Стари къщи в Самоков -3

В тази къща е бил щабът на генерал Веляминов, при освобождението на Самоков на 30 декември 1877 (стар стил) . Днес къщата е реставрирана, но май е частна и забелязах, че паметната плоча е варосана, а текста не се чете.



Съдбата на друга сграда от миналото, обаче е много по-незавидна. Това е Синагогата в Самоков. Построена е през 1854 година, но отдавна се руши.



Съдбата на намиращата се наблизо Сарафска къща е друга. Тя е единствената останала къща на богатия род Арие, заселил се в града около 1793 година. Къщата отдавна е музей, като беше собственост на фонда 13 века България. Говореше се, че е била сред любимите места на Людмила Живкова. Преди 1990 година вътре не можеше да се влезе.
Обещавам да мина специално някой ден, когато музеят работи и да посветя специален пост.


Наблизо е и сградата на старата билиотека на Първи район. Едно от местата, където съм прекарал много време, когато бях дете. Познавах всяка книга, дори раздела за възрастни. Малко хора знаят, че в сградата имаше и театрален салон, но не помня да е работил някога. Около 1998 година Общината закри районните библиотеки. Остана само тази в ромската махала, защото слабо образованите ни съграждани, събраха пари за да си я запазят.


Това пък е една от двете сладкарници, които работеха навремето. Не масивна сграда, но за учудване се запази. Вечер почти нямаше къде да се отиде, освен на кино, а тук правеха прекрасен шейк. Не бях минавал скоро и се учудих, че мястото се е запазило.


2 коментара:

  1. Това за циганите ме впечатли...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не всички участваха. При нас махалата се дели на две. В горната част са повече местни, които работеха в заводите и бяха кротки хора, докато имаха работа. Точно те събраха пари за заплата на библиотерарката и осигуриха отопление. Долната е почти изцяло незаконна и никой не знае колко хора реално живеят там. Повечето бяха прищълци и не се понясат с тези в горната. Всъщност това беше преди години. В момента манталитета е един и същ, като в кварталите наоколо почти не останаха българи, а полицията и кмета се правят, че не виждат.

      Изтриване