Воля и инат

Когато бях в единадесети клас, се скарах с класната си ръководителка. Всъщност каране е силна дума, защото никога не съм търсил конфликти и винаги съм вярвал, че с комуникация всеки проблем, може да се изглади. Ако не друго, поне трябва да се направи опит.
Тогава, обаче реших, че моето оръжие ще е мълчанието. Цяла година не размених и дума с нея. Преподаваше ми и по литература, което не беше в моя полза, но веднъж взел решението, го изпълних. Стиснах устни и мълчах като пън цяла година.
Причината беше.... Всъщност причината отдавна вече е забравена, но тогава е била важна за мен. Толкова важна, че да ме зареди с инат, достатъчен да преодолея всички трудности и неприятности, но да изпълня решението си.
Казват, че ината е просто безсмислено упорство. Противопоставят му като качество волята, където всичко е подредено и по план. Казват, че волята може да премести планини и дават хиляди примери.
Според мен, обаче тук се бърка. Повечето неща приписвани на волята, са дело просто на обикновен инат. Само, че така нещата не изглеждат красиво, а хората са суетни. Докато силната воля, се приема за важно качество, инатът често е повод за присмех. Незаслужено пренебрегван, инатът не чака медали и ръкопляскания. Стиснал зъби си върши работата, без да се интересува от нищо.
Волята може да е последователна в постъпките и действията си, но няма силата, да вложи всички сили за постигане на целта, без да се интересува от последствията. Волята иска, да бъде подкована с железни аргументи, планове за бъдещето и цели. В противен случай е безсилна.
Инатът не се нуждае от нищо. Достатъчно му е просто една прашинка, която да даде началото, а с тази прашинка, дори без лост човек може да премести не само Земята, а и целия свят. Прашинката все пак е нужна, поне в началото. Не е задължително да е свързана с крайната цел, или с логиката. Често дори самият човек не може да я определи точно, а за околните е незабележима. Затова те приемат, че в основата на инатът няма нищо. Приемат, че той е безсмислен, но прашинката винаги я има, поне в началото.
Защо ви занимавам днес това? Защото се нуждая от такава прашинка. За пореден път съм спрял цигарите. Физическата зависимост изчезва за 48 часа, психическата за около 5 дни, но след това е по-трудно. Изкарвал съм повече от шест месеца, без да се сетя за цигарите, но след това започвам отново. Причината е, че не се чувствам по-добре без тях. Нещо повече, убеден съм и зная, че всички писания за вредата от тях са фалшифицирани на 99%. Повечето лекари знаят това, но не смеят да го кажат на глас. Един български д-р Хаус, който предпише на пациент по две-три цигари дневно, ще бъде разпънат на кръст от колегите си, въпреки че повечето от тях също са пушачи.
След повече от 25 години, дробовете са ми по-чисти от тези на повечето непушачи. Много повече са ми повлияли химикалите, с които работя, но не се притеснявам и от тях. Отдавна е доказано, че здравето и продължителността на живота зависят, почти напълно от наследствеността, а аз съм от късметлиите. Освен това, мразя някой друг да ми казва, какво да правя и редовно хората, които ми броят цигарите, го отнасят.
Имам всички основания да продължавам да пуша, а единствената причина за да ги спра е финансовата страна на нещата. Дори и тя би била без значение, ако можех да пуша само по три-четири цигари дневно, но както с всяко нещо, с което съм се захванал и при пушенето съм на две крайности. Или не пуша, или пуша многооооо....
Така погледнато на нещата, волята не ми върши работа. Нужен ми е инат и търся точно онази прашинка, с чиято помощ да спра завинаги. Това е единствения начин, но засега не успявам. Спомних си как един познат от десет години не пуши, като прашинката при него беше, че с всяка кутия, финансирал каузата на Ахмед Доган.
Опитах се да си представя, че като не пуша, ще сложа пръв в колелата на безумните икономически решения на министър Дянков. За малко да стане, но дяволчето Фют ми се изсмя и заяви, че решението на този проблем е да си купувам цигари без бандерол.
Опитах да намеря прашинката и на други места. Финансовата изгода, поне на хартия изглежда внушително, но пък никога не съм бил вещоман. Не се нуждая от нищо излишно, а да трупам банкова сметка, която инфлацията да изяжда всяка минута, е мотив действаш в обратната посока.
За съжаление, до момента не мога да намеря подходящ двигател на ината си, което означава, че и резултатите няма да са трайни. Давайте идеи, без да се притеснявате. Ако зависеше от волята, трябваше да има някаква логика, но за инатът прашинката, която му дава сила, може да е дори абсурдна.

15 коментара:

  1. Не мога Владо...Само мога да кажа, че "начинът" по който ги отказах, не го пожелавам никому...
    --
    Но знам, че ако нещо ще помогне на спирането, освен по "моя" начин е само инат. Тук логиката не играе...Сам виждаш, че започваш да вадиш логични аргументи, отхвърлящи отказването...Значи - трябва прашинката :))))

    ОтговорИзтриване
  2. А бе липсва нещо, иначе би ги отказал нали :)

    ОтговорИзтриване
  3. Владо, ако намериш прашинката - обади се! :) Причини да не пуша - колкото искаш и двойно повече - за да продължа да пуша! :)
    А дали е инат или воля - и в двата случая е нужна причина! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ха, с един от аргументите си в грешка. Ако си купуваш цигари без бандерол, верно няма да му подкрепиш финансовата политика, но пък ще му подкрепиш финансите... :)
    Иначе за пушенето не мога да ти дам съвет, щото така и не се обикнахме с него. В детството ми веднъж ми дадоха да пробвам една цигара и вкусът беше толкова гаден, че не посегнах повече. :D
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  5. Преди години се събудих една сутрин изпуших една цигара и казах това е последната. Преди година пак пропуших.Не е необходимо да се търси причина за едното или другото, просто се взима решение.

