Незаменимите

Принцът се втурна в двореца и нахлу в спалнята на Царя. Дрехите му бяха мръсни и скъсани, но лицето му сияеше и не обръщаше внимание на стражите, които се суетяха около него.
Хвърли на пода тежката торба, която носеше, изтупа праха от дрехите си и направи елегантен поклон пред стреснатия сънен владетел.
-Готово, Ваше Величество! Завърших и последното изпитание с успех. Съгласно уговорката, ми се полага ръката на Принцесата и половината царство. Не мога да опиша щастието си и чакам с нетърпение да поема в ръцете си дъщеря ви и управлението на полагащата ми се част от царството.
Царят погледна с досада натрапника и се прозя. След това придърпа завивката и се покри презглава.
-Прав беше, скъпи!- засмя се Царицата.- Дъщеря ни ще вземе пълен идиот за съпруг.
-Като каза пълен идиот, ме подсети нещо.- разсъни се Царят.- Скъпи зетко, днес съм в добро настроение и към наградата има бонус. Получаваш не половината, а цялото царство. Няма нужда да ми благодариш, а и няма за какво. Стражата ще те заведе при съветниците ми, които ще те запознаят с необходимото.
-Най-после! - хлъцна радостно Царицата и разцелува Царя.
Принцът не разбра нищо, но и не го интересуваше. Носеше се на крилете на щастието и чертаеше планове за бъдещето.
Настани се на трона, огледа важно наобиколилите го съветници и се замисли каква да бъде първата заповед, която да издаде. Не се сещаше за нищо, но си спомни, че в суматохата е забравил Принцесата и изпрати слугите да я повикат.
-Тук съм, скъпи! - изчурулика тя.- Вече ми съобщиха отличната новина и се чувствам малко странно. В един миг от Принцеса, се превърнах в Царица и то не на половин царство, а на цялото. С нетърпение чакам сватбата. Ще бъде най-бляскавата сватба на света. Нали ще се погрижиш за това?
-Разбира се, скъпа! Тъкмо се чудех, с кое от важните си задължения да се заема, но сватбата естествено е най-важна. Нека се запише: Заповядвам на Ковчежника и Церемониалмайсторът да организират най-бляскавата сватба на света! Да се поканят Царете на всички царства! Да се ангажират най-добрите певци, музиканти и танцьори! Да се съберат най-добрите готвачи на света и да приготвят трапеза, каквато никой не е виждал досега! Да се наеме най-добрия шивач на света, който да изработи най-прекрасната сватбена рокля, за моята Принцеса!
-Няма да стане!- обади се Ковчежникът.- В хазната не са предвидени разходи за сватба, през тази година. Можем да ги включим за следващата, но тя се очаква да е лоша и не можем да си позволим, нито певци, музиканти и танцьори, нито най-добрите готвачи, нито пък някой от известните шивачи.
-Освен това, няма начин да поканим всички Царе на сватбата.- допълни Церемониалмайсторът. От години има утвърден списък с гостите, които могат и трябва да присъстват. Не може всеки на който му скимне да прави промени в него!
-Как така не може! - ядоса се Принцът.- Аз цар ли съм ви, или.... След като не можете или не искате да изпълните заповедите ми, ще ви сменя веднага. Писар, пиши: Отстранявам от длъжност ковчежникът и церемониалмайсторът на царството!
-Не можете, Ваше Величество!- обади се Шутът.- Те са тук откакто се помня и няма начин да бъдат сменени. В царството няма друг, който може да изпълнява техните задължения. Несменяеми са! Освен това, ковчежникът се пада трети братовчед на Царя, а сестрата на церемониалмайсторът е приятелка от дете на Царицата.
-Така ли?- ядоса се Принцесата.- Щом не можем да сменим тях, поне шута можем да сменим. Шутовете поне не са несменяеми. Скъпи, нали ще го направиш веднага?
-Разбира се, скъпа!- изпъчи се Принцът.- Всъщност хрумна ми по-добра идея. Писар пиши! Заповядвам на Началникът на стражата, да затвори шута в тъмницата за една седмица! Заповядвам преди това да го наложи хубаво, за да научи мястото си. Написа ли?
-Написах, Ваше Величество, но няма да стане.
-Защо?
-Защото Началникът на стражата е заминал на сафари в южните страни. Ще се забави до Коледа, а по празниците никога не работи. След празниците пък отива на гости на малката си дъщеря и както винаги ще се застои там поне два месеца.
-Как така?- възкликна Принцът.- През това време кой ще изпълнява неговите задачи тук?
- Никой, Ваше Величество. Няма в царството човек, който да го замени. И той е от несменяемите. Никой не е запознат с работата му, а преди двадесет години е спасил живота на Царя, на един голям лов.
-Излиза....- замисли се Принцът и започна да се досеща, как го бяха насадили.- Излиза, че в това царство не мога да издам нито една заповед, която ще бъде изпълнена? Излиза, че не мога да сменя и нито един от подчинените си? Сигурно и теб дори не мога да сменя?
-Мен можете, ваше Величество. -усмихна се Писарят.
-Пиши тогава! Заповядвам, да се смени Писарят на царството! Пишеш ли?
-Пиша, Ваше Величество.- отговори Писарят и написа:
„ Аз Принц.....IV, бъдещ Цар на Царството, заповядвам от днес да бъда лишен от всички титли, които имам. Отказвам се доброволно и завинаги от всякакви претенции към царската корона и власт.
-Готово, Ваше Величество! Само подпишете и готово. Ето тук.....

6 коментара:

  1. Дори и приказките има неграмотни принцове(управници)

    ОтговорИзтриване
  2. Каква тъжна ирония - жалко, че приказката ти е толкова реалистична.

    ОтговорИзтриване
  3. @ivo_isa , е затова аз го оправдавам. Не може Принцът да върши всичко сам, а несменяемите са навсякъде:)
    @slovoborstvo , можех да намеся и магьосник, но краят си остава същия:(

    ОтговорИзтриване
  4. Под реалистична имах предвид, че е като в ежедневието ни.

    ОтговорИзтриване
  5. Поне аз не мога да избягам от него, дори чрез приказките:(

    ОтговорИзтриване
  6. Всяка приказка има връзка с реалността :)

    ОтговорИзтриване