Качество - това е лесно

(Продължение на вчерашната тема - За качеството.)

Преди години, когато почнах за първи път работа, на стената на един от цеховете беше закачен следният текст:

У К А З
от ден 11 на януари 1723г.

§ 1. Заповядвам собственикът на Тулската оръжейна фабрика Корнил Белоглавов да бъде бит с камшик и изпратен на работа в манастира, понеже той, подлецът, посмя на войската на царя да продава негодни топове и кремъклийки. Старши олдерман Фролфуно да бъде бит с камшик и се изпрати в Азов, нека не слага клеймо на лоши топове.
§ 2. Заповядва се на оръжейната канцелария от Петербург да се пренесе в Тула и денем и нощем да се грижи за изправността на топовете. Нека секретарите и чиновниците да гледат как олдерманите слагат клеймо и ако съмнение ги обхване сами да проверят чрез оглеждане и стрелба. А два топа всеки месец да стрелят, докато се развалят. Ако във войската объркване стане при сражение се получи поради недоглеждане на секретарите и чиновниците, да бъдат бити тоже с камшик безпощадно на голо.
На собственика по 25 камшика и цена по един червонец на топ. Старши олдерманът да се бие до припадане, старши чиновникът да се разжалва в унтеруфицер, младши чиновникът да се лиши от неделната чаша за срок от една година.
§ 3. На новия собственик на оръжейната фабрика Демидов заповядвам да построй на секретарите и чиновниците къщи не по-лоши от тези на собственика. Ако по-лоши бъдат, нека Демидов не се обижда, заповядвам да бъде лишен от живот.
ПЕТЪР I.


Това не беше официална Политика по качеството, каквито висят по стените на много днешни фирми. Без да съм кръвожаден, последните думи: „...нека Демидов не се обижда, заповядвам да бъде лишен от живот.” , ме изпълват със тих възторг. Тук чувам веднага гласове, които възхваляват Крумовите закони, но качвам указа по друга причина.
Когато да първи път го прочетох закачен на стената, първоначално се засмях, но бързо осъзнах, че този документ от преди много години съдържа в себе си всички принципи за осигуряване на качеството.
- Уточняване и разпределение на задачите и отговорностите.
- Контрол и наказание за истинските виновници.
- Внимание и стимулиране на изпълнителите.

Това е всичко. Лесни неща, но както винаги обичаме нещата да са трудни. На повечето места, а и в държавата отговорностите и задачите са неясни. За контрол се сещаме, чак когато стане късно, а виновниците винаги са тези на най-ниското ниво.
Защо е така, не мога да гадая, а и не предлагам рецепти. Просто констатирам.
Всъщност решенията за повечето неща в съвременният свят са прости и лесни за постигане.
Стават сложни, когато се намесят политиците и антуражът им.
Свършвам до тук. Кратко и ясно, както указа.
Нека Давидов не се обижда....


*
Самият указ намерих изключително трудно. Както винаги при търсене в Google първо излиза това, което не търсиш.
Файлът с текста е свален от http://smilyanov.net/download.

.

7 коментара:

  1. Много актуална тема,тряват крути мерки за да има качество а не "демагогия",както в случая с бойлера,искам само да ти споделя,че колега на моя приятелка загина нелепо в банята по една от тези причина с "нов проточен бойлер",хвана го тока и младия човек си отиде без време,дано да няма такива зловещи случки повече, а за гаранцията наистина само заблуждават клиентите а пък после бягат от отговорност,българска действителност,трябва ни "ПЕТЪРI" на нас българите....

    ОтговорИзтриване
  2. Ако всеки си гледа работата на всички нива без постояно да му висят ня гавата. Ако имаме съзнание!

    ОтговорИзтриване
  3. Указа на Петър І си го копирах и аз,възнамерявайки да го споделя с доста свои колеги от моя бранш,като естествено ще цитирам източника.Дано повече проектанти и строители го прочетат и се замислят.Дано по този начин предотвратим нелепите инциденти със строителни сгради и съоръжения,които за жалост напоследък зачестиха,отнемайки доста човешки животи.И не мисля,че ПетърІ ни е нужен,а повече отговорно съзнание и професионална етика.

    ОтговорИзтриване
  4. Указите не променят манталитета.

    ОтговорИзтриване
  5. Указ като този не е насочен към промяна на манталитета. Той просто елиминира слабите точки в производството. Дали ще е чрез бой с тояги до припадък или друг вид санкция - това са вече подробности.

    ОтговорИзтриване
  6. @Силвия, не съм сигурен,че точно "желязна" ръка ни трябва, но контрол задължително.
    @Руми,съзнанието се изгражда, докато човек е мълък.За възрастни, трябва контрол.
    @Savlena , покрай смеха от указа, дано има и полза.
    @Блага, за манталитета има различни мнения. дори разменихме Павел Борисов, два постинга в спор, но ме убеди,че такова понятие, като манталитет, особено български не съществува.Кучето играе според тоягата.
    @Алиса,този указ бележи основните опорни точки. Ако заменим физическите наказания с финансови, ще е актуален и днес.

    ОтговорИзтриване
  7. 'За контрол се сещаме, чак когато стане късно, а виновниците винаги са тези на най-ниското ниво.' - аз мисля, че няма какво да добавя.

    ОтговорИзтриване