Умора

Напоследък се чувствам малко уморен. Събира ми се много напрежение през деня. Вечерите и почивните дни забравям за умората, но зная, че тя не си е отишла. Натрупва се и реших да взема мерки.
Прегледах задачите си и отстраних тези, които можех. Направих си и примерен график, за да ми остава повече свободно време, но умората не отминаваше.
Сигурно ми е проличало, защото съветите заваляха. Не, че и когато нищо ми няма, желаещите да ръководят живота ми са по-малко, но....
-Повече трябва да ядеш, момче! - казва един.- Само така ще имаш енергия, да се справиш с умората. И наблягай на месцето и блажното.
-Никакво месо!- намесва се друг.- Най-добре ще ти подейства лека храна. Само плодове, зеленчуци и течности. Много течности! Водата да не е чешмяна, а минерална и никакво газирано.
-Да, бе! - обажда се трети.-С вода ще се оправиш на кукуво лято! Една- две чашки ракийка вечер преди лягане и си готов. Ама домашна, а не от магазина!
-Не ракия, а вино! Червено задължително! По двеста грама най-малко.
- Друго ти трябва на теб! Друго! Я вземи, че се раздвижи малко. Трябва да спортуваш нещо, за да имаш енергия.
-Но, аз спортувам. Ходя пеша поне час на ден, а и не пропускам гиричките и за ден.
-Това ти е грешката! Само почивка ще те оправи. Почивка и повече сън.
-Не! Отпусне ли се човек, нещата стават по-лоши. Колкото повече спиш и почиваш, толкова повече се отпускаш и се чувстваш уморен. Трябва ти график с много задачи, но добре разпределени във времето.
-Кафето помага да знаеш!
-Опитвал ли си редбул?
-Остави ги тези промишлени боклуци! Баба ми прави специален чай. По една чаша сутрин, обед и вечер и за седмица, ще си като нов.
-Защо не опиташ гинко билоба?
Слушам, слушам, а умората не минава. Дори се увеличава с всеки нов съвет. Усилва се, но пък мисля, че откривам причината за умората. Зная и лекарството, но за съжаление не мога да си го позволя.
Някой ден, ще отида далече. Далече от всички, които знаят по-добре от мен, какво ми е нужно. Далече от всички, които ми дават съвети.
Не зная къде е това място, но ако го намеря, сигурен съм, че умората ще изчезне. Дотогава просто ще правя както винаги- ще стисна зъби за ден -два и ще забравя за умората.
Уви за кратко. Само до следващите съвети, за това какво и как трябва да правя.

7 коментара:

  1. Обърнал съм внимание, че човек пролетно време е уморен, пролетна умора било, глад за витамини и така нататък. Есенно време му потъват гемиите, щото слънцето се е намаляло и му липсва витамин Д. Зимата изпадаме в унес, като мечета :) само покрай коледа има повечко живинка.
    Накрая ще излезе, че човека е напълно дееспособен единствено през лятото, но пък тогава му е жега и много се поти :D

    ОтговорИзтриване
  2. Повечето съвети са добри... Садмо трябва да се употребяват с мярка :-) А моята рецепта:
    Любов! Ще те накара да забравиш за умората ;-)

    ОтговорИзтриване
  3. :-))))) най-доброто е да слушаме себе си, както пишеш.

    от собствената си камбанария всеки бие собствена камбана и шумът наистина е оглушителен. както казваше една моя бивша колежка, Петя: "Съвети давам и получавам само срещу заплащане."

    а аз какъв ли съвет да ти дам? ;-)

    ОтговорИзтриване
  4. Любов... ами, да... помага ;)
    А за мястото... не е далече, то е в теб и ти го усещаш...
    Усмихнат да е денят ти! :):):)

    ОтговорИзтриване
  5. :) Владо, аз това място го знам къде е, ако наистина решиш кажи, ще ти го споделя. Лично аз също съм решил да го посетя.

    ОтговорИзтриване
  6. Не зная:) Май повечето умора идва от многото съвети, но пък хората го правят за да помогнат. А за любовта, тя не пита. Когато иска идва и не зависи от нас.

    ОтговорИзтриване
  7. Владо, слушай тялото и душата си! Научени сме да живеем по график и по правилата на обществото. също и да не обръщаме внимание на сигналите, които дава организма. Умората е сериозен симптом, който не трябва да се пренебрегва. Намери време за себе си, защото иначе никой няма да ти го даде. Нищо не е по-важно от теб самия.

    ОтговорИзтриване