Криза в Ада

Дяволът намести очилата си и погледна строго дребното човече изправено пред него, но то не трепна.
-Виж, какво!- изръмжа Дяволът.- Казах ти, че те няма в списъка! Объркал си пътя. Най-вероятно си разпределен другаде. Изчезвай, докато не съм размислил!
-Зная, че ме няма- -засмя се човечето. - Просто реших да намина, за да видя как я карате.
-Махай се бе, човече!- разсърди се още повече Дяволът.- Не зная кой си и какъв си, но тук имаме ред. Никой не може да прави, каквото си иска.
-Че как, не ме знаете? Аз съм много известен икономист. Дори съм министър в своята страна.- не трепна човечето, а след това намести очилата си и огледа внимателно наоколо.
-Хубаво местенце си имате. Сигурно обаче издръжката му е доста скъпа?
-Ами, скъпичко е.- въздъхна Дяволът.- Нямаме много приходи, а трябва да поддържаме милиони казани. Само дървата за тях, струват колкото издръжката на Рая и Чистилището накуп. Миналата година се опитахме да минем на въглища, но Синдикатът на Дяволите не разреши. Всеки мисли, че парите падат от небето, или си ги печатам сам. Пфу.... Ако не се издължа до няколко дни, доставчиците ще ме натопят Горе.
-Мда...- намести очилата си човецето. - Очаквах го. Тук има потенциал, но ви липсва добра фискална политика. С малко дисциплина и ограничаване на разходите, това място може да стане Рай.
-Рай ли?!? - настръхна Дяволът.
-А, да! Сбърках, но такава е приказката. Искате ли помощ, или не?
-Ами, какво предлагате? - присви очи Дяволът.
-На първо място балансиран бюджет. Ще отрежем всички излишни разходи. За какво са ви например толкова дяволи? Половината не правят нищо, а се греят за чужда сметка. Намаляваме казаните с 50% и от тук икономисвате и 50% от горивото.
-Е, чак пък на половина!- опита се да вземе думата Дяволът. -Ами къде ще сложим грешниците?
-Че какво ти пука! -засмя се човечето.- Ще ги наместите по-нагъсто и ще им обясните, че е криза. Който не разбира, да заминава за Чистилището. Тук поне са на топло. Като казах топло, се сетих за още икономии. Не е ефикасно и екологично да горите дърва. Можете да опитате със слънчеви панели.
-Ти луд ли си бе!- скочи Дяволът. - Нали за тях трябва слънце, а тук е тъмно, като в рог. Освен това съм правил сметки и излиза три пъти по-скъпо.
-Какво те бърка цената? Ще дадеш местата на концесия, ще прибереш парите, а сметките ще плащат тези, които ползват казаните. Освен това, за всеки казан ще прибираш и такса за зелена енергия. Чиста енергия, чисти приходи за теб. Който не може да си плаща, да стои на студено! Като заговорихме, за алтернативни източници, се сетих, че има още две възможности. Можеш да прокараш тръби и да преустроиш котлите на природен газ. Ще те свържа с доставчика и ще се разберете. За теб е само печалбата, а и облагаш количествата с акциз и можеш да печелиш двойно. Има и оферта за два ядрени реактора. Ще ти ги построят без пари и няма да имаш грижа за тях. Даваш мястото и хоп! Има малки рискове, пък и цената е солена, но нали няма да даваш пари сега.
-Аааааа!!! Тези не ги ща!- изправиха се рогата на Дявола.- Вече се сетих от къде си. Там си прави, каквото искаш, но тук не давам! Те във Венецуела и Северна Корея не ги щат реакторите, аз тук да ги взема. Не, че ме плаши радиацията. Тук на никой не му пука. Ама да плашат и правнуците ми, не съм съгласен.
-Добре де!-засмя се човечето и отново намести очилата си. -Аз само опитах. Ти си решаваш, но ще има и нещо за теб лично. Помисли си пак. Така.... Следващата стъпка са данъците....
-Хе-хе-хе! Наистина си луд за връзване. Къде си видял, дявол да плаща данъци?
-Кой ти каза, че ти ще плащаш? Ти само определяш размера и ще ги събираш от останалите дяволи. Ще направиш една данъчна полиция от съкратените от казаните и даже и това няма да правиш. Знаеш ли колко неща може да се обложат с данък! За акцизите се разбрахме. На всичко, което влиза тук и излиза- акциз. После казаните- на всеки казан топломер и да си плащат. Слагаш цена на гигакалория и точка!
-Ама те половината не работят. Освен това от къде ще вземат дяволите парите?
-Работят не работят, ще плащат! Ако не знаеш как, провери в Топлофикация- София. Погваш дяволите и те събират парите от клиентите. Грешниците, де.
-Ама от къде ще ги вземат те? Че те и дрехи нямат на гърба си?
-Какво ти пука? Да намерят! На който не му харесва, да върви в чистилището на студено! Има още и още, но като почнем ще видиш. Важното е да има добра фискална политика и ограничаване на разходите. Като съберем малко пари, ще направим и няколко магистрали и това място ще стане Рай.
-Аааааа!!!
-Извинявай, но такава е приказката. Сега да си стиснем ръцете и да започваме!

Някъде Горе, един белобрад старец, погали брадата си и се усмихна под мустак. След толкова години усилия, беше намерил Начина. Наложи се да проведе експеримент в една малка страна, но такъв е живота. Без жертви не може.

9 коментара:

  1. Тъкмо се чудех кой е съкоопаратора на рогатия тука ха ха ха ха

    ОтговорИзтриване
  2. :-)))) ..." това място ще стане Рай", а?

    ОтговорИзтриване
  3. Верно ли тоя с очилцата е заминал? Да вземе и батко си!
    пп поправѝ фиксален на фискален.

    ОтговорИзтриване
  4. Поздравления и от мен!Много ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  5. Много актуална приказка! Поздрави, Влади!Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. @Кръстю, :)
    @Руми, ами това е приказка. Приликите са случайни:)
    @Aria , аааааааааааа... Не искам Рай. Ще се разглезя и после нищо няма да става нито от мен, нито от дяволите:)
    @ivo_isa, за съжаление още не е довършил проекта тук. Или пък за радост:) . Проправих, но сама заради теб. Ако нямам грешки, нещо съм сбъркал:)
    @nyeemaa ,:)
    @Zvetanka Shahanska ,приятни почивни дни!
    @tcvetelinka ,:)

    ОтговорИзтриване
  7. Всички грешим. Важно е да не се повтаряме и честотата да е малка. Лошо е когато грешката не може да се поправи.

    ОтговорИзтриване