Две години Прочети това

Днес стават две години от началото на Прочети това. Тази година посрещам датата със смесени чувства. Смених шаблона още преди месец. Синия плътен цвят, който в началото ми харесваше, в последните месеци ме подтискаше.
Може би причината е, не в цвета, а в това, че Прочети това се позабрави и вече не е толкова полезен. Предполагам, че причината е в мен, но толкова мога.
Миналата година отворихме блога, но малкото отзовали се, сигурно са очаквали чудеса, защото се отказаха бързо. Хората забравят, че едно място е такова, каквото го направят самите те. Самият аз, в началото на годината качвах свои неща там, за да дам пример, но нямаше ефект.
Напоследък рядко някой от участниците се сеща за блога, но пък участието винаги е било единствено право, а не задължение. Там няма цензура, а и правилата не са ограничавали никого.
Искам и да благодаря на всички, които през изминалата година са направили поне малко за Прочети това. Няма да го правя поименно, защото няма да ми стигне мястото тук, но се радвам на всяко направено нещо.
Аз не съм загубил желание да споделям там. Зная, че например Facebook е много по-подходящо място. Групата Блогово, която направихме преди месец е с много повече живот от Прочети това и мисля,че ще се развива и расте още.
Само, че аз съм преди всичко блогър и ще се опитвам да поддържам Прочети това живо, докато мога. То носи полза на блоговете, чиито публикации са там. Не само в деня, но още имам посещения от неща публикувани преди година или дори две. Не зная, колко от блоговете са се сдобили с нови редовни гости чрез Прочети това. Няма начин да разбера, но съм сигурен, че има.
Пред седмица погледнах статистиката на Прочети това. Спаднала е почти наполовина от тази през предишната година. Реших отново, че си губя времето, но погледнах в новия дизайн на Blogger. Ето два скрийншота за посещенията на постове, два-три дни след публикуването им.





Различни са, но зная нивото на посещенията на много блогове. Голяма част от новите блогове имат не повече от 50 посещения при нов пост. Има полза от Прочети това, а докато мога да съм полезен, ще го правя.
Всъщност по-малкото количество споделени неща там, са от полза. Така те остават повече време пред погледа на гостите и имат повече шанс.
Единственото, което ме притеснява е, че качвайки основно аз неща, се ограничава разнообразието, но не мога да направя нищо по въпроса.
Получи се, не като празничен пост, а като панахида, но Прочети това, ще го бъде и занапред.
Ето и едно приятно клипче, за компенсация, че няма торта:

17 коментара:

  1. Колко му трябва нали. Няколко минути и един пост в прочети.
    Честита годишнина все пак!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита двегодишнина,Влади...чета те,защото ми доставя удоволствие и ти се радвам на помощта,която оказваш на другите,без да очакваш нищо в замяна...просто добър човек! Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит ни рожден ден!
    Нещата са динамични в интернет и ефективността на определени форми на популяризиране на съдържание е променлива ... Но най-сериозната заплаха, която тенденциозно расте е, че пишещите в пъти задминават вече четящите. Така я виждам аз. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Честит Рожден Ден на "Прочети това"!
    Винаги съм се възхищавала на този сайт и хората зад него и винаги съм искала да ти благодаря за подкрепата! Определено дължа огромна част от факта повече хора да се отбиват в "Камъчето" на теб и "Прочети това". Все още има рицари и мускетари и ти, Влади, си един от тях. Благодаря ти и не се отказвай!
    Стеф

    ОтговорИзтриване
  5. Честито!
    Нищо, че няма торта...това мече го гледам редовно у дома. Под натиск, разбира се. :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Рожден ден на "Прочети това"! Не разбирам много, но мисля, че идеята и изпълнението на блога са супер, поздравления, Владимир! Според това, което казва Глакси-Флокси - ако е вярно, то би било добре да се създаде блог "Напиши това!" - например задава се тема и активните блогъри пишат по нея като си следят един на друг публикациите - би било интересно и забавно! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честит Рожден ден на "Прочети това". Това е едно прекрасно място,в което имам честа благодарение на Влади и аз да споделям теми.

    ОтговорИзтриване
  8. Честит рожден ден и от мен!Благодаря, Влади, и на другите, които качват материали тук!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за пожеланията за Прочети това! Жалко,че Блага не на линия, както и част от останалите участници в началото.

    ОтговорИзтриване
  10. Две години са и много, и малко време. Вярвам, че има бъдеще. Благодаря, че го има!

    ОтговорИзтриване
  11. Владо, вярвам, че блога има бъдеще и желая успех. ЧРД :))

    ОтговорИзтриване
  12. Хора, тук при вас открих направо един нов свят. Направо не знам какво да мисля. В нета има толкова много посредственост - и аз като че ли все на нея съм попадала. Тук намерих нещо друго - и при Владимир, и в "Прочети това". Остава ми само да чета и да се радвам :)

    ОтговорИзтриване
  13. @vira111, не свят, а просто добри приятели:)

    ОтговорИзтриване