11 септември 2001 година

Нямах намерение да пиша днес. В последните дни отново изчетох доста за събитията. Костите на мъртвите са отдавна оглозгани, но лешоядите не намаляват. Десет години след събитията в Световния търговски център в Ню Йорк, теориите за конспирации не намаляват. Жертвите и оцелелите отново са на показ, не заради тях самите, а защото трябва да се пълнят новинарските емисии.
Датата е важна, не само защото се навършват десет години. Твърди се, че светът се е променил след тази дата, но това не е вярно. Светът така и не разбра, че не в Ал Кайда и Бин Ладен е разковничето за проблемите му.
Тази сутрин не мислех за това. С Кръстю, като ранобудни птици за пореден път обсъдихме социалните мрежи и се заехме всеки със задачите си в почивния ден.
Тогава нещо видяно точно в една социална мрежа, ме накара да се втурна към блога. Няма да го цитирам, защото друг човек, трудно ще намери връзката с днешния ден. Просто две думи насочиха мисълта ми, към нещо, които съм знаел винаги. Знаете го и вие и точно то е в основата на събитията от преди десет години.
Те са основния извод, който всички знаем, но не изричаме на глас. Ще го формулирам като поредица от въпроси:
-Свещеник ли е човек, който проповядва омраза или насилие?
-Демократ ли е човек, който проповядва омраза и насилие?
-Политик ли е човек, който проповядва омраза и насилие?
Примерите ги виждаме всеки ден около нас и дори не ни правят впечатление. Имаме ги и тук в България и ги гледаме всеки ден. Не ни правят впечатление, защото отговорът на трите въпроса е ДА.
Приемаме за нормално такова поведение, а не трябва. Защото докато е така, 11 септември 2001 година може да се повтори всеки миг. Не само може, а и се повтаря. В по-малки мащаби, но със същите послания.
Казват, че светът се е променил след 11 септември 2001 година, но не е. Същият е и това, а не жертвите е причината, да помним датата.
Само,че дали е достатъчно да я помним, ако не променяме нищо?

4 коментара:

  1. Светът си е същия, работата е там, че всеки сам го открива за себе си и заблудата му, че неговата мисия е да го промени, а не да промени СЕБЕ СИ.
    Но за целта, трябва първо да си отговори на въпроса с повишена трудност, КОЙ и какво е той...хай-тек шебек, или нещо друго...

    ОтговорИзтриване
  2. @ plamenshopov , +10 :)
    @Кръстю ,нещата са свързани, но пък не съм сигурен, че промяната на отделните хора, може да промени стадото. Само,че това е друга тема, за друг пост.

    ОтговорИзтриване
  3. Към моментара на Кръстю, бих добавила и какъв иска да бъде.
    Според мен светът е динамично нещо, като самите нас. Разбира се, че се е променил, но в положителна или отрицателна посока, не мога да отговоря. Както казва Владо- "Светът се дели на две групи, песимисти и оптимисти..."останалото го знаете. Трябва още мноооого да растем докато порастнем.

    ОтговорИзтриване