Кандидати, кандидати, кандидати

Седмицата беше тежка и едва дочаках края ѝ. Следващата ще бъде същата, но днес се опитвам да не мисля за това. Времето е точно за дълга разходка, но нямам желание. Уморен съм и поне днес, ще огранича движението до минимум.
Събудих се рано, прегледах новините и блоговете и се сетих, че от три дни отлагам нещо. Вече имам списък с всички кандидати за кмет и общински съветници. Както писах наскоро, многото кандидати ме накараха да се замисля, дали да не променя решението си и да гласувам на тези избори. По предварителни данни имах надежда, че този път ще имам някакъв избор.
Започнах с ентусиазъм, но скоро той се изпари. Има цели 15 кандидата за кмет, което би трябвало да води до възможност за избор, но не е така. Наистина кандидатите не са толкова живописни, както в големите градове, но поне ми беше забавно.
Млад кандидат на стара партия, участник в сегашния общински съвет и тясно свързан с управлението на общината, призовава за Ново начало. Говори за Ново начало, но не дава и дума да се каже против предишните два „успешни“ мандата. В листата на партията, на избираема позиция е и старият кмет, който очевидно не може без да е близо до властта.
Следващото име е на красива млада дама. Това,че е работи в общината за мен не е предимство, но не е и проблем. Това, че не е от града, при местни избори в малък град, е от съществено значение за повечето хора. За мен и това, не е от значение, но ми е интересно, дори да е най-способния кандидат, какво ще прави без подкрепа от общинския съвет. Според мен, това си е класически случай за за отклоняване на гласове.
Следва кандидатът на ГЕРБ. Представителен мъж, но не си спомням да е направил нещо, с което да го запомня. Нито като началник на полицейското управление, нито при предишното му кандидатстване за кмет, а след това за народен представител. Няма начин и да го е запомнил някой, или поне забелязал и в Народното събрание. Ако наистина искаше и можеше да направи нещо за града, по-полезно би било, да остане народен представител, отколкото да се упражнява на местно ниво. Предполагам, че ще отиде поне на балотаж, защото навсякъде са пуснати слухове, че парите по европейските програми, ще се отпускат само за общини с кметове от ГЕРБ. Ситуацията с общината във Видин, докарана до фалит от представители на тази партия е добро опровержение, но хората винаги вярват повече на слуховете.
Ромската общност участва с цели двама кандидата за кмет. Нямат никакъв шанс, но на миналите местни избори, при проведения балотаж, гласовете успешно бяха спазарени, срещу топли места за тарторите. Не мисля, че решават нещо, но не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава.
РЗС пък са си издигнали охранител за кандидат. Наистина общината трябва да се поразчисти, но чак пък по такъв начин.....
Кандидатите в „дясно“ са добър пример, че от Синята идея нищо не е останало. Явяват се с отделни листи, като СДС поне е сложило повече кандидати в листата, докато ДСБ има само четирима. Предполагам, че това са единствените останали членове в нашия град.
Затова пък, хора които доскоро бяха в ДСБ, очевидно заразени от примера на бившия си водач, да разцепва всичко, до което се докосне, издигат отделна кандидатура. Както казва Вуте:
-Не е важно нашият кандидат да спечели! Важно е чуждият да се провали!
Следват трайно безработен, объркал изборите с бюрото по труда и един бивш кмет, който все още си вярва, че е бил успешен. Останалите кандидати, не заслужават дори и коментар.
Преминах на листите за съветници. В тях са цели 500 човека. Установих, че в града ни има цели три партии твърдящи,че са „зелени“. Освен това куп граждански сдружения за спасение на какво ли не, от какво ли не. Чудя се, къде ли са се крили досега, защото никой от познатите ми дори не подозира за съществуването им.
Накрая стигам до една листа с хора, за които бих гласувал. Да, ама не! На трето място в листата се е настанил, човек който познавам от преди много години. Предполагам, че е изредил поне четири партии и навсякъде сее интриги. Последният път, когато се опита да говори с мен, беше общински съветник от една партия, а агитираше за друга.
За съжаление такива хора има във всички листи. Винаги успяват да се уредят някъде. Не заради способностите си, но не е мой проблем. Аз сложих окончателно кръст на намерението си да гласувам на тези избори. Казал съм,че вече няма да гласувам за магаре, а изглежда магаретата са вечни.

10 коментара:

  1. За съжаление това е картинката навсякъде...

    ОтговорИзтриване
  2. Познато, и не е само при вас е така, картинката е жалка...

    ОтговорИзтриване
  3. Мегабрутално. Много прилича на ситуацията при нас. Само дето тоя път ще отида с кеф да гласувам и на двата вида избори. Сега за разлика от друг път не мога да кажа, че няма за кого. Не ми се случвало да давам вот "против' или за да се махне еди кой си и затова не всеки път ходя на избори, но сега се получи идеално. Сегашният кмет трябва да се маха, а си имам и кандидат, който знам, че е годен.
    Малко странно се нареди при нас.
    Първият ни седесарски кмет се завръща в местната политика след 16 години доброволно изгнание. Недостатък е, че се явява от името на ГЕРБ, но това мога да го преглътна. Навремето не съм гласувал за него, понеже бях малък, но мнението ми е добро за човека. От друга страна настоящия хубостник също започна като седесарски, но сега се явява от подмененото ВМРО. Съветническата им листа е под друго заглавие, ще ги питам после :D :D :D
    За кмет имам избор, а за президент ще е Бате Гойко от Хиподил ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Това са парите по европейски програми е стар номер и, разбира се, си е пълна лъжа...;)

    ОтговорИзтриване
  5. Бозата е пълна, мислех да не гласувам за кмет, но токущо ми хрумна да пусна една бюлетина - празна :)

    ОтговорИзтриване
  6. Намерил си странен начин да си уплътниш времето, а преди се притесняваше, че „всеки осем цигари съкращават със час...“ и т.н. Политиката е по-опасна :)
    Между другото, до къде стигна с цигарите :)

    ОтговорИзтриване
  7. @Amazonka,за съжаление, но имах някакви надежди.
    @tcvetelinka ,това донякъде е причина от общата ни позиция. Сещаме се за тези неща, само преди избори, а тогава е късно.
    @МиткоВ , и аз се замислих да подкрепя Светльо. Едо разкарване няма да ми натежи:) лошото е, че за кмет не мога да гласувам дори наказателно.
    @ekaterina vitkova , така е, но хората продължават да се връзват. Причината е, че този мит се разпространява и от кметове от опозицията, за да оправдаят собствената си некадърност.
    @Емо, за празна няма да се разкарвам:)
    @slavuncho , ами местната власт ме вълнува, най-малкото защото все имам някаква работа с общината. В момента, дори влизането в нея е затруднено. За цигарите се боря. Запалих и затова махнах надписа тук. Тъкмо спра напълно и реша да изкуша дявола и после два -три дни нов тормоз. Лошото е, че не зная дали го искам на сто процента.

    ОтговорИзтриване
  8. Темата е дълга... В малка община, където хората се познават, има смисъл да се гласува, но ако изборът е мажоритарен и има обратна връзка, най-малкото определен брой от населението да могат да поискат отзоваване или нещо друго. Сещам се за един немски град, където още от Средновековието мерят кмета всяка година от мандата му дали е качил килограмите. Имат си и специална теглилка на площада. Ако е надебелял - аут :)))
    За цигарите, и аз след близо две години непушене пак започнах да запалвам понякоя, с кафето :) Мисля си, че вредата за здравето е по-голяма, ако се запънеш и вървиш против организма си. Аз спрях цигарите защото спря да ми се пуши. Сега ми се пуши и припалвам по някоя. Индивидуално е, но - според мен, с инат не става :)

    ОтговорИзтриване
  9. Ами, то смисъл има, ама те само школувани политици и местни феодали - направо ми се драйфа от кампании, но хубавото е, че поне покрай избори се разбира, че и гражданите са важни. Аз си избрах наказателен вот, май и доста хора ги "Боли гъзА" :)

    ОтговорИзтриване
  10. @slavuncho , за цигарите си прав, че май не става и с инат. Просто не се чувствам по-добре без тях и ще пропуша отново, рано или късно.
    @slovoborstvo, май и аз ще си направя майтап и ще пусна за президент:)

    ОтговорИзтриване