За Блогосферата на Дневник

От известно време използвам активно профила си в Дневник. Не помня кога го направих и защо, но се логвам редовно. Сайта е едно от местата, където сверявам информацията за събитията в България и по света. Не зная дали препоръчването на статии е полезно за някой друг там, но днес темата е друга.
В събота кликнах на страницата на Блогосфера на Дневник. Никога не съм я харесвал, защото е тромава и тежка за зареждане. Освен това има много по-удобни начини да следя блоговете, които чета. Когато пишех първите си постове, Блогосферата ми звучеше много авторитетно. Нещо повече, преди около година и половина, самият аз кандидатствах за нея. Днес не бих направил тази глупост, но тогава това ми изглеждаше добра идея.
Получих отказ, който тогава ме огорчи. Огорчи ме не отказа, а начинът по който беше направен. По-късно разбрах, че това не е изолиран случай. По същия начин са отхвърляни и много по-добри и стойностни блогове от моя.
Отказът беше в стандартна форма:
Дрън, дрън, дрън....Вашият блог не отговаря на редакционната политика на Блогосфера на Дневник. Продължавайте да го развивате. Ще се радваме да кандидатствате отново след време.
Отговорих, че не мисля, да променям блога си, нито пък да го развивам или завивам, за да се побера в някаква редакционна политика, която дори не е публична. Допълних, че нямам и намерение повече да кандидатствам там.
Мислех, че съм приключил, но получих ново писмо с почти извинителен тон. Обясняваха ми, че истинската причина, не е в съдържанието или качеството на моето скромно блогче, а в състава на комисията. След няколко месеца, той щял да се промени и тогава ситуацията щяла да е различна.
Излиза, че зад всички приказки за обективност, стои просто личният каприз на група анонимни цензори. Нямам нищо против анонимността им, но за един публичен сайт поне критериите трябва да са публични, а не субективни. Тази случка за мен беше достатъчно обяснение поне за част от нещата, които бях забелязал. Обясних си как може блогове на по една седмица, да бъдат приемани, въпреки че в правилата е записано, че блогът трябва да е поне на 3 месеца. Обясних си и присъствието на блогове, които от поне година не бяха писали и това, че поне десетина блога имат съкратени емисии, което също е против правилата там. Да не говорим за „правилата за съжителстване в блогосферата“, които никога не са се спазвали..
Може би бъркам, но след няколко месеца, прочетох за същата случка в блог, който чета редовно и много харесвам. Не беше дадено името на агрегатора, но историята се повтаряше напълно.
Някой може да каже, че съм на това мнение, защото „гроздето е кисело“. Възможно е да има и такъв момент, но това не променя фактите.
Блогосферата на Дневник отдавна е загубила старата си слава. От Дневник, също няма как да не са усетили това. Затова в началото на годината спряха приемането на нови блогове и обещаха промени, които да са по-полезни и за читателите и за блоговете. Следя, доколкото мога много източници свързани с българските блогове и затова ми беше интересно, какви точно ще са промените.
В събота, когато влязох, те вече се бяха случили. Първото, което видях беше една позната физиономия. Сигурен бях, че блогът не е в блогосфера, затова се учудих. Разгледах другите блогове и за моя изненада, моята физиономия също се мъдреше там. Не само тя, а и последните постове от блога ми.






При по-внимателен преглед установих, че от Дневник просто са добавили емисиите от блоговете на потребителите си. В началото на годината, започнаха поредния проект за социална мрежа – id.capital.bg. Според мен неуспешен, но тогава съм добавил и емисията в профила си. В замяна системата съобщава на хората, които са ви добавили, че сте публикували пост в своя блог. Ако знаех, че Дневник някога ще публикува целите ми постове, определено нямаше да добавя емисията си.
Всъщност новият вид на блогосферата ми харесва повече от старата. Страницата е значително по-лека за зареждане, но не мога да видя ползата за блоговете. Единствената полза е за Дневник, който без усилие пълни още една страница със съдържание, копирано от блоговете. Засега не виждам и някакъв подбор. Всеки, който направи профил в Дневник и добави емисията си в профила, на практика вече е вътре. Не е задължително дори емисията да е пълна. Ако остане в сегашния си вид, до седмица- две ще се напълни със SEO „специалисти“ и спамери. Всъщност ако нещата се запазят така, блогосферата на Дневник ще е просто поредния посредствен агрегатор. Жалко, защото въпреки, недостатъците ѝ, за блоговете е хубаво да има такива места.
Е, новата блогосфера вече е факт, макар и бета версия. Ако някой мисли, че присъствието на блога му там е важно, нека си направи профил в Дневник и да добави в него емисията на сайта си. Лично аз ще направя друго. Днес ще премахна емисията от профила си. Нямам нужда от това. Нито аз, нито блога ми. Ако някой ден видя, че блогосферата се промени по такъв начин, че наистина да е полезна за българските блогове, ще го напиша тук, както днес пиша обратното.

8 коментара:

  1. Подкрепям написаното, Владо. Аз дори не съм си правил труда да кандидатствам, защото знам, че не съм за там. При новото положение пак не съм за там, така, че влизам веднъж-два пъти седмично, за да изкажа мнение по някоя статия.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз не съм си и помисляла да си слагам емисията в профила си в Дневник . И май съм уцелила :)

    ОтговорИзтриване
  3. Правилно си преценил,и добре ще направиш като се махнеш от там:)

    ОтговорИзтриване
  4. @МиткоВ , точно теб видях първо там, но не зная дали е повод за радост. Ти ще си прецениш. Аз махнах емисията и веднага изчезнаха и публикуваните до момента неща. Сега ми е интересно как ще реагират блоговете, които са в старата версия. Засега или не посещават сайта или се правят на умрели лисици. Досага повечето от тях са мълчали, защото са били вътре. Сега постъпват нечестно с тях. Може пък и никой да не се обади, защото истинската блогосфера е мъртва отдавна.
    @Емо ,май не само аз съм ти го казал, но ще го повторя пак. Според мен твоето скромно блогче е едно от най-стойностните места сред блоговете и всеки агрегатор трябва, да се стреми да събира и привлича точно такива блогове. А и хора, като теб.
    @Руми66 , уцелила си, въпреки че много хора може да се заблудят от лесния достъп или от възможността да получат линк от там.
    @silvia, зная и решението не е от сега. Всъщност грешката ми беше, че навремето го исках.

    ОтговорИзтриване
  5. Ама блогосферата има ли я още?! Сега цъкнах от любопитство, защото си помислих, че нещо съм изпуснала. Но не - тя наистина е в клинична смърт откъм посещения и не виждам защо някой изобщо ще иска да бъде там.

    ОтговорИзтриване
  6. @Мариана Евлогиева , наистина е в клинична смърт. Днес погледнах и само два-три блога от стерите са си напревили труда, да си добавят емисиите. Дори и спамерите ги няма:)

    ОтговорИзтриване
  7. Както обещах в поста, ако променя някога мнението си, ще пиша отново и ще си призная. Ето

    http://nyamamideya.blogspot.com/2011/09/reader.html

    ОтговорИзтриване