Брой до три

Един ден Лъвът решил да се промени. Не, че не се харесвал, но през последната година усещал, че остарява. Външно бил все така величествен. Красивата му грива блестяла под слънчевите лъчи, под гладката му кожа се очертавал всеки мускул, а зъбите и ноктите му били бели, като снега.
Все пък Лъвът се променял. С годините умората се натрупвала, а железните му нерви, вече го предавали. Често избухвал без причина, в най-неподходящия момент. Поданиците му, въпреки че още го уважавали и се страхували от него, често се присмивали на избухванията зад гърба му.
Лъвът се правел, че не забелязва, но един ден, повикал всички лекари живеещи в гората. Признал проблема си и поискал съвет и лечение.
Лекарите били на различно мнение. Дълго умували, но не постигнали съгласие за лечението. Накрая на лъвът му омръзнало и решил да опита всички лечения.
Пръв с лечението се заел Бухалът. Според него причината била в храната на Лъва. Подложил го на строга диета. Забранил му месото, а вместо него, препоръчал плодове и зеленчуци. Лъвът геройски издържал три дни, но на четвъртия му причерняло от глад и Бухалът едва спасил кожата си.
След Бухала с лечението се заел Заекът. Според него прекалената енергия, била причина за изблиците на гняв. Подложил Лъва на изтощителни тренировки и ежедневно променял упражненията и увеличавал продължителността. Лъвът издържал цяла седмица, но накрая избухнал. Изгонил Заека, а след това спал два дни без прекъсване.
Когато се събудил, лечението поела Костенурката. Тя препоръчала специален източен чай. Бил отвратителен на вкус и цвят, но Лъвът стиснал зъби и го пил цели две седмици. Една сутрин, когато станал обаче, се погледнал в огледалото и изревал гневно. Прекрасната му кожа, била добила цвета на отвратителния чай.
Развилнял се Лъвът и изгонил всички лекари. Три дни, никой не смеел да се покаже пред очите му, но накрая се успокоил. Дълго се колебал, но решил да опита отново. Докато се чудел на кого да повери лечението си този път, на гости му дошъл негов братовчед от съседната гора.
-Да ти имам проблемите!- засмял се братовчедът.- Не си губи времето с разни шарлатани. Ще ти дам моята рецепта, която използвам още от дете. Лесна е и няма странични ефекти. Когато почувстваш, че гневът нахлува в теб, не се бори с него, а брой. Преброй бавно да три и гневът ще изчезне. Брой ето така:“Едно...., две..., три!“. Опитай веднага и ще ти хареса.
Лъвът не вярвал, че е толкова просто, но решил да опита. За негова изненада, рецептата работела отлично. Благодарил на братовчеда си и го изпратил с подаръци и пожелания за роднините.
Изминала година и братовчедът отново дошъл на гости. Покрай другите теми, попитал и как работи рецептата.
-Ох, братовчеде!- засмял се Лъвът.- За малко да забравя да ти благодаря отново. Рецептата работи отлично и без засечки. Аз прибавих и някои неща от мен и стана още по-добра. На едно поглеждам страшно, на две тупвам ядосалия ме с лапа, а на три го изяждам. Поне така беше в началото. Днес, като кажа едно и обектът на гнева ми се наказва сам. Не помня кога за последно съм стигал до две или три. Трябва да опиташ и ти. Ето така: „Едноооооо!!!!!“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар