Самоковските потайности

Няма да ви развеждам в подземни тунели или дворци пълни с призраци. Самоков е малък град и няма такива екстри. Наистина имаше и има призрачни места. Изоставени и забравени, за които хората рядко се сещат. Някога май бяха повече, но когато бяхме деца, всичко будеше нашето въображение.
Днес ще ви представа една призрачна сграда. Това е последният общински блок.







Намира се в югозападния край на квартал Самоково. Кварталът е бетонна джунгла от грозни панелни блокове, с тесни разбити улици и диви междублокови пространства. В него обаче живеят поне една трета от хората в града. Някога беше модерно, да се нанесеш в панелка.
Преди двадесет години обаче, общината реши, че няма пари да довърши поредния започнат блок. От тогава той стои в този вид. Цяло чудо е, че не се е срутил.
Оградата около него на практика не съществува, но не исках да се превръщам в нарушител и затова снимките са само отвън.
През тези двадесетина години, лично аз зная поне за два случая за проявен сериозен интерес. Имаше желаещи да инвестират и да го довършат, но бяха отказани от общината. Предполагам, не са знаели или не са искали, къде и колко да „снесат“.
Имаше слухове, че ще се кандидатства по програми за довършването, като се настанят ромски семейства, но и това отмина. Времето минава и накрая, ще се наложи блока да се срути.
Между другото общината, която уж няма пари, намери такива за нов блок. Той вече е построен, близо до старите блокове и намалява още малкото свободни пространства в квартала. Новият е модерен, но доколкото зная още има свободни апартаменти. Цените са високи, а днес вече не е модерно да се нанесеш в панелка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар