъпвам. След това ще изчезнат, все едно в дън земята.
В работата също се натъкнах на няколко, забързани неизвестно за къде. Единият дори се беше покачил високо в клоните на едно дърво.


















На обяд погледнах в нета и си припомних неща, които бях забравил за тези странни животинки. Любовта не им е стихия, защото са хермафродити. Устройството им е извънземно и на практика се състоят от мускулест крак за придвижване и уста със 150 реда по 100 зъба. Добре, че не си падат по човешко месо.
Всъщност ако се загледаш в тях са симпатични и дори се замислих, да си взема един за домашен любимец. Живеят до двадесет години и не са претенциозни,.
Не знаех, че тъмните охлюви, които са плъзнали навсякъде са всъщност горски охлюви. Градинските са със светла черупка и почти не съм срещал по нашия край.
На връщане от работа видях нещо друго. От двете страни на пътя, бяха плъзнали не охлювите, а човешки същества, които ги събираха. Спомних си, че всяка година е така, а цената им е около 10 евро на килограм.
Развалих си настроението, защото при търсенето в нета попаднах и на рецепти за тези кротки създания. Ако случайно не знаете, хомо сапиенс ги приготвя за ядене, като ги вари живи. Дори да имах влечение към екзотичните храни, никога не бих опитал охлюви.
Само, че на много хора им харесва. Отглеждат се и във специални ферми, а за миналата година износът е бил към 900 тона?!?
Брррр....
Един колега разказа, че в неговата градина охлювите плъзнали още преди седмица. На гости му били роднини от друго място, а при тях „брането на охлюви“, вече било свършило. Втурнали се по двора, че претарашили и съседите и напълнили торбите. След това взели една голяма тенджера и приготвили вкусна вечеря. Майка му обаче, когато се прибрала осуетила всичко. Изхвърлила „деликатеса“ заедно с тенджерата.
Преди два дни Aria, спомена в пост - За вегетарианството. Не съм вегетарианец, но подобни неща могат да ме накарат да стана.

14 коментара:

  1. Владо, тук ги ядат с голямо удоволствие, дори се запасяват и за зимата в щайги в мазите, животинките се запечатват сами. Години наред не мога да свикна и продължавам да отказвам да ги мия, готвя и ям.
    Когато заведем някого в Априлци, се повтаря ситуацията от градината на колегата ти. Учудва ги подобно разхищаване - толкова много охлюви, пълзящи свободно.

    ОтговорИзтриване
  2. Много са готини симпатягите. А пък голите, погледнати отгоре, приличат малко на паднало, кафяво листо и е много опасно за тях, ако се тътрузят по тротоарите.

    ОтговорИзтриване
  3. Веднъж ми предложиха такова нещо, но не - мерси.
    :)
    Ама са голяма напаст - човек тръгне да се разхожда и изведнъж някой пъргав охлюв му изприпка и му пресече пътя!
    :)))

    ОтговорИзтриване
  4. Добре де, няма да си кривя душата. Случвало ми се е един път да ям охлюви.Бяхме на гости и опитах от интерес.
    Но и тогава. И сега, когато ям месо изобщо и през ум не ми минава, че е е било нещо живо. Убито и изкормено....

    ОтговорИзтриване
  5. Веднъж съм готвил, но не знаех как и манджата замина, но съм ги пробвал пържени - много са вкусни.

    ОтговорИзтриване
  6. Поздрави за хубавия пост, Влади! Подкрепям написаното на 100%!

    ОтговорИзтриване
  7. @Точка, ами при нас мисля, че намаляват. Не е традиционно и сигурно прекаляват със изкупуването, но са гладни времена:)
    @troubadour , Не искам да си представя дървото, чиито листа приличат на голи охлюви:)
    @Nightwish El, опасни са. Днес един ме преследва в продължение на километър:)
    @Preor , аз ям месо с малки изключения, но това не ми прилича нещата, с които съм свикнал. Май основно е навика и как те научат като малък.
    @Емо, не можеш да ме изкушиш:)

    ОтговорИзтриване
  8. Предлагали са ми да опитам, но ми се струва отвратително. :(
    Сетих се за една случка във влака. На една колежка от университета майка й решила да й донесе охлюви, но по време на пътуването се унесла и заспала. Охлювите се измъкнали от торбата и се разпълзяли из цялото купе. Кондукторът като влязъл се развикал: "На който са охлювите да си ги прибере!".

    ОтговорИзтриване
  9. @Ваня, да, могат да се измъкнат отвсякъде. Спомням си Патиланско Царство:)

    ОтговорИзтриване
  10. Отвратително ! НЕ мога и да си помисля да ям охлюви ... чувала съм,че по медицински причини някой го правят .. Дано не ми се налага никога , толкова са лииигавиии , хлъзгавиии ... а в същото време толкова мили и очарователни ...

    ОтговорИзтриване
  11. По медицински причини (язва) някои ги гълтат сурови... Казват, че помага.
    А сготвени сигурно не са по-неприятни от френските сирена или японските ферментирали патешки яйца ;-)

    ОтговорИзтриване
  12. ivo_isa, само казват ... Свидетел съм, че не помагат. Поредната нечия пускавица за панацея.

    ОтговорИзтриване
  13. знаете ли кога спирам да ям охлюви,когато си бръкна в гърлото с един рпъст и напипам последния

    ОтговорИзтриване