Гибелта на динозаврите

Преди много, много години едни създания властвали над нашата планета. Независимо дали били огромни или дребосъци, дали плували в моретата или били господари на сушата, динозаврите не търпели никаква конкуренция. Телата им били създадени за да се чувстват удобно във всяка среда, а духът им бил на победители. Един динозавър можел да бъде победен само от друг динозавър. Земята била приятно място за динозаврите и те я завладели цялата.
Минали много векове, а после, в един хубав слънчев ден, динозаврите внезапно изчезнали от лицето на планетата. Днес учените твърдят, че причината е в огромен метеорит паднал на земната повърхност. Може би са прави, или пък може би историята е била друга.
Екип на известен наш ежедневник реши да открие истината, допитвайки се до първите хора в държавата. Засукана репортерка с богат боен опит зад гърба, оправи набързо грима и прическата си и се втурна да изпълни задачата. Въпросът, който трябваше да зададе, я изненада, но си замълча. Всяко дете знаеше, че динозаврите не са изчезнали. Наскоро дори даваха филм с тях, но репортерката беше свикнала да не задава въпроси на редактора.
Честа пръв да отговори на въпроса, се падна на държавния глава. За съжаление, вратите на президентството така и не се отвориха, но след час чакане, репортерката се получи писмен отговор от пресслужбата:
Във връзка с инсинуациите, че динозаврите са отстреляни по време на президентски лов в Юкатан, Мексико, искаме да заявим следното:
1. Президентът наистина се е намирал по същото време в района, но не е бил там на лов, а на разходка.
2. Президентът е направил много за опазване на природната среда. Сприятеляването на вълчица и овчарско куче, е постижение без прецедент в световната история. Президентът се надява, че наследникът му ще продължи традицията и към двойката приятели ще добави и малко тиранозавърче.
Следващата спирка на репортерката беше при премиера. Намери го на един строителен обект с лопатка и кофичка с пясък в ръка.
– Не ме занимавайте с глупости! – тросна се той. – Аз правя магистрали и метрото. Има ли пътища, ще има и динозаври. Що не питате онези предишните, къде са животинките? Щото те са ги окрали! Всичко са окрали, но няма аз да им плащам простотиите!
Репортерката потърси предишния премиер.
– Ще изчезнат, разбира се! Ще изчезнат защото няма приемственост и социална политика. Сегашното управление ги е довело до нравствен и физически упадък и нищо чудно сами да са сложили край на живота си. Вижте какво искат да направят с бившата социална министърка и с паметника на Съветската Армия.
– За всичко са виновни от ДС и КГБ! – намеси се без да го питат един бивш премиер – лидер на партия без членове. – Ако аз бях премиер тогава, това нямаше да се случи. Ако ме помолят, още не е късно да оправя нещата. Само аз знам как, ама няма да ви кажа!
– Ние от Съюза на аааа..., имаме собствена позиция по въпроса и не бързаме за никъде. Времето е наше! – намеси се друг партиен лидер с очилца. – Нали така, Иване?
– Идиоти сте вие! – скочи лидерът на националистическата партия. – Затова ни мачкат турци, гърци, сърби и цигани. Искат да забравим, че заедно със западните олигофрени, под ръководството на американския посланик, са избили българските динозаври. Ако не беше този геноцид, днес на Земята щяха да препускат няколко милиарда динозаври с български произход и самосъзнание.
– Керванът си върви, кучетата си лаят! – поглади брадичката си друг лидер. – Освен това динозаврите не са измрели. За рождения ден, ми подариха цели два. Жалко, че ми развалиха барбекюто и не можах да опитам вкуса им, но ще си направя ново, по-голямо. Не знам за динозаврите, но аз съм вечен!
– Само ние, можем да кажем истината! – обади се и Яне. – Имаме всичко записано на флашка и утре ще изнесем данните. Прокуратурата трябва да се намеси решително, но и тя е вътре. Имаме флашка и за нея, а и за вашия вестник ще направим, ако не ме отразите подобаващо.
Телефонът на репортерката звънна. Търсеха я от Мадрид.
– Алооо! Знам кой е виновен, но ще го кажа, когато му дойде времето. Искам само да декларирам, че динозаврите са принадлежали на дядо ми. Имам документи за това и колкото искате свидетели – всичките са съвременници на случката. Искам си ги обратно! И да ми върнете дворците, че ще ви съдя до дупка!
Репортерката затвори телефона, усмихна се доволно и отскочи да пийне едно кафе. На връщане към редакцията успя да събере мнението и на представителите на две извънпарламентарни партии, които бяха единодушни, че причината е в липсата на гражданско общество в средите на динозаврите.
Написа материала на един дъх, но главният редактор ѝ го върна. Според него основната причина, за гибелта на динозаврите била, че не четели вестници.
Разследването продължава, като за целта са наети и три социологически агенции. Отговорите ще бъдат ясни, след изборите на есен.

11 коментара:

  1. Поздравления!
    :) Добре, че не си уточнил есента на коя година (смях)

    ОтговорИзтриване
  2. И да публикуваш социологическите проучвания :))

    ОтговорИзтриване
  3. Ако не беше вашата репортерка, никога не бих им прочел интервютата ;-) Отдавна не ме интересуват...

    ОтговорИзтриване
  4. @Кръстю , има ли значение?
    @Zory , истинските или поръчаните:)
    @ivo_isa, ами репортерката си заслужава:)
    @Zvetanka Shahanska, дали ще дочакаме:)

    ОтговорИзтриване
  5. Емо, аз пък им завиждам. Отървали са се леко:)

    ОтговорИзтриване
  6. Хехе!!! Хареса ми!!!
    По татово време пък имаше един виц-гатанка: Що е това гущерче? Ами това бил динозавър, преминал през новия български икономически механизъм...
    Май под Слънцето няма нищо ново.

    ОтговорИзтриване
  7. Ха-ха, дежурните отговори независимо за какво става дума. :)

    ОтговорИзтриване
  8. @nyeemaa , аха:) Ама не са виновни тези, които ги ползват, а тези, които ги слушат.

    ОтговорИзтриване
  9. Такае, така е. :)

    ОтговорИзтриване