Сняг – пухкав, бял, красив ! Сняг – опасен !

Сняг – пухкав, бял, красив! Сняг – опасен!

Вече свършиха почивните дни и от днес сме отново на работа. Свърши мързелуването и доволното мъркане като котарак пред печката.
Вчера след една приятна разходка се възхитих на красотата около нас ,но днес се сетих за друг аспект на това природно явление.
По професия съм химик и предполагам, че това е причината за подобна деформация на мисленето, но се запитах, какво всъщност представлява снега. Всички или почти всички знаем, какво е снегът. Замръзнала вода. Два атома водород и един кислороден.
Просто нещо, но е в основата на целия живот на планетата. На практика обаче не е толкова просто. Водата разтваря голям брой химични съединения и под каквато и да е форма – течност, пара, или лед тези вещества се съдържат в нея.
Интересно ми е обаче защо, когато се пише за киселинните дъждове не се споменава, че и снеговалежите са толкова опасни за природата. Нещо повече. Има някои неща, които допълнително утежняват нещата. Киселинните дъждове се получават като обират прахообразни и газообразни вещества в атмосферата и ги стоварват на земята. Снеговалежите правят същото само, че зимно време тези замърсявания са повече. Потреблението на енергия нараства заради отоплението, а все още голяма част от човечеството се отоплява на дърва и въглища. Отделените емисии през зимата са поне два пъти повече.
Друго неприятно обстоятелство е, че снегът се натрупва. Натрупва се с всички замърсявания, които е имал преди да падне на земята. Допълнително поема и замърсявания на земята. Всички сме виждали какво представлява снега около оживените улици.
А навън продължава да вали ......

Напролет, когато времето се затопля всичко натрупвано се устремява към водоемите.

Сняг – пухкав, бял и много красив! Сняг –отровен. Киселинен!

Успях ли да стресна някого:)))))
Да накарам някой да се замисли, че в природата нищо не е толкова просто, колкото изглежда.
Всъщност не е толкова страшно. За да се поддържа живота водата трябва да е леко кисела - и тя е. По – опасно е, когато стрелката се отклони в обратна посока и замърсяванията са с основен характер. Но това е друга тема. Някой път ще се опитам да нахвърлям някой ред и по нея.
Все пак хубаво е в първия работен ден на новата година да се замислим за здравето на планетата на, която живеем. Има неща, които зависят от всеки от нас. Дребни неща, но направени от 6 милиарда хора, вече не изглеждат толкова дребни.

05.01.2009год.

....

Няма коментари:

Публикуване на коментар