Старите къщи в Самоков

Това са поредните снимки на Старите къщи, каквито има на всяка крачка. Привличат окото ми, когато вървя по улиците. Някои са полуразрушени, в други животът още мъждука.
През годините има и обновени. Повечето от тях стопаните идват рядко и изглеждат по-мъртви от разрушените. Фотоапаратът ми бяга от тях. Други са превърнати в луксозни ресторанти или хотели. От тях пък бяга портфейлът ми.







За съжаление никога няма да снимам, най-красивата стара къща в Самоков. Дренската къща днес я няма. Около десет години минавах всеки ден покрай нея и гледах как се руши. Общината така и не направи нищо, за да я запази.
Намерих само една снимка в мрежата и си позволявам да я кача и тук.


Изображението е от един много полезен сайт – Българската древност.

6 коментара:

  1. Видя ли такава къща като първата, винаги ме обзема силен импулс да се шмугна вътре, което никак не е добра идея, ама така притеглят! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Баща ми е от близкото село Шипочане, но като малка прекарвах летата и при леля си в Самоков. Помня, че съм влизала в невероятно интересни стари къщи - на една сватба, например. За съжаление едно безценно архитектурно наследство бе оставено да се руши, а именно то създава неповторимия чар на Самоков. Днес ще ходя на събор на село и приемам попадането ми в този прекрасен блог като знак на съдбата - между другото никога не съм ходила в Митрополитската църква, мислех, че е затворена, редовно посещавам Бабите. Поздравления за интересния блог, ще го чета с удоволствие.

    Николова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла и се надавам да намериш още интересни неща. Доколкото зная митрополитската не е била затваряна скоро. Св. Никола често беше затваряна в миналото, заради реставрации или кражби. Сега и тя работи.

      Изтриване
  3. Гледам аз из нета стари къщи от Самоков и какво да видя - нашата къща, номер 4 :D Радвам се ,че ти е направила впечатление :) Не оставяй с грешно мнение,че сме я оставили на произвола на съдбата - всеки знае,че е трудно да се поддържа такъв имот, особено ако не се живее постоянно в него :) Разбира се, обаче при всеки удобен случай с радост си я посещаваме :)
    Поздрави, Роси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зная, че съдбата на всяка къща накрая е една и съща. Просто се опитвам да съхраня, нещата, както са днес :)

      Изтриване