Гергьовден

Днес е Гергьовден. На именниците – Честито! На агнетата- Моите Съболезнования!
Не съм Георги, а и не обичам агнешко, но днес освен Гергьовден е и национален празник. Ден на Българската армия.
За мен, както и за повечето хора, наоколо е просто един почивен ден в повече. Не крия, че не обичам нито войската, нито отделните и представители. Отбил съм си военната служба и се радвам, че на днешните млади, поне това е спестено.
Някой може да каже, че на днешния ден се отдава и почит на загиналите за България. Не мисля, защото има достатъчно дни, в които го правим, а ако беше ден за почит, нямаше да се прави всяка година парад.
Трябва ли и аз да се радвам на хубавите униформи и блестящите оръжия?
Може да съм глупак, но не разбирам, как нормален човек може да се възхищава от оръдия за убийство. Това може да се обясни за хората под пагон, защото единственото нещо, което прави добре войската, е да научи хората си да не разсъждават. За другите, обаче не откривам причина.
Всяка войска се състои от два вида хора. Едните са наборниците, превръщани в стадо, което трябва безропотно да отиде на заколение. Другите са наемници, на които се плаща, за да убиват по заповед, ако се наложи. Кои от тях да уважавам?
Може би, трябва да изпитвам респект, защото това е Българската Армия?
Че какво значение има чия е войската? Нито една войска, не е в услуга на хората. Нито една войска, не е и в услуга на държавата. Войските винаги са били слуги на управляващите, а това е различно.
Погледнете, какво се случва днес в Сирия и Либия. Спомнете си какво правеха военните в съседна Югославия. Без всякакво угризение избиваха и избиват своите сънародници, защото имат такава заповед.
Или пък да погледнем „братските“ американска и руска армии. Каква е разликата между тези формации и банда наемни убийци?
Нека погледнем и историята на нашата армия. Дори и бегъл преглед е достатъчен, за да видим достатъчно срамни моменти. И тя е била използвана срещу собствения народ. И тя е била агресор, без капчица угризения. Днес пък е сбор от платени наемници, които дори не знаят защо изпълняват „важните си мисии“, накрай света.
Може би някой ще каже, че такива са времената и обстоятелствата. Че без войска не може. Че ако искаш мир, трябва да си готов за война.
Дрън, дрън, дрън! По същата логика, можем да оправдаем и канибалството.
Няма справедлива и несправедлива война. Няма и война само с победители, а победените просто са по-слабите, а не по-добрите. Няма страна и народ, които печелят. Печалбата е само за търговците на оръжие. Загиналите не са герои, а жертви една машина за смърт. Жертви са на безотговорни клоуни, същите като тези, които днес ще се надуват пред камерите, ще изнасят вълнуващи речи и ще се правят на опечалени.
Днес е Гергьовден. На именниците – Честито! На агнетата- Моите съболезнования! На всички в униформа и на тези, които ги командват.....

9 коментара:

  1. С допълнение,че не САМО търговците на оръжие се облажават...Дори те не най-много.След като те убият (примерно) оръжието ти остава и пак влиза в работа...

    ОтговорИзтриване
  2. Малко са хората като теб, Влади, които могат да се абстрахират от всеобщата еуфория на празника и да го погледнат и от другата страна. Уви, войната и войската са рожби на човешката глупост, колкото и да се насаждат рицарски чест и войнска доблест. Светът е какъвто си го направим, но много злоба и глупост участват в тая направа, та... не е лесно да се живее в него и на хората, и на агнетата, и на овцете.

    ОтговорИзтриване
  3. Това, което казваш е вярно... От тази гледна точка.
    Но аз мога да представя и друга:
    1. Воини са не само тези, които изпълняват заповеди за нападение, а и онези, които се изправят да защитят семействата си, рода си и земята на която живеят. Обобщено казано - Родината.
    2. Военното дело, както и всяка друга дейност, е по-ефективно когато е изучавано и упражнявано. А това е в прекия смисъл жизненоважно. Знанията и уменията предотвратяват излишни и нежелани жертви.
    Така, че армията е необходима и незаменима при защита на населението. Във всякакъв случай - вражеско нападение, бедствие или авария. Това е за мен правилната гледна точка.

    ОтговорИзтриване
  4. Оставете армията на мира. Гергьовден е символ на силата на доброто, на волята за живот и на победата над злините. Като обичай е стар колкото християнството и пороците на съвременния свят не са повод да очерните празника!

    ОтговорИзтриване
  5. @Кръстю , и е така и не е. В няколко от последните войни, никой не крие, че причината за тях е и да се изпробва ново въоръжение и да се унищожи старо. По-евтино излиза да се използва старото, отколкото да се реже на скрап.
    @Zory , не са малко и на обратното мнение. Няма лошо, но си мисля, че някой ден в бъдещето, хората ще са доста объркани да разбират и тълкуват действията ни. Зная, че няма да го доживеем, но повече ме притеснява мисълта, че и човечеството няма да го доживее.
    @ivo_isa ,воини а не войска. Хората, които загиват в защита на Родината, обикновено са хора, като теб и мен.Относно тази точка и обучението, има няколко примери днес, които дават хубав пример. Замислил ли си се, защо мощни армии не могат да контролират с години страни, в които са влезли и се чудят как да се оттеглят без да признаят,че са победени. Завладяването е лесно и срещу него няма защита. По слабата войска се унищожава, а по-силната яде бой от необучени и лошо въоръжени хора(не армии), защото те защитават домовете си и Родината си.Колкото до бедствията и авариите, това не е работа на войската. Има структури в държавата, които ако имат и 10% от военния бюджет,ще се справят без проблеми и без фанфари.
    @Beto ,очевидно не си разбрал за какво става въпрос. Не е проблем, защото в един текст всеки намира, това което търси. Днес излизах и видях хората, как празнуват. Довечера съм и канен на два именни дни и може би ще отида и ще празнувам. Празника си е празник.Имам и един въпрос: Какъв е смисъла да си криеш профила, след като и без това данните в него са фалшиви?

    ОтговорИзтриване
  6. Владо, празника си е празник, всеки именник ще го празнува с агнешко, за другото си прав, но същевременно и Иво е прав.
    За да се промени нещо, май трябва потоп.

    ОтговорИзтриване
  7. Дан Благан7 май 2012 г. в 17:06

    Ех Владко,тук вече май съгреши!Жалко,че в армията,при отбиване на твоята "военна служба"моите колеги не са те научили да бъдеш повече мъж!Радвай се на сегашните "пуздри и мекотели мъжленца"Моя внук,макар и все още малък,съжаляваше един ден,че няма да премине през школата за мъжество...и че улицата или полата на мама няма да го направят мъж...Получаваш аплодисменти от хора не познаващи мъжеството в армейската кауза!!!А че армията се използва и за други цели-това е друг и отделен въпрос,който няма общо с празника!Жалко...!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данчо, ти си бивш офицер и те разбирам. Затова няма да ти отговоря, как точно пазеха родината кадровите служещи, там където служех, а и на други места. Това за възмъжаването в казармата е просто мит и няма нищо общо с това, което беше.
      А голяма част от днешните млади, са чудесни хора. Такива са и хората, които често коментират тук и не позволявам на никого да ги обижда, особено без да ги познава.

      Изтриване