Освобождението на България

На днешният ден, преди 133 години е подписан Санстефанския мирен договор. Датата се празнува, като ден на освобождението на България от турско робство. Приема се, че това е началото на Третата българска държава.
Когато бях малък, приемах датата за нещо изключително, но с годините научавайки все повече факти, вече не съм сигурен, в изключителността на днешния ден. За разлика от Денят на Съединението и 24 март, тази дата поне за мен е на заден план.
Дори се колебаех дали да пиша, тази година по темата. Причината не е в омаловажаване на жертвата на загиналите. Не е и в истинските причини за Руско-Турската война. Не е и в последващото полуколониално управление от освободителите.
Причината е в част от предишните и последвалите събития и настроения, част от които, можем да забележим и днес.
Ако се върнем назад, ще забележим, че всички действия на българите в този период са белязани от неувереност в собствените си сили.
Не мога да съдя за причините. Може би времето е виновно, или специфичното разположение, на крачка от столицата на Османската империя. Само, че освен успешното извоюване на самостоятелна Българска екзархия , продължила повече от тридесет години, останалите действия на нашите сънародници от онова време, са подчинени, не на активна позиция, в търсене на спасител. Дори и Априлското въстание, е организирано и проведено, не като съпротива, а с ясното съзнание, че българското население ще бъде жертвено агънце, за да се привлече вниманието на света и да се намери спасител.
Тук вината не може да се търси в обикновените хора. Те не са имали поглед, достигащ не по-далеч от съседното село. Българската интелигенция, заможните хора и църковните служители, обаче така и не са имали самочувствието и вяра в собствените сили. Те са били по-добре материално и много от тях, почти не са усещали теглото на робството. Не са искали да рискуват своето положение и вариантът с чудодейния спасител, им е бил изгоден.
Това не се е променило и след освобождението. Същите хора са продължили да търсят спасителя и бащицата. Всъщност няма разлика, дали това е било Русия или Германия, Австро-Унгария или Англия.
Може би, Съединението на България е единствения акт, който е направен без чужда благословия. Иначе сме чакали чуждо мнение за всичко. Нещо-фили и Нещо-фоби са клали собствения си народ, само и само за да угодят на поредния господар.
Не съм съгласен, че вината е в географското ни положение, или пък в дългия период на робството. И други народи са били в подобно положение, но съдбата им е друга. Доказа ли са, че може и иначе.
Днес наблюдаваме същото поведение, както тогава. Седим и чакаме поредният спасител, да ни оправи държавата. Някои търсят местен, други се кланят на чуждоземни спасители.
Дано съм изложил достатъчно ясно мислите си за днешния ден. Дано сте разбрали, защо тази дата за мен е на заден план. Иска ми се в новата ни история, да има дати, на които сме направили нещо самостоятелно като народ, или държава. Не да ни спасяват и напътстват, като малки деца, а да ковем сами съдбата и бъдещето си.
Признавам си, че аз също не правя достатъчно. Страхувам се да не загубя и малкото, което имам. Хубаво е някой друг да го свърши, само че.... Само, че този някой, спасител или не, винаги накрая представя сметката и тя е по–солена от всичките загуби, които сме си представяли.
Затова кандидати за спасители ще има винаги. Не е задължително да са чужди. Имаме си и доста местни, които днес ще „приватизират” празненствата. Само, че съдбата на народите, които се надяват само на освободителите, не е много приятна. Дано намерим начин да се освободим и от „освободителите”.

.

11 коментара:

  1. Тъй е, прав си за съжаление, но датата си е дата и все трябва да се почне от някъде нали?! Ако го нямаше Днешният ден, нямаше да го има и Съединението...
    И както е казано, Господ дава, но в кошара не вкарва...
    И още, както каза един виден футболист - Който не вкарва му вкарват...
    --
    Честит празник! България ще бъде, въпреки всичко и някои мекерета.

    ОтговорИзтриване
  2. Днес е празник, въпреки историческите сметки. България е оцеляла (това празнуваме). И всеки уважаващ себе си българин, е редно да се поклони пред факта. Цената? Всяко нещо има цена. Тук ще цитирам големия българин, с ранг на светец, Левски: "Който ви освободи, той ще ви пороби!" ... нататък думите са излишни.
    Да живее България!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм много сигурен, но май ти влияе географското ти местоположение. Източна Румелия не е резултат от Руско-турската война и Санстефанския договор. Санстефанска България не е замислена като протекторат. Берлинският конгрес орязва и разделя България. Вследствие на това се появява Източна Румелия и е под руско управление. Последвалите опити за обединение(независимо от катастрофалния резултат) показват, че българите не са се страхували да вземат съдбата си в свои ръце.

    ОтговорИзтриване
  4. http://bg.wikipedia.org/wiki/Санстефански_мирен_договор
    http://bg.wikipedia.org/wiki/Берлински_договор

    ОтговорИзтриване
  5. Честит празник!
    Не мисля, че нашите падения и възходи, предателства и героизъм, са по-различни от тези на другите народи. Не може да се отрече обаче, че те са по-'гяволи от нас. Правят високобюджетни филми само за героичните си моменти, а ние „Джингиби, предай се!“ с участието на „великият“ Калоянчев...

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник!
    Независимо от всичките му условности и оспорвания Санстефанският договор бележи началото на нова епоха в българската история. След петвековно забвение българската държава възкръсва из пепелищата на султанското беззаконие, за да заеме отново своето място върху политическата карта на Европа.

    ОтговорИзтриване
  7. @Кръстю, Честит празник! Вече не съм много сигурен, че ще ни бъде още дълго. Е ние няма да доживеем, но както са тръгнали нещата:(
    @Svetla, Честит Празник!Много често ни поробват оттогава:(
    @tonino, Честит Празник!
    @ivo_isa , да не е замислена като протекторат, но миналата година, когато писах за съединението установих, че в Източна Румелия, хората са били по-свободни и с повече права отколкото в Княжество България.Не винаги формалната страна на нещата отразява фактическото положение. Днес сме свободни, нали? Честит Празник!
    @slavuncho , ами донякъде си прав. Може би само думата не става въпрос за гяволък, а за реално самочувствие. Не на думи и в кръчмата:) Честит Празник!
    @Vili , Честит Празник!
    @Zvetanka Shahanska , Честит Празник!
    @Mery , Честит Празник!

    ОтговорИзтриване
  8. Мдааа, свободни сме да правим каквито си искаме глупости...:-(

    ОтговорИзтриване
  9. Ами ако глупостите не са големи е човешко, но май минаваме всякакви граници:)

    ОтговорИзтриване
  10. Е, те това не харесвам на свободата, че лесно се превръща в слободия.

    ОтговорИзтриване