Пази се от хиените

В саваната на Африка, дълбоко в сърцето на черния континент, се родила малка антилопа. Слаба и беззащитна, тя гледала света около себе си със страх, но и с любопитство. Майка ѝ от първия миг, не се отделяла от нея, готова да пожертва живота си, но да я защити.
Саваната била пълна с животни. Някои от тях били мили и кротки създания, но опасност дебнела малката антилопа на всяка крачка. Всеки миг тя откривала нова опасност.
-Мамо, какво е това страшно животно?- питала тя, виждайки в далечината лъв, който ревял страховито.
- Това е лъв, моето дете. - отговорила майка ѝ.- Пази се от него, защото ако го допуснеш наблизо, той ще те изяде. И не забравяй- пази се най-много от хиените!
-Мамо, ами онова огромно животно, дето се въргаля в праха, какво е?- питала пак малката антилопа.
-Това е носорог, моето дете. Пази се от него, защото гневът му е страшен и ако попаднеш на пътя му, може да те стъпче. И не забравя- пази се най-много от хиените!
В тревата пред тях, пропълзяла огромна змия и майката отново обяснила:
-Това е кобра, моето дете. Има различни видове змии, но се пази от всички. Някои са отровни и ако те ухапят, ще загинеш за миг. Други ще те удушат, като се увият около тялото ти. И не забравяй- пази се най-много от хиените.
Малката антилопа не знаела нищо за хиените, но този ден не ги видели и майка и не могла да и ги покаже. Не ги видели и на другия ден, но пък тогава малката антилопа намерила приятел. Срещнала друга малка антилопа и двете се харесали веднага. Втурнали се да играят и не обърнали внимание на предупрежденията на майките им.
Неусетно се отдалечили от стадото и попаднали на една поляна. На другия край на поляната се излежавали група непознати животни. Когато видели двете антилопи се разсмели и започнали да махат с опашки.
-Здравейте! - казали странните животни.- За нас е удоволствие да срещнем, такива красиви и грациозни създания. Прекрасни сте! Никога досега не сме виждали подобна гледка. След някой месец, когато пораснете, ще станете Царици на Саваната.
Докато сипели хвалебствия, странните животни неусетно се приближили до младите антилопи. Внезапно се втурнали и сграбчили едната. Другата успяла да отскочи навреме. Побегнала без да се обръща назад, където хиените разкъсали другарката и. Ужасена се скрила в най-гъстия храсталак, треперейки от ужас.
Там я намерила майка ѝ на другия ден.
-Нали ти казвах, съкровище. Пази се най-много от хиените. Другите животни могат да те убият и стъпчат, но ще го направят открито. Хиените ще те изядат жива, докато не ласкаят.

8 коментара:

  1. Ljubovta e diagnoza !!!!!!!!!!!Zavinagi!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. @ megi, не си хиена. Тук по принцип държа коментарите да са на кирилица, но при теб разбирам, че нямаш възможност. Няма проблем, но така и не разбирам смисъла на първия ти коментар.
    @ Цветанка, вече сме възрастни и би трябвало да познаваме хиените, но често пак ни подвеждат. И мен са ръфали:)

    ОтговорИзтриване
  3. Tova oznachava , che obicham Ezko i vinagi ste go obicham.
    Nadjavam se , che vapreki ,che komentara mi ne e na kiiliza , ljubovta mi sijae mezdu bukvite .
    pozdravi

    ОтговорИзтриване
  4. Захапката на хиената, е една от най силните в природата. Гледах един филм за тях, след хранене нищо не остава от жертвата.

    ОтговорИзтриване
  5. Любовта на хиената е най -жестоката , но и най -силната. Очите ми са сини.

    ОтговорИзтриване
  6. @Емо , скоро попаднах на клипче, където преследват лъвове. Страшни са, но човешките са по-опасни, поне за нас.
    @ megi , радвам се, че си намерила начин да пишеш на кирилица, но отново не разбирам, какво общо имат коментарите ти с приказката.

    ОтговорИзтриване