    ОтговорИзтриване
  6. http://www.exsmokers.eu/bg-bg/about

    Опитай това, има сайт на български и ФБ. В момента там има дигитални консултанти, които работят с теб безплатно. Ще продължи три години.

    ОтговорИзтриване
  7. ... Някак оставам с впечатлението, че можем да бъдем полезни в създаването на твоята прашинка, но не и как точно. Ако имаш идея, кажи. Знаеш, че с удоволствие бихме помогнали. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Мисля,че тези 150 лева вместо за цигари,можеш да ги употребиш за много неща...малко ли е? Добави как миришеш,как опушваш тези около теб,и стените,ако пушиш в къщи...и още много неща...просто трябва да си убеден и ще стане.Но ти не си готов още-щом казваш,че цигарите не ти вредят толкова и дробчетата са ти чисти...това е самозаблуда...и аз така разправях някога.Но в един момент реших,че навършвам 50 години,парите ми трябват за друго и дори и да надебелея,няма за кого вече да се докарвам...а и мъжът ми винаги е харесвал по-закръглени,а не кльощи като мен.Дадох си седмица за размисъл и от 1 август преди осем години ги спрях и все едно никога не съм пушила-така не ме впечатряват цигарите...а пушех силни 100 мм цигари...

    ОтговорИзтриване
  9. Примери „за“ и „против“ много!
    Според мен, прави каквото ти се прави, стига да можеш :(. Другото са излишни разклащащи здравето и натоварващи психиката глупости.
    Умира се от това, че си жив. От нищо друго :)))

    ОтговорИзтриване
  10. Еййй, най- сетне да срещна един човек, който да не мисли ината за тъпо упорство! Открай време съм вярвала, че ината е нещо изключително полезно, с което отстояваш себе си. За мен съм забелязала, че проявявам инат, когато съм ядосана или вбесена. Силата от тези емоции е най- движещата за мен, която познавам, затова гледам да я канализирам по предназначение.

    Колкото до цигарите, подкрепям- преди време спорехме с колега, че тия простотии за тютюнопушенето като основен, едва ли не, рисков фактор, за белодробни заболявания, са безсмислени и, че не е редно лекар, който пуши, да си позвоява да казва на пациент да спре цигарите, защото е лицемерно! Абсолютно никога не съветвам пациентите си да спрат пушенето- някои организми генерират неверотен стрес от внезапното прекратяване на нещо, което довчера за тях е било удоволствие. Цигари се спират тогава, когато се е загубила насладата от пушенето ... иначе надали ще е ефективно спиране. Другата причина е по " здравословни индикации".

    Прашинката, от която се нуждаеш, Влади, никой отвън не може да ти я даде- каквито и " аргументи" против тютюнопушенето да се изброят, пушача в теб мислено ще ги обори, ако наистина не му се спира пушенето :)
    За съжаление, аз не мога с никакъв съвет да помогна, защото ми харесва да пуша, но ти пожелавам късмет и успех да откриеш ефективното решение за себе си!

    ОтговорИзтриване
  11. Владо, нямаш идея колко хубаво мирише света, когато го вдъхнеш през нос, който не е изпускал скоро цигарен дим...

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви! Зная, че ще трябва да си намеря прашинката за ината сам, но финансовата страна вече казах, че е важна, но не толкова, че да ме заинтересува, а усещането на ароматите има и друга страна. Сутрин например, освен свежестта се усещат изпарения от автомобилни двигатели, на разстояние поне 200 метра.
    Между другото днес по навик си купих кутия цигари. Не я отворих веднага и мислех да я подаря, както съм правил и друг път. Подарих я чак вечерта, но вече бях изпушил две цигари. Сигурно няма да е за последен път, но ще опитам нещо друго. Горе в страничната лента, ще сложа датата, когато съм изпушил споследната цигара. Може пък да има ефект.

    ОтговорИзтриване
  13. Пожелавам ти успех, най-малкото защото ще победиш една зависимост!

    ОтговорИзтриване
  14. Влади, махни "може би..." от твърдението си по-горе. Така ще е по-добре.
    Освен това самия факт, че си споделил и си си го обещал и пред други, може да бъде доста силен мотив да изпълниш взетото решение. А онази прашинка, тя е в теб. Дали ще е инат, или друга емоция, ще го разбереш по-късно. Когато се получи.
    Мисля си, /да кажем, че опит в отказване от зависимости, ми се намира ;)/ че ако понякога си правиш "отчети" ще е от полза. Няма график за тях. Може да са месечни, седмични, дневни, часови... както ги усещаш. В такъв момент помага мисълта "ето, мина толкова време, я да видим, защо пък да не мога още толкова..." А после пак... :):)
    Желая ти успех! :):):)

    ОтговорИзтриване
  15. Не може с инат да спреш цигарите. Така може само да се побъркаш. Трябва да осъзнаеш, че нямаш нужда от тях. И просто тогава няма да имаш нужда от инат. Просто няма да те интересуват повече тия цигари.

    Инатът и волята помагат, но срещу други хора/донякъде/, срещу себе си, не мисля, че е удачно. Просто защото така се засилват вътрешните противоречия в човека. И напрежението все някъде ще избие.

    ОтговорИзтриване