За АЕЦ без емоции, но с въпроси

Бях се зарекъл да не пиша повече през уикенда, но вчера за пореден път беше повдигнат въпроса за отваряне на вече затворените блокове на атомната ни централа.
Първо съм длъжен да обявя собствената си позиция:
Убеден съм ,че България трябва да развива ядрената си енергетика!
Би трябвало да приветствам вчерашната новина. Обаче преди това имам няколко въпроса. Знам, че хората, които трябва да отговорят на тях няма да го направят.

Въпреки това обаче, питам:

1.Коя е причината, която налага повторното отваряне на затворените блокове на АЕЦ точно сега? Повторното им пускане е продължителен и сложен процес и ще можем да черпим електроенергия от тях чак в началото на март. Защо ни е допълнителна мощност в началото на пролетта?

2.Кой ще плати сметката за разходите по отваряне на блоковете? Колко всъщност ще са разходите и за колко време ще се изплатят?

3.Кой ще плати сметката за повторното им затваряне след 5 месеца, когато свърши отработеното ядрено гориво с, което ще ги заредим сега? За предишното затваряне плати ЕС, но дали сега ще хвърли отново пари за наше удоволствие?

4.Какво ще правим с отработеното ядрено гориво след изтичане на тези 5 месеца? Ще можем ли безпроблемно да го транспортираме до Русия през Румъния и особено през Украйна? След полученият урок с газта, пак ли ще залагаме на варианти без алтернатива?

5.Дали парите отпуснати от ЕС за подобряване на енергийната ефективност в България и изграждане на алтернативни варианти за доставка на газ също няма да бъдат блокирани? Или вече не ни пука?

6.При условие, че България и в момента изнася 10 % от произведеното количество електроенергия, къде мислите ще отиде допълнителното количество електроенергия? Къде ще отидат и парите от новия износ?

7.Ще усети ли обикновения българин намалението на себестойността на електроенергията?

8.Защо правителството обяви тази новина след посещението на премиера в Русия, а не преди това? Пак ли сме получили „приятелски „ съвет?

9.Защо вместо да се предъвква темата със старите реактори, не се работи за разширяване и изграждане на нови мощности в Козлодуй?
Има такива оферти и възможности и то не от Русия. Защо за пореден път се пренебрегва възможността за истинска енергийна независимост, а се лансира мъртво родения проект за Белене?

Имам още много въпроси, но и тези стигат. За себе си съм отговорил на повечето от тях, но това са моите отговори. Друг може да има други отговори.
Важно е да не спираме с въпросите!

17.01.2009год.

Няма коментари:

Публикуване на коментар